![]() |
Crt vs. LCD (za igre)
Imam na raspolaganju 2,5 - 3 tisuće kn, te tražim 19" monitor (prvnestveno za igre), pa bih molio preporuku.
Navedite mi model, cijenu i dućan gdje ga mogu nabavit. :beer: |
19" CRT:
-Monitor 19" Samsung SM997MB, 96 kHz, 0.20mm. DynaFlatX 1450 Kn (Links) 1485 Kn (Ve-mil) 19"LCD: -monitor 19" lcd samsung sm 940b, pivot, crni, 8ms, dvi 3028 Kn (Links) 3000Kn (Bing) - Monitor 19" LCD SAMSUNG SM 930BF, srebrno crni, 4ms 3313Kn (Bing) -Monitor 19" LCD SAMSUNG SM 960BF, 4ms, DVI 3560 Kn (Bing) 3611Kn (Links) -Mon. LCD 19" SAMSUNG SM 913V (ako se nemozes razvuc do skupljih modela no oni su IMO znatno bolji) 2412 Kn (HGSpot) 2359 Kn (Links) 2311 (Bing) -Monitor 19" LCD Xerox XA7-19i, 8ms, DVI 3127 Kn (Links) |
ne MB!
Uzmi si 959nf, to je natural flat, pogledaj u linksu ili pak LG Flatron F920P, takodjer jako dobar monitor za pristojnu cijenu. LCD za igre nemas postenog a d aniej skup. CRT! |
Ak se zelis igrat bjezi od LCD-a !!!
Ja sam se zahebo :( |
Re: Crt vs. LCD (za igre)
Citiraj:
Evo jedne usporedbe LCD-a i CRT-a, na kojoj se vrlo dobro vidi razlika. http://img455.imageshack.us/img455/5610/test19zp.th.jpg http://img187.imageshack.us/img187/5210/test25cg.th.jpg Za tri soma kona možeš kupiti vrlo dobar LCD 1. Samsung 930BF => Links,Hgspot,King,Nobilis... cijena oko 3300kn Ovo je najbolji monitor za gamere u rangu 3000-3500kn. Ima vrlo brzu TN matricu 4ms, reprodukcija boja je prošječna za TN, vertikalni kut gledanja je vrlo loš, u reprodukciji videomaterijala je primjetan "šum". Interpolacija nižih rezolucija je relativno dobra, u igrama nije zamjetno zamučenje slike koliko u normalnom radu. Testovi: http://www.behardware.com/articles/5...tn-ips-va.html http://www.dreamwarecomputers.com/re...samsung_930bf/ http://img104.imageshack.us/img104/2131/930bf0ex.th.jpg 2. Samsung 940B => Links, Hgspot, Nobilis, King... cijena oko 3050kn Za ovaj monitor bi se moglo reči da je zlatna sredina. Ima vrijeme odaziva 8ms, reprodukcija boja je odlična ta TN matricu, u filmovima se gotovo i ne primjeti šum, interpolacija nižih rezolucija je vrlo dobra i u igrama i normalnom radu. Test: http://www.overclockersonline.com/in...num=311&pnum=0 http://img104.imageshack.us/img104/1...nts85qg.th.jpg 3. Xerox XA7 19i => Links,Hgspot... cijena je oko 3100kn Ovaj monitor odličan ako koristi MVA matricu. Nažalost kod nas se mogu nači samo modeli sa CMO TN 8ms matricom koja je neusporedivo lošija od P-MVA matrice. TN matrica ima vrijeme odaziva 8ms, prosječnu reprodukciju boja koja je donekle poboljšana staklom, koje je i ujedno dvosjekli mač (mnogima smeta vrlo zamjetna refleksija), reprodukcija crne boje je odlična, vertikalni kut gledanja je dosta loš, šum u filmovima je neprimjetan, kontrast je prosječan. Meni za podešavanje je na razini monitora prije 5g, za razliku od Samsunga. Inače sa Xerox monitorima dosta ljudi ima problema. Zbok prašine ispod stakla koju nije moguče očistiti a djeluje kao pokvareni sub pixel, primjetno je zujanje monitora kod uključenja, titranje određenih gredient površina... Test: http://www.hardware.no/tester/skjerm...a7-19i/18769/1 http://www.tftcentral.co.uk/guides/xerox_xa7-19i.htm http://img104.imageshack.us/img104/1735/19i3qs.th.jpg Najbolje je da sam odlučiš koji monitor ti najviše odgovara. Ako ti nije problem otiđi u Sloveniju, jer tamo su Samsung monitori jeftiniji od 800-1000kn. Naravno monitor prije kupnje isprobaj radi dead pixela i raznih anomalija. Možda ti ovi programi pomognu. Dead Pixel Buddy Nokia Monitor Test |
Moj prijedlog za CRT je LG Flatron F920P za cca. 1.800 kn (Links i Ve-mil). Kaj se tiče LCD-a, ako moreš nabavi si DELL-a. Ja stvarno ne znam di ga kod nas ima za kupiti, ali monitor je stvarno odličan i za igre i za ostale ''poslove''.
