PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Grafički tablet (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=2898)

Andjelko 11.11.2002. 04:40

Grafički tablet

Nešto mi palo na pamet kako već godinama crtam u raznim programima koristeći reponju glodavca.

Programi su odlični, neki i ne trebaju puno više opreme, recimo: radim neki tehnički crtež u Corel Drawu. Sve se još može lijepo korigirati unošenjem brojeva tipkovnicom.

Poželim li nešto nacrtati rukom - ispadne sramota. Umjesto kružnice - nekakav krumpir, crta - sve osim željene. Znam, zoom, "natezanje" točaka u vektorskom crtanju, no poslu nikad kraja. A mogu tako dobro crtati olovkom na papiru.

Aha, graphic tablet je za tebe, mišljah i odmah okrećem cjenike - ništa, Google - mršavo, telefon: ovdje u Osijeku bi ga se moglo nabaviti za 15tak dana...
Tražio sam - Genius Wizard pen 5x4 grafički tablet, wireless, USB, za početak, skromno.

Ako netko ima iskustva: što je to toliko loše da se taj komadić opreme tako teško pronalazi, zar zbilja ne pomaže crtanju?

Uzeti olovku, kist i slične isprobane alate, pa poslije scanirati??

igsablja 11.11.2002. 06:58

Re: Grafički tablet

Citiraj:

Originally posted by Andjelko
Nešto mi palo na pamet kako već godinama crtam u raznim programima koristeći reponju glodavca.

Programi su odlični, neki i ne trebaju puno više opreme, recimo: radim neki tehnički crtež u Corel Drawu. Sve se još može lijepo korigirati unošenjem brojeva tipkovnicom.

Poželim li nešto nacrtati rukom - ispadne sramota. Umjesto kružnice - nekakav krumpir, crta - sve osim željene. Znam, zoom, "natezanje" točaka u vektorskom crtanju, no poslu nikad kraja. A mogu tako dobro crtati olovkom na papiru.

Aha, graphic tablet je za tebe, mišljah i odmah okrećem cjenike - ništa, Google - mršavo, telefon: ovdje u Osijeku bi ga se moglo nabaviti za 15tak dana...
Tražio sam - Genius Wizard pen 5x4 grafički tablet, wireless, USB, za početak, skromno.

Ako netko ima iskustva: što je to toliko loše da se taj komadić opreme tako teško pronalazi, zar zbilja ne pomaže crtanju?

Uzeti olovku, kist i slične isprobane alate, pa poslije scanirati??

A zašto radiš tehnički crtež u Corelu? pa što nije lakše ga napraviti u autocad-u?

Andjelko 11.11.2002. 10:15

Hm,

meni je Corel sasvim u redu. Autocad takodjer. Riječ je o tabletu.

Olovku u ruci ne stvara program. Rekoh lako mi je s tim.
Ali nešto nacrtati ručno ide teško, sliku, krušku, jabuku, ruku!
U bitmap programima mogu jedino crtati. Ne trebam nikakve geometrijske likove...

igsablja 11.11.2002. 14:39

Citiraj:

Hm,

meni je Corel sasvim u redu. Autocad takodjer. Riječ je o tabletu.

Olovku u ruci ne stvara program. Rekoh lako mi je s tim.
Ali nešto nacrtati ručno ide teško, sliku, krušku, jabuku, ruku!
U bitmap programima mogu jedino crtati. Ne trebam nikakve geometrijske likove...

Umjetnička duša, A?

Mislim da je kod njih bilo neš slično
http://www.go-info.hr/

z3D 11.11.2002. 23:27

ma super su tableti, i sve se vise koriste, ali naravno ne i hrvatskoj! pomazu stvarno, jedini je problem sto ne vidis ono sto crtas, tj. olovka naravno ne ostavlja tragove nego moras blejat u ekran, a to je malo tesko. ali, sve je pitanje navike :D

Andjelko 12.11.2002. 02:22

Da, hvala.

To sam i mislio. Lako je nešto uvježbati, ako je čovjek malo uporan. Nisam ni pretpostavljao kako ću crtati po ekranu, kao nekada sa "svjetlosnom olovkom" ili kako se već to čudo zvalo u vrijeme 8 bitnika, kada su pikseli izgledali kao cigle, još na TV ekranu, ma milina... ;)

Samo sam onda pisao u asembleru, imao shemu makinice i znao što radim. A da, i imao 20 godina manje, he, he!

