PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Amd cooler i Abit Cooler?! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=2907)

dove_g 12.11.2002. 11:36

Amd cooler i Abit Cooler?!

Ovako samo kratka pripomoc sto da trazim pri izboru Cooler-a za konfiguraciju:
- AMD 1000 MHz Athlon
- Abit KT7A-Raid
- DTK za nekih 400 Kn kuciste

Imam takve dvije konf. na jednoj doma negilos cooler a na drugoj Alpha nesto 66, nisam zadobvoljan ni jednim. Aplpha preskupa, ali tiha i nikako ne hladi, dok ovaj drugi OverCool hladi ali uzano je bucan.

Posto mi treba za sobno snimanje racunalo bi trebalo biti sto je moguce tise, pa trebam dobre i tihe coolere za:
- AMD 1000
- Abit KT7a-Raia (onaj mali vent je bucan isto na ploci)
- i koji ako je moguce staviti umjesto postojeceg venta u kucistu?

Cijena nije bitna, ali naravno da ne bude nesto nevjerojatno skupo za sto mogu dobiti novu konfiguraciju Intela i ploce i neko mizarno hladjenje :-)

Hvala.

RAK 12.11.2002. 11:48

Re: Amd cooler i Abit Cooler?!

Citiraj:

Originally posted by dove_g

Posto mi treba za sobno snimanje racunalo bi trebalo biti sto je moguce tise, pa trebam dobre i tihe coolere za:
- AMD 1000
- Abit KT7a-Raia (onaj mali vent je bucan isto na ploci)
- i koji ako je moguce staviti umjesto postojeceg venta u kucistu?

Preporučio bi alphu. 6030 MUC je svakako dovoljna. Obzirom da si napisao da imaš Alphu, pozabavi se ponovnim stavljanjem. To dobro hladi, ali hoće krivo sjesti. Ako su one velike, hoće biti preteška, pa bi trebao imati polegnuti komp.

Na ploči je dovoljan pasivni. Recimo da si staviš malo veći. Mislim da je stvar ukras na toj ploči.

Za kantu uzmi 12 cm cooler i stavi ga na 5V ako već moraš imati. Postavi to na bočnu stranicu. Rezanje, piljenje, turpijanje i zabava su zagarantirani.:beer:

dove_g 12.11.2002. 12:32

1. Hvala na preporuci, dakle mislis da bi Alpha 6030 MUC bila dovoljna za moj procesor samo je poanta dobro namazati i postaviti vent na CPU. Cini mi se nekako jeftin 241 Kn, ne da se bunim nego se bojim dal' je efikasan ako vec bacim te pare, jer ovim kojeg sad imam nisam zadovoljan. Moze li tko ovo potvrditi mislim da ima navedeni Cooler na AMD 1000?

2. Za plocu cu staviti neki robusniji hladnjak, jel to provjereno da nece lose utjecati na plocu, a mozda i perfomanse?

3. Ovaj cooler za kuciste mi nije ni tolko bitan, naime mislio sam ako je moguce kako zamijeniti interni cooler u napajanju DTK-a? Ne postavljanje dodatnog vent-a u kuciste?

Hvala jos jednom.

RAK 12.11.2002. 23:23

Citiraj:

1. Hvala na preporuci, dakle mislis da bi Alpha 6030 MUC bila dovoljna za moj procesor samo je poanta dobro namazati i postaviti vent na CPU. Cini mi se nekako jeftin 241 Kn, ne da se bunim nego se bojim dal' je efikasan ako vec bacim te pare, jer ovim kojeg sad imam nisam zadovoljan. Moze li tko ovo potvrditi mislim da ima navedeni Cooler na AMD 1000?

2. Za plocu cu staviti neki robusniji hladnjak, jel to provjereno da nece lose utjecati na plocu, a mozda i perfomanse?

3. Ovaj cooler za kuciste mi nije ni tolko bitan, naime mislio sam ako je moguce kako zamijeniti interni cooler u napajanju DTK-a? Ne postavljanje dodatnog vent-a u kuciste?

Hvala jos jednom.

Nije poanta dobro namazati nego pravilno namazati. Kako si novi ovdje, stvarno ne znam koliko si stručan u tome. Ne bi te htio uvrijediti. Stvarno mislim da bi bilo dobro da ponovno probaš svoju Alphu koju imaš jer je ova koju ti ja predlažem najjeftinija i dovoljna za tebe. AMD Athlon 1300@1466 u full loadu oko 3.5 sata nikada nije prešao 46 stupnjeva. Ista ploča i tal cooler.

