![]() |
Problem sa utičnicama
Pozdrav ekipa, trebam savjet :D
Situacija je sljedeća. Imam dvije utičnice paralelno spojene, bez uzemljenja. Tj. uzemljenje je u utičnicama kratkospojeno sa nulom. Zanimljivo da ne mogu naći ništa drugo što je spojeno na taj osigurač. Jedino te dvije utičnice. U utičnicama imam 195V (u ostatku stana 230V). Ono što je problem, da se utičnice ponašaju kao da su "mrtve". Šta god uštekam u njih ne radi. Prvo sam mislio da je 195V malo za uređaje ali ne radi ni kad uštekam laptop. A na adapteru od laptopa piše input 100-240V. Znači ima i više nego dovoljno za rad. Ima li netko ideju što bi mogao biti problem? :fala: |
Jel oduvijek tako bilo? Da li su ti i ostale utičnice tako spojene ili imaš pravo uzemljenje.
Takvo spajanje se prije koristilo na starim instalacijama gdje nije bilo pravog uzemljenja, ali ako se nešto promijenilo u tvojim instalacija onda ti to može raditi dar mar. Jesi probao odspojiti nulu od uzemljenja i onda izmjeriti stanje? |
faze ima?
onda je nula u prekidu negdje |
Citiraj:
Citiraj:
|
mah, na brzinu čitao i preskočio to..
e onda zovi električara ako ništa na njima ne radi nit nikakva žarulja neče radit ? |
Ha ništa, moraš otvoriti ploču sa osiguračima i dobro pregledati sve spojeve i malo ih pritegnuti, i faze i nule. Zatim otvoriti razvodnu od tih utičnica i tamo pregledati stanje - je li sve spojeno kako treba, jesu li žice nagorile, istrulile i slično
|
Ili u prijevodu ne igraj se s tim i sa životom, zovi električara
|
Istina, otvaranje kutije sa osiguračima je definitivno van mog djelokruga :D
Ono što je mene buni, kako izmjerim 195V?? Da faza ili nula nije spojena mjerio bih 0V? EDIT: konačno skužio di je problem. Nula nije bila dobro spojena, pa nijedan uređaj nije radio. E ono što meni i dalje ostaje misterija, kako je multimetar u obadvije utičnice mjerio 195V!?!? |
Nema nule. Ili je kabel negdje udaren/oštećen ili se je otkačio s ploče.
Koliko su udaljene? Poslano sa mog Mi A1 koristeći Tapatalk |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:58. |