Ma nije bitno, ionako ću to nabaviti, jeftino je, a kvalitet nije bitan, već sam navikao.
Imam nekog optičkog miša koji "ugine" svakih par sati. Jerbo mu keramički rezonator koji u clock oscilatoru nešto lijen. Onda skinem poklopac jednim potezom, opalim ga noktom i - dobrojutro! Već pet dana si obećavam kako ću izvući scope iz ormara i vidjeti koja je frekvencija (jer je napisano nešto u Sanskrtu), ali me obično uhvati napad lijenosti..

igsablja 12.11.2002. 08:37

Citiraj:

Da, hvala.

To sam i mislio. Lako je nešto uvježbati, ako je čovjek malo uporan. Nisam ni pretpostavljao kako ću crtati po ekranu, kao nekada sa "svjetlosnom olovkom" ili kako se već to čudo zvalo u vrijeme 8 bitnika, kada su pikseli izgledali kao cigle, još na TV ekranu, ma milina... ;)

Samo sam onda pisao u asembleru, imao shemu makinice i znao što radim. A da, i imao 20 godina manje, he, he!

Ma nije bitno, ionako ću to nabaviti, jeftino je, a kvalitet nije bitan, već sam navikao.
Imam nekog optičkog miša koji "ugine" svakih par sati. Jerbo mu keramički rezonator koji u clock oscilatoru nešto lijen. Onda skinem poklopac jednim potezom, opalim ga noktom i - dobrojutro! Već pet dana si obećavam kako ću izvući scope iz ormara i vidjeti koja je frekvencija (jer je napisano nešto u Sanskrtu), ali me obično uhvati napad lijenosti..

Koji glodavac, i kako točno "ugine", ugasi se ledica, ne funkcionira, il što?

z3D 12.11.2002. 11:47

koji scope imas?

Andjelko 12.11.2002. 12:20

Hajde dečki,

nećemo sada i reponju stručno popravljati. I to još no-name, piše model HTM-92WT, kineski ofskroz.
A za po doma imam neku starudiju do 10 MHz, falabogu tranzistorski je...
Mogu dovući i terenac, pun opreme, pa gledati spektar, freq. counter itd. no ne vrijedi truda, zaozbilj!
:D

igsablja 12.11.2002. 12:35

Citiraj:

Hajde dečki,

nećemo sada i reponju stručno popravljati. I to još no-name, piše model HTM-92WT, kineski ofskroz.
A za po doma imam neku starudiju do 10 MHz, falabogu tranzistorski je...
Mogu dovući i terenac, pun opreme, pa gledati spektar, freq. counter itd. no ne vrijedi truda, zaozbilj!

Ma da kupiš si novog, sad bar nisu više tako skupi ;)
Ja doma imam genius net scrol optical (sa crvenom ledicom)
a na poslu LOGITECH Wheel optical,(logitech malo bolji, ali duplo skuplji?!)oba su odlična, preporučam!!!

z3D 12.11.2002. 12:48

andjele javi kad kupis tabletic :D

Andjelko 12.11.2002. 23:30

Da, kada dopliva u prodaju, nabavit ću isti tren, to je još desetak dana, tako kažu ovi moji lokalci.
A oni su kao i meteorolozi, uvijek u pravu, njihove se prognoze uvijek ostvare - prije ili kasnije...

Andjelko 30.11.2002. 04:11

A-ha!

Prošlo jutro je stigao tablet. Poslije dosta čekanja: brod vozi container, puše vjetar u provu, daleki Istok je daleko, sve ja to razumijem, naime i ja san naviga 11 godin. Davno.

E, raspakiram, uključim USB, Windozi prepoznaju, radi kao miš odmah, potom ubacim CD, sve se instalira automatski, reset: yes!

Probam u svim mogućim programimia za crtanje koji su trenutno na makini: radi, i to izvrsno. Crtam tako neke face, za početak malo nevješto, ali ubrzo postaje logičniji i od reponje samoga jer - pointer ukazuje na apsolutni položaj na ekranu.

Definirao pokretanje nekih programa i sve te lijepe stvari. Ja jako zadovoljan. JR još više. Odmah ukazuje na svoju makinu, par metara dalje i već vidim kako ću morati nabavit još jedan tabletić.

Prema prvim utiscima: jako koristan komadić opreme, omogućava pravo crtanje, radi bolje nego što sam predviđao. Cijena: 240, model 5x4 Genius, taj sam i htio.

Jedina zamjerka: Genius je promijnio logotip, pa slovo G nema klasične uši i rep. Umjesto toga ima neku crvenu strijelicu iza naziva koja pokazuje od mene, a ne prema meni, što bi bilo logično... Pa da.

z3D 30.11.2002. 21:21

andjele di si ga to kupio! ocu i ja! :D

Andjelko 30.11.2002. 23:40

Kupio u J-Ware, Osijek. Međutim ne znam što je tebi bliže... raspitaj se kod firmi sa dna stranice, a osim njih bi trebala dobiti i firma "Lav" iz Dugog Sela, tel:01/2753- 410. Kod njih je izgleda trebalo doći istom pošiljkom. Tko je uvoznik ne znam.

