PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Softverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=42)
-   -   (riješeno) Acer V5-531 ne boota, ne može u BIOS, Windowsi se ruše (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=299059)

Buger 24.06.2019. 10:26

(riješeno) Acer V5-531 ne boota, ne može u BIOS, Windowsi se ruše

Pozdrav,

u jedan stari Acer V5-531 (Celeron, 4 GB RAMa) sam stavio SSD i tu počinje agonija.

Prvo, stavim SSD u laptop i nakon boota piše check operating system. Mislim, to je sve ok, trebam ući u BIOS i bootati s USB, staviti nove Windowse, kad ono ne mogu ući u BIOS, ne mogu bootati s ničega, googlam i rješenje je da vratim stari disk, promijenim boot order i legacy u BIOSu te onda stavim novi disk.

U disk sam ušao iz windowsa-recovery-UEFI settings, na F tipke ne reagira...

To sam i napravio (moram li reći da je plastika turbo jeftina i tanka, te da ima 15ak šarafa koje je potrebno otšarafiti...) te sam stavio windows 10. Sve je dobro radilo do jednog updejta nakon kojeg više nisam mogao u windowse, ali sam mogao u recovery. Napravio sam reset PC i ponovno podignuo windowse, međutim, opet neki updejt nije dobro prošao i windowsi su se srušili. Nakon toga ne mogu više ni u recovery, ni u restore, ni safe mode, ali najgore od svega, ne mogu nikako ući u BIOS.

Ima li kakvog rješenja?

Mogu li ikako bootati s USBa?

Jedino mi pada napamet vratiti stari disk i nadati se da će sve biti ok.

Možda je i SSD neispravan, ali svejedno ništa ne pomaže kad ne mogu u BIOS...

Više nemam nikakve ideje kad ne mogu ništa bootati...

Chuxonja 24.06.2019. 10:38

Ištekaj SSD i vidi dal bez ikakvog diska ide u BIOS. Probaj tak sve poštelat pa onda vratit disk/ssd pa ić dijagnosticirat gdje krepa. Potencijalno samo napravit clone ispravnog OSa sa diska na SSD i to ubacit pa vidjet kaj će se dogodit.

Buger 24.06.2019. 10:47

Probat ću, ali svako rastavljanje tog laptopa je mrcvarenje :D

Chuxonja 24.06.2019. 11:39

Jedan od onih, I know the feeling. Takve opće nisam ni sastavljo dok nisam bio 200% ziher da sam gotov sa svime. Poštekat potrebne kablove i bootat dok je u dijelovima :D

Nikky 24.06.2019. 11:56

I zašto mora biti W10 smeće ??
W7 x86 (4 GB ram), legacy, će raditi bolje i brže.
Jasno da treba pripremiti install medij sa onim šta teba dodati, pisali smo o tome.

coconut 24.06.2019. 12:16

Ja imam suprotno rješenje: baci ga u EE otpad. Takva konfiguracije je danas jedva dovoljna za office rad, a kamoli za išta jače od toga. Trošiš si vrijeme i nerviraš se bezveze.

Nikky 24.06.2019. 12:20

Eh kolega, lako je tako, baci > kupi novo ... :fiju:

Buger 24.06.2019. 16:37

Ja znači ne mogu ništa bootati i to je problem, ima li kakvo rješenje za to :)

Poslano sa mog Redmi 6 koristeći Tapatalk

bilicvitak 24.06.2019. 17:04

Jel zadnji bios na laptopu gore? Posloži si natrag laptop kako dobro radi i s tim setupom stavi zadnji bios na laptop. Trebaš spojiti punjač za to. Možda treba biti i kolko tolko ispravna baterija za to jer u protivnom ti možda ne bude dao bios update da napraviš.

Na vrlo sličnom laptopu (Acer E1-531, isto Celeron) sam jučer instalirao W10 na SSD, sve najnormalnije radi.

Buger 24.06.2019. 17:24

Probat ću staviti zadnji bios, čak mislim da ispravlja neke greške vezano uz boot...

Chulina 24.06.2019. 21:13

Vidim da si napisao da na F tipke ne reagira. Jel si probao u kombinaciji sa FN tipkom?
Isto tako, kako si napisao prijašnje.. flashni bios pa javi ima li kakvih promjena.

EDIT: bootaj u command prompt ako si uspio doći do recoverya, i opali komandu "chkdsk"
"chkdsk /F" Fixes errors on the disk.

kasko 24.06.2019. 21:19

Problem je do w10, imao identicnu situaciju. Jedini stavljanje starije verzije w10 tj bez zadnjih updatea je radilo i gasenje update servisa, gasenje u group policy. Naravno da je w10 sam forsao usprkos postavkama ponovno update tako da sam nakon jedno 3mj koristenja laptopa morao ponoviti postupak kolegi.

Edit- stavio sam s torrenta neku verziju staru nekoliko mjeseci jer sam jedino tamo mogao doci do nje.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Buger 07.07.2019. 23:09

Našao neki disk sa windowsima u legacy modu, podigao ze windowse, flešao novi bios iz windowsa i sve radi. Novi BIOS je riješio problem bootanja. Nakon toga sam mogao instalirati W8.1 i sve radi

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:59.