![]() |
Vlaga u stanu
Dalu postoji ikoji kvalitetab uredaj koji bi rijesio manji problem vlage u stanu premo zime a da nije bucan i slicno ili neke druge ideje?
|
Ceresti stop vlazi se zove
|
Ja sam imao odvlaživać zraka i nije bio bučan nešto posebno, a da li prozračuješ par puta dnevno?
Zar ne bi preko zime trebao imati manju vlagu u stanu, da li imaš kakvu termo izolaciju na zgradi ili samo vurgaris fasada? |
Zivis u tom prostoru preko zime? Imas plijesan u kutevima ili samo povecanu vlaznost? Pvc stolarija + plinsko grijanje?
Osobno nemam dobra iskustva s pasivnim odvlazivacima (imam jednog u wcu, jako malo vlage izvlaci iako je deklariran za 50 m2, neki texo odvlazivac). Primjera radi, aktivni odvlazivac mi osusi rucnike u tom istom wcu. U garsonjeri gdje imam centralno grijanje koristim ipak aktivni odvlazivac o kojem sam pisao u temi o odvlazivacima (jbga, ima buke makar nije to sad nesto neprebrodivo). Da ga nemam, vlaga bi bila 60-75% ovisno o tome susim li robu i kakvo je vrijeme vani. U drugom stanu gdje imam pvc i plinsku pec zimi imam problem s vlagom na zidovima (hladni nosivi zidovi i losa vanjska izolacija). Rjesio sam to svakodnevnim provjetravanjem i prefarbavanjem kuteva gdje se lovila plijesan sa antimufa bojom. Taj stan inace nema problem s vlagom, samo taj problem plijesni zbog pvc-a i manjka cirkulacije zraka. |
Najbolje riješenje je napraviti rupu u zidu i staviti neki poklopac sa filterom da prljavština ne ide a da zrak prirodno cirkulira. Imao sam problem u spavaćoj sobi gdje mi se stalno u jednom kutu pojavljivala plijesan od vlage sve dok nisam iskoristio stari dimnjak koji ide uz zid sobe , izbušio rupu prvi vrhu zida i stavio ovakav poklopac sa filterom. Već godinama mi je ok sada i plijesan se ne pojavljuje. Naravno trebalo bi i prozračivati kuću redovito.
|
za početak kupi si sakupljač vlage za u vrećicu.
Ja sam zbog vlage u stanu i plijesni na zidu stavio PVC prozor+ tvrdi stiropor s unutarnje strane (nakon toga glet i farbanje). Sada nema problema, ništa ne smrdi. |
ako si stavio stirodur s unutrašnje strane zida, onda si napravio puno veći problem nego što si sada imao
|
Ubacio pec na pelete i vlaga pa pa. :D
|
Citiraj:
Treba ti aktivni odvlazivac, ima ih dosta na trzistu, stvar je samo prostora kojeg trebas odvlazit i love koliko imas za taj izdatak. Konkretno imam ovaj http://www.saturo.hr/odvlazivaci-zra...-m2110-m3.html Jako sam zadovoljan po svim parametrima, tako da ga mogu preporučit. Prije eventualne kupovine bi trebalo istrazit uzrok vlage i shodno tome naći rješenje. |
Citiraj:
|
ako je mali problem onda saniraj imaš za kupiti za očistiti vlagu te odmakni trosjed ormar ili što već da struji zrak to većinom rješava dosta problema
|
Citiraj:
|
Sta mislite bili meni odvlazivac pomogao u wc-u.
Kako imam susilicu, al za nju imam rupu u zidu i tamo izlazi ta para, no kad je juzina, baš je veselo u wc-u, niz plocice se doslovno sljevaju kapljice vode. Pločice su do plafona, pa me zanima hoce li ovo ista pomoci sta mislite? |
Aktivni, cak i neki najmanji, ce pomoci sigurno. Iza moje cure ostane oblak pare i mokre plocice pa samo kresnemo odvlazivac na sat vremena recimo. Spremnik mu se onda brze puni vodom pa imaj u vidu ako ga zelis pustati da radi preko noci (vecina tih odvlazivaca ima mogucnost spajanja vanjskog crijeva pa voda ide npr u sifon na podu)
|
Stavljanje izolacije iznutra je samo pola posla i kad-tad će vam se vlaga vratiti. Izolaciju (stirodur, min. vuna,..) i ostalo što ide uz to (ljepilo, mrežica, žbuka) treba staviti izvana. To je onda pravi posao. Hint: bavim se energ. obnovom zgrada (doduše, indirektno jer sam upravitelj) pa sam nešto i naučio na tom poslu od projektanata i izvođača.