Mnoge ploče nemaju aktivni hladnjah. Dakle ako chipsetu ne podižeš napon, samo peri.

Moguće je zamijeniti ventilator od napajanja. Bilo bi poželjno da staviš dodatni ventilator u kučište i spojiš ga na 5 V. Neće ti se to toliko čuti, a strujanje zraka je dobro.

biljo 13.11.2002. 01:01

Citiraj:

...
Moze li tko ovo potvrditi mislim da ima navedeni Cooler na AMD 1000?
...

Evo npr. ja imam Alphu PAL6030MUC i TB1000@1245@46,5 full load.

dove_g 13.11.2002. 08:47

Hvala na odgovorima, ovo racunalo sa Alphom je Alpha 66, tako nekako, nemam tocno pojma. Dosla je oko 400 Kn i nikako ne hladi. Pretpostavljam da ste u pravu da nije dobro namazana (pravilno) ili da nije nesto dobro leglo.
Jer ovaj na poslu je AMD na 1400 spusten na 1000 bas zbog pregrijavanja. Sad je na 36 ali nekad se digne do 50 a i do 60 dodje.

Izgleda da cu ovaj komp uzet doma i probat ponovno namjestit ovu Alphu na svoje racunalo doma, koji da onda uzmem zamjenski jeftiniji cooler (nije bitno koliko je bucan samo da ne bude jako) za ovaj saad di je Alpha za AMD 1400, citao sam neki da je Dr. Thermal Ti-Vii dobar?

Hvala.

dove_g 13.11.2002. 09:01

Ok, mozda sam malo gore nejasno napisao evo u kratkim crtama:

1. na poslu imam Abit Kt7A + 1400@1000 + Alpha PEP66
2. doma: Abit Kt7A + 1000@1000 + EverCool (neki jeftin za 80 Kn)

Sad mislim ovu Alphu PEP 66 odnijet doma a za posao kupiti neki dobar, da nije previse skup i nije bitno da je vrlo tih (naravno u nekim granicama noremale). Jel Dr. Thjermal TI-VII dobar izbor?

Hvala, mislim da je sad jasnije.
I da taj cooler mi je ugradio susjed, radi u Melcomp-u i dosta nam se zurilo kad smo to stavljali pa moguce da ga nije dobro stavio, jel Alphe vucu zrak od procesora prema van, a ne u procesor?

Paske 13.11.2002. 10:14

Alpha PEP 66 je savršeno dobar cooler i za jaće procove od 1.4 Ghz...

Daklem skini fino dole cooler, očisti jezgru nekim ne agresivnim agensom ( može i vlažne maramice ), nanesi pastu ( Artic silver 2 nije loš izbor ) u tankom sloju na proc i eventualno " pikica " na sam cooler. Trebalo bi raditi savršeno dobro ...

dove_g 29.11.2002. 08:40

Hvala Paske,

nego niste mi odgovorili kako se montira Alpha da vuce zrak od procesora ili da puse prema njemu. Meni je postavljen od procesora prema van.

Zatim kada postavim ovu Alphu da radi kako spada koji da uzmem cooler za drugi comp, da nije previse skup i ne mora biti izrazito tih, jel Dr. Thermal TI-VII dobar izbor?

Hvala.

RAK 29.11.2002. 11:40

Citiraj:

Hvala Paske,

nego niste mi odgovorili kako se montira Alpha da vuce zrak od procesora ili da puse prema njemu. Meni je postavljen od procesora prema van.

Samo ga okreni naopak. Onda je nešto bučniji.

Citiraj:

Zatim kada postavim ovu Alphu da radi kako spada koji da uzmem cooler za drugi comp, da nije previse skup i ne mora biti izrazito tih, jel Dr. Thermal TI-VII dobar izbor?
Hvala.

Taj Dr. Thermal mislim da ne postoji. Najbolji izbor je tihi TI-V77L (3800 okretaja) i bučniji TI-V77N (5000 okretaja). Lako se postavljaju.

Jelc 29.11.2002. 15:13

Moja preporuka svim onima koji sa montažom-demontažom hladnjaka nisu na ti je Dr.Thermal.

MadBoY 01.12.2002. 23:39

Može li mi netko objasniti kako najlakše skinuti Thermaltake Chrome Orb sa procesora ili još blje znali netko koji link osim onog na thermaltake.com?

