PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Ne mogu ući u Windows / BIOS (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=291077)

ludiboris 20.02.2018. 14:43

(riješeno) Ne mogu ući u Windows / BIOS

Kad se računalo upali , prvo ispiše:

Press F2 to run setup
Press F11 for boot menu
memorija ok
auto-detecting SATAII ... IDE Hard Disk

I tako stoji.A nemogu uci nikamo.Ni u boot menu , niti u bios.
I nakon nekog vremena (par minuta) , ispod se pojavi:

Primary master Hard Disk Error
Press F1 to Resume

Kad to napravim , računalo se samo ugasi za par sekundi.
U čemu bi mogao biti problem?

Inače , probao sam izvaditi HDD iz laptopa , i njime je htjelo uci u windows na računalu.
A probao sam i soluciju da istodobno budu spojena 2 HDD-a , onaj sa laptopa , te onaj a računala.Ali onda nije htjelo uc.
A primarno sam to htio , bar da prekopiram neke podatke sa glavnog harda.

Da nije mozda do napajanja , ili je fakat HDD i ako da jel se da kak to fixirati.
Danas ujutro mi je uredno radilo.

Mommistake 20.02.2018. 14:47

Izvadi taj HDD i probaj ga u drugom kompu, ako tamo radi, nije do njega (usput napravi health test). 99% da je do HDD-a.

ludiboris 20.02.2018. 14:49

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3165317)
Izvadi taj HDD i probaj ga u drugom kompu, ako tamo radi, nije do njega (usput napravi health test). 99% da je do HDD-a.

A nemogu nikako uc u windows sa hardom iz laptopa , a da mi je istovremeno spojen i ovaj glavni?

Znam da sam nekad davno to radio , i htjelo je.

edit - hm , nešto čudno se događa sad.
kad upalim računalo , ugasi se za 2 sekunde.pa opet probam , pa opet isto.
onda neki put uspije doc do onoga što sam napisao.
svakako cu odnijeti HDD kod nekog , i testirati ga.ali sad me malo i na napajanje vuče.
uspio sam sad nekako doci u bios , nakon dugo cekanja , ali se ugasilo računalo.

Mommistake 20.02.2018. 15:01

Čekaj, tek sam ja sada shvatio.
Imaš računalo i laptop. HDD iz računala ne radi, pa si stavio HDD iz laptopa pa onda radi?

Pa HDD iz računala ti je prdnuo 99% :)

ludiboris 20.02.2018. 15:52

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3165324)
Čekaj, tek sam ja sada shvatio.
Imaš računalo i laptop. HDD iz računala ne radi, pa si stavio HDD iz laptopa pa onda radi?

Pa HDD iz računala ti je prdnuo 99% :)

Prije sam se malo krivo izrazio.
A i baš sad sam još jednom detaljnije istestirao.

Dakle , HDD na laptopu fino radi.Kad sam ga uštekao u računalo , prošao je onaj prvi dio za koji sam naveo da stoji na glavnom HDD-u.
I prilikom one windows ikonice , je zablokirao i nije ušao windows vec se računalo ugasilo samo od sebe.

Nekad se samo restartira , pa kad opet zelim uci ..e onda iz drugog pokušaja se gotovo sigurno ugasi računalo.

Mommistake 20.02.2018. 15:55

A jesi probao samo taj HDD iz laptopa u PC-u?

ludiboris 20.02.2018. 15:59

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3165347)
A jesi probao samo taj HDD iz laptopa u PC-u?

Da , i samostalno a i zajedno sa ovim glavnim.
I kad je samostalan i kad je sa ovim , potpuno je identično u vezi tog da se računalo samo ugasi.
Samo što ipak želi doci do pred ulaska u windows čak i kad je ovaj glavni HDD zajedno sa ovim iz laptopa.

Mommistake 20.02.2018. 16:01

Onda je nešto drugo problem. Nema veze s problemom iz tvog prvog posta više sada, pošto se komp gasi. Radi se o računalu iz potpisa?

ludiboris 20.02.2018. 16:06

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3165351)
Onda je nešto drugo problem. Nema veze s problemom iz tvog prvog posta više sada, pošto se komp gasi. Radi se o računalu iz potpisa?

Više manje.
Isti je proc , ramovi i grafa.

MBO je: Asrock 4core 1600 (stara oko 2 godine)
PSU je: Corsair 400W (neznam napamet puno ime , a da ne šarafim sad) (staro oko 2,5 godine)
HDD je: 320 GB Hitachi HDT725032VLA360 (star oko godinu dana)
Procesor je star više od 8 godina.

A nego , zašto kad imam samo ovaj glavni HDD , stoji na onom prvom ( i piše Primary Master Hard Disk Error),a kad je od laptopa ipak dođe do pred ulaska u windowse.A cak i kad je zajedno s tim iz lapa , opet dolazi do tamo.