No, stigla je izvjesna količina i distribuirana je raznim firmama koje se bave tim poslom. Ključne riječi za potragu na Google su:
grafički tablet . Svakako č, ne graficki!

Toliko znam, na ostalim informacijama će morati malo zaraditi D.T.
Adios!
:gringo:

darius 01.12.2002. 02:05

Citiraj:

Kupio u J-Ware, Osijek. Međutim ne znam što je tebi bliže... raspitaj se kod firmi sa dna stranice, a osim njih bi trebala dobiti i firma "Lav" iz Dugog Sela, tel:01/2753- 410. Kod njih je izgleda trebalo doći istom pošiljkom. Tko je uvoznik ne znam.

No, stigla je izvjesna količina i distribuirana je raznim firmama koje se bave tim poslom. Ključne riječi za potragu na Google su:
grafički tablet . Svakako č, ne graficki!

Toliko znam, na ostalim informacijama će morati malo zaraditi D.T.
Adios!
:gringo:

ja sam iz dugog sela no za "Lav" nikad cuo !!
imas mozda adresu ? bar ulicu ?

Andjelko 01.12.2002. 04:02

Pgledaj na:

http://www.lav-shopping.hr/canon/genius.htm

Ja razgovarao u dva navrata sa živim ljudima iz ulice Savske 14.

Budu i prije 9, ali sam info o stanju na skladištu dobio iza 9.
Cijena je tamo 300 Kn. Tako piše na njihovoj web stranici... dogovorite se.
Nešto drugo ne bih znao, pozdrav!

Andjelko 03.12.2002. 01:43

usput...

Jutros dobio i Geniusovog NetScroll Optical, radi uredno kao što sam i očekivao.

Također stigao i onaj famozni komadić eloksiranog lima sa dva ventilatora 4 x 4, 12V 0.1A koji s lakoćom pričvrstio na HDD i ne pregrijava se više.
Najprije sam pokušavao nešto u kućnoj radinosti, al na čitavom disku ne postoji neka dovoljno velika ravna ploha koju bi razuman čovjek zabijelio masti i pritegnuo na hladnjak za kontaktno odvođenje topline. Ovo bi mi inače bilo draže. Ništa ne šumi, traje u beskraj. Ali grebiga. HDD je tako napravljen. Ventilatori jednostavno upuhuju zrak u taj prostor između njegovog dna, gdje je najvećim dijelom elektronika, i lima na koji su montirani. Onda zrak struji van prema natrag i naprijed gdje je otvor.

Disk radi lijepo, tiho. Ventilatori se nešto malo čuju. ali uglavnom u šššššššššš spektru što je podnošljivo. Kad im ležaji odu u vječna lovišta, trebati će mijenjati... jeftino je, a to je dobro. I loše također: jer svi jeftini ventilatori ne traju dugo.
Nakon nekog vremena počnu klepetati i zavijati, priozvoditi ostale iritantne zvukove.
...dark side of the Force ;)

oblak24 12.09.2007. 03:48

ej bok ljudi!
znači genius tablet je čist ok stvarčica?
namjeravam si i ja nabavit kojeg ali ne znam koliko bi mi se to isplatilo
do sad sam radila u gimpu, - ma nije on loš samo što se ne mogu izvesti neke 'finese' ko što sam čula da se može s tabletom
i još...ima li tko corel painter i što mislite o tome?...
tnx

Coby 12.09.2007. 10:56

Pozzdrav!

Imam ja doma 12"x9'' Trust wireless scroll tablet TB-4200 ( A4+ format ) i radio je sasvim fino no vise sam ga kupio zbog trenutnog hira i skuzio da mi uopce nije potreban :kafa: jednostavno mi je prevelik uz notebook koji koristim a i tablet ko tablet mi je nepotreban.
Problem koji sam ja imao su driveri i trust je zeznut u tim stvarima...mislim driveri su tu cak i za vistu ali problem je bio natjerat ga da radi kako treba i kasnije sam skuzio da je stvar odredenih konfiguracija koje zadaju probleme. Jednom kad se nastimao radio je kao bomba.

P.S ima li zainteresiranih za njega :D ...sorry na O.T
evo linka: http://www.trust.com/products/defaul...NCH&item=14070

Pozz. svima!

Darth Vader 13.09.2007. 21:02

Daj ljudi digli ste temu iz 2002. Strava.....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:44.