|
Citiraj:
LG F920P je nesto bolji od Samsunga997MB(a IMO losiji od 959nf) al da li to vrijedi 400Kn vise i gotovo 2000Kn za CRT monitor za igranje? IMHO ne... @Tommek Ja bi na tvom mjestu razmisljao o 17"LCD-u il 19"LCD-u ovisno da li se mozes rastegnuti do 3300 Kn - 3500 Kn, a CRT-e zaboravio... |
Imam LCD samsung 730bf i prezadovoljan sam. 4ms odziv.Koristim ga isključivo za igre i za gledanje filmova. Btw ovo je samo 17" inačica 19" 930bf. Ovo su dva vrhunska monitora,dalje ne trebaš tražit samo odluči koju ćeš veličinu. Oba dva se mogu nabavit u Linksu. Uživaj :beer:
|
Hvala svima na odgovorima, a kaj mislite o Philipsovim LCDima, imaju oni s odazivom od 8ms po 2800kn :rolleyes:
Ja bi uzeo LCD jer mi zauzima manje prostora "ljepši" je, a od svih koje sam pitao svi su rekli da uzmem crt (da je on bolji za igre) |
Samsung ili Xerox uzmi to je vec prokusana roba, mislim da samsung tolerira najmanje mrtvih pixella, osim nekog sonyevog modela.
Sto se tice igara stvar je u odzivu, sve od 12 ms pa na dole je dobro, idealno bi bilo da uzmes 4 ms. To da lcd nije za igranje su gluposti meni je moj fenomenalan i nebi ga mjenjao za nista a isto sam tako htjeo kupit CRT pa me mama nagovorila na LCD, kaza bolji je za oci, i bome i je:D :D ! Jedini je problem kod igara ako je prevelik odziv ghosting i bitan je dobar kotrast. Ak ti ima neko od frendova nekakav dobar LCD uzmi si na jedan dan baci par omiljenih igara i donesi odluku. Uglavnom vidi Samsunga i Xeroxa! |
A kaj mislite o LGu?
Npr. ovom: LG 17.1" vidljivo, LCD TFT, Flatron L1750SQ, contrast 500:1, svjetlina 250 cd/m2, kut gledanja 160/160, rezolucija, 1280 x 1024, analog, response time 8ms, TCO 03 2.118,63 Nije 19" al neznam dal ću se moć rastegnut do 3500 za 930bf Sve mi se čini da bude još neko vrijeme novi CRT na sotlu (točnije samsung 997mb |
one slike gore sa usporedbama crt i lcd su glupost. kakav je to crt uzet kao referentni?
belinea 14" iz 1996. godine? postoje loshi i postoje dobri CRT monitori, isti je slucaj za lcd monitore. u mojem slucaju ona slika je sasvim obrnuta, na poslu imam sony multiscan e430 trinitron, doma fujitsu siemens 994 19". ovaj fujitsu je stariji ali i sa boljom kvalitetom slike, i bilo koji lcd na kojem sam radio/imao priliku vidjeti ga, usporedba moji crt monitor vs lcd sa one slike je obrnuta. svaka cast lijepim/tankim/srebrnim/crnim lcd monitorima (izuzev 172x i 930bf koji zaista lijepo rade sto su ujedno i moje preporuke za 17" odnosno 19" lcd), ali u mojoj kuci ce josh dugo plandovati glomazni/stari/?izumrli/bez monitori. ;) (na linku 930bf ima jedna lijepa flash naimacija, 3d pogled na monitor, a ovdje ima jedna slika rezolucije 4008x5105 teksha 3mb za one koji vole troshiti svoje dsl pakete. :D ;) ) |
Citiraj:
|
Evo došla odluka:
Ako ostajem na crt-u onda uzimam Samsunga 997MB, a ako prelazim na lcd onda uzimam 940B ili 730bf |
Još nisam uzel monitorček.
Odustal sam od CRTa Kolki je minimum za igre da normalno rade bez mutne slike i sl. |
minimum cega? vrijeme odziva?
na samsungovih 8ms radi jako lijepo. :) jucer sam radio na samsungu 930bf, 4ms, jako dobar monitor, cista slika, "zive" boje i ogroman je. ogroman. :) |
Da minimum za vrijeme odaziva.