Mommistake 20.02.2018. 16:55

Mislim da ti ovaj iz laptopa postaje main HDD jer ovaj iz PC-a ne radi, a da ti se driveri sjebu jer se ne poklapaju s komponentama. Neki konflikt. Uglavnom ja mislim da je do HDD-a iz PC-a.

ludiboris 20.02.2018. 22:09

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3165377)
Mislim da ti ovaj iz laptopa postaje main HDD jer ovaj iz PC-a ne radi, a da ti se driveri sjebu jer se ne poklapaju s komponentama. Neki konflikt. Uglavnom ja mislim da je do HDD-a iz PC-a.

Da.
Budem u čevrtak skoknuo do frenda pa cu isprobati.I javim kakvo je stanje.

Ukoliko je HDD otišao u vječna lovišta , dali bi ja nekako mogao spasiti barem nešto od podataka.Ili mi ne gine odfurati negdje u neki servis i masno platiti da netko to napravi?

Mommistake 20.02.2018. 22:34

Možda se i da izvući nešto ovako... Nikad ne znaš. Prvo vidi je li do HDD-a. Ako je, onda ćemo dalje.

ludiboris 20.02.2018. 22:47

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3165501)
Možda se i da izvući nešto ovako... Nikad ne znaš. Prvo vidi je li do HDD-a. Ako je, onda ćemo dalje.

Nego , spomenuo si konflikt u driverima u vezi oba harda.
Na laptopu imam windows sedmicu , a na računalu je desetka.
Budem sutra formatirao laptop i stavio desetku , pa onda probao još jednom uci zajedno spojen sa oba harda a da mi je glavni ovaj iz laptopa , pa javim.:chears:

Jedina enigma mi je to gašenje računala , ali otom potom.:kafa:

Prki 21.02.2018. 10:09

Koliko ja kužim neće ići da instaliraš win na jednom kompu i njegovoj konfiguraciji pa da onda to ubaciš u drugikomp na drugu konfiguraciju zato i dolazi do konflikta drivera.Daj ti taj Hdd iz laptopa u komp stavi pa tamo probaj instalirati Win.

D/G 21.02.2018. 10:45

..da pojednostavimo...kad svoj sumljivi hdd ubaciš u drugo ispravno računalo treba paziti da ne boot-a tvoj hard već njegov ispravni.
Ako se to dešava promjeni boot opciju na startu ili u bios-u na njegov hdd a ne tvoj sumnjivi.
Kad se digne sustav tog drugog računala trebao bi vidjeti i particije svog sumnjivog diska i NAJPRIJE prekopiraj sa njega sve što ti treba od osobnih podataka na disk tog drugog računala.
Poslije toga radi provjeru svog diska alatima kao" cristal disk info" , "HD sentine" itd. ....ili iz windowsa desni klik na svoju particiju pa "propertys/tools" i "check"

Mommistake 21.02.2018. 10:59

Ja sam pretpostavio da je to odradio pošto vidim da zna o čemu priča :)

ludiboris 21.02.2018. 11:03

Citiraj:

Autor D/G (Post 3165614)
..da pojednostavimo...kad svoj sumljivi hdd ubaciš u drugo ispravno računalo treba paziti da ne boot-a tvoj hard već njegov ispravni.
Ako se to dešava promjeni boot opciju na startu ili u bios-u na njegov hdd a ne tvoj sumnjivi.
Kad se digne sustav tog drugog računala trebao bi vidjeti i particije svog sumnjivog diska i NAJPRIJE prekopiraj sa njega sve što ti treba od osobnih podataka na disk tog drugog računala.
Poslije toga radi provjeru svog diska alatima kao" cristal disk info" , "HD sentine" itd. ....ili iz windowsa desni klik na svoju particiju pa "propertys/tools" i "check"

Da , tak cu napraviti.Idem sutra provjeriti hard , pa necu danas ipak raditi ovo sa hardom iz laptopa.Mozda i nece trebati.

Nego ova enigma koja me muci , da se racunalo samo ugasi , uzrok tom gašenju moze biti i isključivo u hard disku?

D/G 21.02.2018. 11:04

...nešto nisam bio siguran pa za svaki slučaj....to ga dođe kao kad električar dođe na neispravan stroj pa provjerava sklopke, bimetale , senzorske prekidače a ne provjeri ima li sve tri faze sa osigurača :D

ps: da , ako se hdd ne prepozna na drugom računalu tada ovo što reče kolega 99% je gotov i samo firme za spašavanje podataka mogu pomoć :(

Mommistake 21.02.2018. 11:08

Citiraj:

Autor ludiboris (Post 3165623)
Da , tak cu napraviti.Idem sutra provjeriti hard , pa necu danas ipak raditi ovo sa hardom iz laptopa.Mozda i nece trebati.

Nego ova enigma koja me muci , da se racunalo samo ugasi , uzrok tom gašenju moze biti i isključivo u hard disku?