Isto tako, ako imate PVC stolariju, trebate luftati stan s vremena na vrijeme jer ona dihta puno bolje od drvene stolarije i time sprječava cirkulaciju zraka. EDIT: ukoliko stanujete u višestambenoj zgradi, lobirajte među stanarima i upravitelja da se izvrši energetska obnova zgrade. Na terenu su rezultati odlični, kako zimi (konkretno: konstantna temp. u stanu na 1. katu, istočne orijentacije je 19C), tako i ljeti (2. kat, stan okrenut na istok, vani 38, u stanu 26C). Vremena imate dovoljno jer se slijedeći natječaj očekuje 2/2 2019 ili 1/2 2020.g. U slučaju većeg interesa, spreman sam napisati nekakav FAQ u vezi eneg. obnove. btw, do energ. obnove privanih kuća neće doći tako brzo zbog prilično bizarnog pravila EU - energ. obnovu NE može pokrenuti fizička osoba. Bilo je govora da će to na sebe preuzeti županije, ali one su kadrovski nesposobne za to. |
Isprike dok odg :P
Planiram uzeti ovo: Stan je 41 m2 od kojih najviše problema ima sa kupatilom u koje sam upravo uložio nešto novaca da prebojamo kompletni strop i ugradimo ventilator kojeg spajamo na odvod od zgrade, problem nastaje što je kupatilo relativno malo a nakon tuširanja dužeg stvori se dosta "pare" , u dnevnoj nikakvih problema sa vlagom niti u hodniku, nešto sitno u kuhinji.Premazati ćemo sa još nekom emulzijom plafon ( trenutno na njemu neke crne točke fungus neznam što je odvratno je zapalio bi kupatilo trenutno) prije nego išmirglamo kompletni plafon pa me zanima za toliku kvadraturu stana što mislite o dotičnom uređaju i dali je bučan ? https://www.trotec24.com/en-de/machi...midifier-.html |
Ako imaš ventilator u kupatilu, onda ne bi trebao imati problema s tim više, osim ako on nije preslab ili je cijev blokirana negdje.
Uređaj je za te pare ok, i relativno je tih, 43db buke u radu kako navode. To bi trebalo biti u rangu frižidera ili klime po nekim opisima. |
Za prvu ruku bi mogao napraviti 'sistem' kakav imaju u hotelima. Ventilator se pali zajedno sa svjetlom u kupaonici te radi još 5-10 min nakon gašenja svjetla u njoj.
Gljivice možeš (privremeno) ukloniti sprejevima za tu namjenu u kojima se najčešće nalazi klor. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Obicna stara Varikina ili Cekina (po novom) rijesava problem u par sekundi.
Premazite pemzlom crne djelove i to je to. |
Istina, rješava. No smrdi za popizdit. Jebga, klor je unutra. No što jest jest, najjeftinija solucija.
|
Cuj... Rađe cu jednom u zimskom periodu preci pemzlom zahvacene ćoskove nego gledati 3 mjeseca to sranje.
Proluftaš kucu, odes van na kavu, pivo 🍺... Nije da moras udisati Niti jedno zamjensko sredstavo koje sam probao nema ucinak kao varikina... Bar ja nisam nasao adekvatnu zamjenu. Ako postoji molim tip |
Potraži sredstvo protiv plijesni Pufas, žuta boca, meni se pokazalo najbolje protiv plijesni.
|
Ja sam kupio Pufas pola litre sa aktivnim kisikom u Bauhausu (100 kn, bijela boca) i moram reci da mi je Viledino sredstvo na bazi klora bolje uklonilo gljivice.
Znaci Pufas sa kisikom ne smrdi uopce, ali nije toliko ucinkovito kao ista stvar sa klorom. Imaju i Pufas sa klorom za 80 kn. Vileda sa klorom je 50 kn. Inace vidio sam i impregnaciju na bazi fungicida sto je dobra ideja ako se priprema zid prije zime i za vrijeme farbanja. Ima i glet masa sa fungicidom...ima rjesenja... Ja cu u proljece odstrugati zarazene dijelove zida i ovom glet fungicid masom popraviti pa impregnirati tim drugim sredstvom pa jos tutnut to isto u farbu za zidove, ako to ne pomogne nek se sve goni zna se kamo. |
varikina je zakon za takve stvari
ali ako se vrača.. znači nešto sa izolacijom ne štima.. ili provjetravanje ja pred godinu napravio fasadu, stiropor izolacija vani i kupaonica se preporodila.. nema više crnih kuteva |
Izolacija ne štima, koliko god da provjetravam ne pomaže.
Da je do mene, već bi imali poštenu fasadu. |
Ma i obični domestos ubije plijesan. Varikina je no1 što jest jest. U svakom slučaju, preporuka nakon sušenja varikine ili nekog drugog sredstva, premazati te dijelove s jupol citro.
|
Imam nešto iskustva s vlagom pa ću odmah reći da problem vlage riješava jedino dobra izolacija. Ništa drugo. Vlaga, plijesan i kondenzacija nisu uzrok problema nego posljedica loše/slabe izolacije odnosno hladnog mosta koji se stvara na tom dijelu zida ili proboja vlage/vode kroz lošu fasadu.
Ako problem nije jako izražen onda može pomoći dizanje temperature u prostoriji 24/7. Ljudi često griješe pa griju kupaonicu samo kad ju koriste - to je recept za nakupiti vlagu u najkraćem vremenu. |
Ja sam u stanu prvo Varikinom( cekina - ima u svakom ducanu ) to rjesio pa onda premazao s ovim sredstvom
Citiraj:
+ treba luftat stan češće ako je PVC stolarija to je glavno. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:38. |