Evo sad sam razmislil ovo ulazi u uži izbor: Monitor 17" LCD Samsung SM 730BF, MATISSE, 4ms, DVI Monitor 17" LCD Xerox XA7-17i, 8ms, DVI Monitor 19" LCD SAMSUNG SM 940B, pivot, crni, 8ms, DVI Samsung 19" SM930BF, LCD TFT Moram dobro razmislit dal da dam 1000kn više za 19" |
Citiraj:
Onda ovako, LCD ti podrzava samo jednu jedinu rezoluciju i to ti je nativna, tj. ona koja je navedena. Do svih ostalih dolazi do pretvorba preko nekih svojih algoritama, sto jest, bolji su puno nego prije pet godina, ali ni blizu CRT-u kojemu je svejedno koja je rezolucija. Pricati da je LCD bolji od CRT-a (tu govorimo naravno o dobro CRT i dobrom LCD-u) za igre je totalna debilana i ne moze drzati vodu i to nikako. Sony Trinitron ili NEC/Mitsubishi Diamondtron. Obadvije koriste aperture-grille technology. ima za kupit odlicnih monitora a cijena nije uopce velika kakva je nekad bila. Samo trebas pazit na velicinu tocke! jos jedna stvar s kojom LCD ima problema a to je kut gledista, nativna rezolucija (vec sam spomenuo) i vrijeme odaziva! Razlika u cijeni je ogromna. Gle, kupi si kvalitetan CRT monitor ako imas mjesta. Ako nemas, jebga, kupi si LCD. |
evo jedan quote sa strane stranice, koji ce ti mozda pomoci u odluci.
Citiraj:
|
E da u vezi onog testa monitora. kaj je netko slike stavio.
Imam doma pobogu 955b kaj je skoro isti 955DF i to su kada su izasli bili mid range monitori! A izasli su daaaaaaaaaaaaaavno! |
atha di si kupio u hg-spotu??koja je razlika između samsung 930bf i 960bf??i ja mislim preći sa 17 crt samo treba hardveraj pojačati da bi igro u 1280x1024,je bitno za online igranje recimo 800x600 ili 1280x1024,mislim da li 1280x1024 više prometa guta ili nema veze??
|
Nema to veze koja je rezolucija, lol.
|
Citiraj:
ali sam radio na dosta lcd-a, pa znam kakvi su. sto se tice rezolucija, ti igru mozesh vrtiti i na 640x480, a monitor na 1280/960, ni bitno. ;) |
Citiraj:
Glede kuta gledanja, pa ne gledaš LCD sa strane.Noviji LCD-i imaju sasvim zadovoljavajuči kut gledanja. Uostalom probaj igrati na CRT-u 8 sati dnevno i vidjeti češ razliku. |
I sta sad, 8 sati dnevno na CRT-u.
LCD-i su dosta napredovali i ovo kaj sam ja pisao se odnosi za danasnje. To kaj je LCD u prednosti je cista stvar ukusa. Jer pod stvar ukusa ulaze stvari kao sto je velicina, tezina itd. Netko ce kleti mobitel u 3PM i nikad ga ne uzet zato sto je tezak, a ja recimo volim teze mobitele tak da ga osjetim u djepu bar. Ja sam striktno pricao o kvaliteti slike. O tome kako on garant nece sve igre igrat u nativnoj rezoluciji. Nadalje, CRT ima bolju i kvalitetniju sliku, vjernije boje, ne pati od animirane slike, odnosno od pojmova ala ghosting... Znam ja da je sve to u minimalnoj kolicini kod najboljih LCD-a, ali, za tako dobrog LCD-a moras izdvojit novaca kao za cijelu konfiguraciju! I onda jos gledat za recimo dead pixele. Ako je netkotip kao ja. Samo da imam 1 i da znam di mi je, zivcirao bi me dano nocno! A moze jedno pitanje, kako ti mislis igrat na LCD-u koji kosta manje od 4000 kuna? |
Citiraj:
i zaista ne zaostaju od crt modela. |
Citiraj:
Inace, monitor sa brzim odzivom, vrlo vjernim prikazom boja uz sve ostale prednosti koje LCD pruza (ostrina, kontrast, geometrija...) mozes naci za puno manje od 4000kn. Anyway, izbor je na korisniku. LCD je kvalitetniji, ali i skuplji izbor. |
a koja je razlika između 930 i 960 bf modela???
|
ajmo mi stvari postavit onako seljacki
nemas mrcinu od stroja i ne mozes pokretat igrice u nativnoj (zapravo mozes ali sa slabim detaljima i ostalim cudima) rezi 17" LCD 1280 x 1024 nego recimo 800 x 600 sa jako dobrim postavakam ili 1024 x 760 sa OK postavkama e sada vi meni recite kakva je slika na LCD kada nije na svojoj nativnoj rezi je li mutna zrnata ili samo manja tj sa crnim rubom ? :confused: koliko sam ja skuzio kad LCD ne vozi na nativnoj rezi slika bas nije naj naj jesm li u pravu :confused: |
Ak se rezolucija manja od nativne interpolira na cijeli zaslon, slika će bit očajna (mutno, zrnato,...). To vrijedi za neke rezolucije, npr, 640 x 480, 800 x 600, 1024 x 768, ovisi od monitora do monitora.
U slučaju da se slika ne interpolira, sa strane ćeš imat crni rub, a slika koja je unutra će bit oštra kao da radi na nativnoj rezoluciji. Još nešto: da bi isključio interpolaciju, monitor mora bit spojen preko DVI sučelja jer će se jedino tako pojavit ta opcija u driverima. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:24. |