RAK 02.12.2002. 00:02

Jednostavno je samo ako imaš ploču dolje. Izvadi je iz kante i skidaj. Gadni je posao u kanti, ali se može. Sam sam radio nekoliko puta.

Trebaju ti 2 ravna odvijača. Jednim guraš kopču prema dolje, a drugim kopču odvajaš od socketa. Ipak ti preporučam da je izvadiš van. Puno je lakše i sugurnije.

dove_g 06.12.2002. 09:06

Citiraj:

Originally posted by RAK
Samo ga okreni naopak. Onda je nešto bučniji.

Taj Dr. Thermal mislim da ne postoji. Najbolji izbor je tihi TI-V77L (3800 okretaja) i bučniji TI-V77N (5000 okretaja). Lako se postavljaju.

Pozdrav...

Jesam okrenuo sam ga naopako da puse u procesor, ispuhao sve, ocistio, nanovo obrisao, namazao, izvadio napajanje radi lakse montaze, namjestio i mogu samo primjetiti jako male razlike, mozda 1-2°C gotovo nezamjetna razlika.
Naime popusio sam kupovinom skupe Alphe od nekih 400Kn.
U pCEkspertu lijepo pise na http://www.pcekspert.com/articles/78-2.html da je
ALPHA PFH6030-> Alpha namijenjena Intelu...

Dakle nista od ovog ultra-tihog i neefikasnog coolera, probat cu ga ubacit na P4 1.8GHz, mislim da ce tamo zadovoljavati.

Muci me jedna pomisao, jel se moze frizirati cooler, odnosno vrti se trenutno na 3800-3950 rpm, jel se moze lagano dici brzina vrtnje, recimo 4500...5800rpm?
Ploca je ABit KT7A Raid?

Ako ne ide dizanje brzine coolera ubacit cu Dr. Thermal Ti-V77N, nadam se da ce ga uspjesno zamijeniti, jer trenutno mi je temperatura na 52-53°C pod "full" opterecenjem i rasla bi i vise da ga ne zaustavlja VCool.
To je AMD 1400 stavljen na 1133, ako ga stavim na njegovu nazivnu brzinu rada ne radi OK.

RAK 06.12.2002. 09:29

Citiraj:

Jesam okrenuo sam ga naopako da puse u procesor, ispuhao sve, ocistio, nanovo obrisao, namazao, izvadio napajanje radi lakse montaze, namjestio i mogu samo primjetiti jako male razlike, mozda 1-2°C gotovo nezamjetna razlika.
Naime popusio sam kupovinom skupe Alphe od nekih 400Kn.

Jednostavno ne vjerujem da to ne hladi dobro. Ili ne stavljaš dobro ili su senzori na ploči u banani.

Citiraj:

U pCEkspertu lijepo pise na http://www.pcekspert.com/articles/78-2.html da je
ALPHA PFH6030-> Alpha namijenjena Intelu...

Dakle nista od ovog ultra-tihog i neefikasnog coolera, probat cu ga ubacit na P4 1.8GHz, mislim da ce tamo zadovoljavati.

Pod Intel se misli na P3. Ovo ne možeš šarafati na P4.

Citiraj:

Muci me jedna pomisao, jel se moze frizirati cooler, odnosno vrti se trenutno na 3800-3950 rpm, jel se moze lagano dici brzina vrtnje, recimo 4500...5800rpm?
Ploca je ABit KT7A Raid?

Jedino da staviš drugi fan.

Citiraj:

Ako ne ide dizanje brzine coolera ubacit cu Dr. Thermal Ti-V77N, nadam se da ce ga uspjesno zamijeniti, jer trenutno mi je temperatura na 52-53°C pod "full" opterecenjem i rasla bi i vise da ga ne zaustavlja VCool.
To je AMD 1400 stavljen na 1133, ako ga stavim na njegovu nazivnu brzinu rada ne radi OK.

Kupi L model zbog manjeg broja okretaja ili manje buke. Meni je sasvim uspješno hladio 1300@1533. Nikada nije prešlo 53. Naravno u full.

dove_g 06.12.2002. 11:12

Citiraj:

Originally posted by RAK
Jednostavno ne vjerujem da to ne hladi dobro. Ili ne stavljaš dobro ili su senzori na ploči u banani.

Moguce da ne stavljam dobro, ali kako onda da ga stavim dobro?
Pazim da one gumice bude u bocnim rupama na hladnjaku, dok ga dobro pricvrstim i namjestim. Cak sam skinuo napajanje tako da sam imao lijepi pregled prilikom ugradnje.