Ne mora biti. To što se računalo gasi može biti više stvari, ali krenimo prvo s HDD-om, pošto ti je u bootu javljao da je HDD problem. Može biti da taj konflikt među driverima gasi računalo, sama ispravnost ne bi trebala.

ludiboris 24.02.2018. 20:41

Isprobao sam danas HDD kod frenda.
Prvo samostalno.I nije htjelo uci.A onda smo probali njegov i moj.Ušlo je u windows , ali moj nije detektiralo kad smo ušli u njegov.

Dakle , ipak je HDD otišao a i nažalost ništa od spašavanja podataka.

Kupujem novi HDD i to je to. :(
Hvala svima na pomoci.

D/G 24.02.2018. 22:58

Nemožeš svoj hard koji je instaliran na tvom PC staviti na drugi PC da diže system jer vjerovatno nema drajvere za njega (nije ista mbo , cpu , grafa, itd.).
Trebao si ga samo spojiti kao dodatni da ga pregledaš ima li greške.
Normalno paziti da kod starta izabereš da boota njegov disk a ne tvoj !
Kad se digne system vidi u "Disk Menagment" ima li tvoj disk pa ako ima dodjeli particiji slovo ako nema da bi ga mogao preskanirat.
Ako nema diska nikako ....pozdravi se sa njim.

ludiboris 25.02.2018. 09:16

Citiraj:

Autor D/G (Post 3167177)
Nemožeš svoj hard koji je instaliran na tvom PC staviti na drugi PC da diže system jer vjerovatno nema drajvere za njega (nije ista mbo , cpu , grafa, itd.).
Trebao si ga samo spojiti kao dodatni da ga pregledaš ima li greške.
Normalno paziti da kod starta izabereš da boota njegov disk a ne tvoj !
Kad se digne system vidi u "Disk Menagment" ima li tvoj disk pa ako ima dodjeli particiji slovo ako nema da bi ga mogao preskanirat.
Ako nema diska nikako ....pozdravi se sa njim.

Upravo smo tak i napravili.I nema ga.E jbg. :(

ludiboris 07.03.2018. 14:48

Nabavio sam novi HDD.Normalno ga uštekao , i komp ga je prepoznao.Čuli se bipovi , dakle sve je kako treba.

Ubacio USB sa desetkom , i bootao sa njega.
Došlo je do onog windows loga , i tamo se par sekunda (10-20) učitavalo , i nije ušlo u onaj daljni odabir instalacije windowsa , vec se racunalo samo ugasilo.
I uvijek se računalo samo ugasi bez ikakvih tekstualnih prikaza errora i slično.I dalje od tog neide , a probao desetak puta.

A i na samom početku sam sumnjao da nije samo HDD.Na što vam ovaj simptom više "smrdi"?
Napajanje ili procesor?

Alister 07.03.2018. 15:06

Odi u bios vidi temperature, napravi reset biosa, vidi da li možeš boot-ati neku live distribuciju linuxa

Mommistake 07.03.2018. 15:19

Iskreno, ne bi se čudio da je napajanje. Taman kada grafa počne jesti snagu, prilikom ulaska u windowse da se napajanje optereti.. Moguće. Nemoj me držati za riječ ali moguće je. Ne vjerujem da je CPU, iskreno. Ne bi se ni palio PC.

ludiboris 07.03.2018. 15:24

Citiraj:

Autor Alister (Post 3171202)
Odi u bios vidi temperature, napravi reset biosa, vidi da li možeš boot-ati neku live distribuciju linuxa

CPU temp - varira.Prvi put kad sam upalio prikazalo je 30 , ali je brzo poraslo na 55.I onda je lagano doslo do nekih 69 , i zatim se ugasilo.

M/B temp - 19

CPU fan speed - 1683 RPM
chasis fan speed - N/A

Kad sam prvi put isao upaliti da vidim temperaturu u biosu , izdrzalo je otprilike 20 - 30 sec i ugasi se.

A kad sam odmah nakon tog pokusao , izdrzalo je maximum 10 - 15 sec otprilike.

Mommistake 07.03.2018. 15:25

69 je jako puno u idle, iskreno. Temperature te zezaju, moguće je i to.

ludiboris 07.03.2018. 15:28

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3171221)
69 je jako puno u idle, iskreno. Temperature te zezaju, moguće je i to.

A ništa.Idem još probam uzeti proc vanka , i namazati termalnom pastom.(nije da nisam mazao , ali proslo je nekoliko mjeseci)

Al imam i onaj program za monitoring temperature procesora.I ovih godina normala mi je bila od 50 do 80 , i bilo je sve ok.Tak da ne vjerujem , al probat cu.

edit - Da. Nije normalno da brzo skoci od 30 i nešto na 50 , i lagano ide prema 60+ očito , ali eh ...

Mommistake 07.03.2018. 15:29

U loadu je 80 ok, ali kod paljenja 70, to je čudno.

ludiboris 07.03.2018. 15:51

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3171224)
U loadu je 80 ok, ali kod paljenja 70, to je čudno.

Namazao sam sad termalnom pastom.I nije se ugasio par minuta otprilike.
A u biosu je bilo izmedu 58 i 64.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:18.