Jedino da ondesem doma pa probam doma mijenjat na moj CPU da vidim u cemu je problem. Ne vjerujem da je sensor jer onda bi oba morala biti u banani a to je tesko povjerovati.
Kada ga rasteretim temp. padne na temperaturu za 1-2 stupanj visu od kucista.
Jel moguce da i CPU igra ulogu ovdje, da je sa njim neka greska?

I da gdje da uzmem taj tihi DR Thermal u Nitelu?

RAK 06.12.2002. 11:22

Na to pitanje ne postoji jednostavan odgovor. Valja proučiti uputstva koje nađeš na netu. Ja ih nisam čitao, ne znam ti objasniti, ali znam da temperature opasno padaju kada ga ja prikeljim. Imao sam u rukama hrpe coolera koji su drugi postavljali. Ne samo one iz info firmi.

Vidiš, vidiš. Dobro si se sjetio. Možda je proc. Ali samo ako radi probleme u radu na punom opterečenju. Probaj testove. Ima ih tu.

Dr. Thermal imaš u Nitelu, a sada ih ima svugdje. Nazovi ih i pitaj. Nemaju gotovo ništa kod sebe osim tih coolera. Sve se naručuje.

dove_g 06.12.2002. 12:55

Citiraj:

Originally posted by RAK
Na to pitanje ne postoji jednostavan odgovor. Valja proučiti uputstva koje nađeš na netu. Ja ih nisam čitao, ne znam ti objasniti ...
Imas mozda link do nekog uputstva.
Hvala.

dove_g 09.12.2002. 08:31

Citiraj:

Originally posted by RAK
ali znam da temperature opasno padaju kada ga ja prikeljim. Imao sam u rukama hrpe coolera koji su drugi postavljali. Ne samo one iz info firmi.

Dr. Thermal imaš u Nitelu, a sada ih ima svugdje. Nazovi ih i pitaj. Nemaju gotovo ništa kod sebe osim tih coolera. Sve se naručuje.

Pa daj neki savjet, ono tip, sto i kako paziti, kako postaviti, ako si ga postavljao imas da das bar 23- savjeta.

Evo meni jednostavno ne polazi za rukom :-(

RAK 09.12.2002. 10:32

Čitaj privatnu poruku. Tamo ti piše najbolji savjet na svijetu.

dove_g 14.12.2002. 09:03

Citiraj:

Originally posted by RAK
Čitaj privatnu poruku. Tamo ti piše najbolji savjet na svijetu.
Izgleda da ni ti u ovom slucaju ne mozes pomoci. Odnio cooler doma, dakle Alpha 6030 i hladi moj Athlon 1000 pod max. opterecenjem ne ide nikako iznad 45°C (znaci da nije stvar u mojoj montazi).

Na poslu isti taj cooler hladi Athlon 1400 smanjen na 1000 po punim opterecenjem do 55°C, isao bi vise ali onda ga stopira VCool, izgleda da je procesor u komi, jer obje ploce su iste Abit KT7A Raid.

Kad stavim taj procesor na vise frekv. rada onda jos vise i brze se grije, dok kad ga stavim na 1400 blokira nakon 15-20 sec u WinXP, cak ni temperatura ne stigne se dici vec zablokira.

I da, jel tko kupuje Athlon 1400 :-)?

jfadic 15.12.2002. 19:05

Posto para?
Dali je "B" verzija (FSB 200)?

dove_g 16.12.2002. 19:20

Citiraj:

Originally posted by jfadic
Posto para?

Nisam siguran sa sam te razumio, mislis na verziju maticne?

Abit KT7A-Raid, kojoj je napravljen zadnji upgrade BIOS-a koji podrzava 1400 procesore. Kasnije nisam radio upgrade BIOS-a, ne volim puno petljati sa BIOS-om nakon sto mi je disk otkazao poslusnost nakon takve jedne radnje doma, dakle spaseni podaci samo je sve zbrkao sa particijama, tako da sam imao cijeli dan posla :-(

Ne razumijem na sto se odnosi tvoje pitanje, pa molim te budi detaljiji.

I da, probaa sam doba opteretiti procesor, max. 47°C, dok sam okenuo i cooler (kako treba biti, da vuce prema sebi zrak i da zaista slabije hladi, max. 50°C).

dove_g 17.12.2002. 13:04

Citiraj:

Originally posted by jfadic
Posto para?

Ups, mislis na Athlon 1400. Neznam kupljeni u Austriji u Birg-u.
Koliko mislis da vrijedi?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:58.