PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Kupovina hardvera u Švicarskoj (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=287032)

Mad Hatter 17.07.2017. 22:49

Kupovina hardvera u Švicarskoj

Pozdrav, imam bratića u Švicarskoj koji mi je naručio neke komponente u digitec.ch shopu.
Dolazi u 8. mjesecu u RH, mene bi zanimalo što je sa carinom i PDV-om s obzirom da Švicarska nije u EU? Koliko znam imaju neki sporazum o slobodnoj trgovini?!
Dakle radi se isključivo o kompjuterskom hardveru (novi komp) koji bi trebao prijeći granicu...
Ako netko ima iskustava molio bih da me prosvjetli ili uputi na neki link.
:chears:

Šole 17.07.2017. 23:41

O kojem iznosu se radi? Dolazi sam autom ili?

coconut 18.07.2017. 06:21

Kako CH nije u EU, platiti ćeš sve dažbine kao i za svaku zemlju izvan EU. Ako misliš proći lišo, neka posakriva komponente po autu/torbama/... To mu sigurno nitko neće pregledavati na granici u srcu turističke sezone.

Mad Hatter 18.07.2017. 10:00

Radi se o iznosu oko 10.000 kn, odnosno nešto više od 1400CHF. Dolazi sam sa autom...
Mislio sam možda otići do Slovenije sa autom, tamo se naći sa njim i prebaciti u svoje auto hardver.

coconut 18.07.2017. 10:01

Ako te pitaju za račun, onda si na istome - nadrapati ćeš u oba slučaja.

Brko 18.07.2017. 11:44

Citiraj:

Autor Mad Hatter (Post 3081861)
Radi se o iznosu oko 10.000 kn, odnosno nešto više od 1400CHF. Dolazi sam sa autom...
Mislio sam možda otići do Slovenije sa autom, tamo se naći sa njim i prebaciti u svoje auto hardver.

U svojE auto?
TvojE auto nije bitno u cijeloj priči jer bi eventualno gledali njegovO auto kad izlazi iz Švicarske. Koliko znam, to je onda Italija ili Austrija. Carine između HR i Slo nema više, samo granična policija... ili se varam.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

sholky 18.07.2017. 11:53

Znam niz fotografa koji su u Švicarskoj kupovali opremu, nikad nitko nikog ništa nije pitao na granici. Svaki put sve bez ikakvih problema. Osobno sam prolazio tu granicu, a da nisu pitali niti identifikacijske dokumente nego je granica bila 100% otvorena.

@Drug Brko - jezik je fluidna forma koja evoluira, a što je ispravno definiraju odrasli pismeni govornici. U dosta država ne postoji ekvivalent "kroatista", a lektorima posao nije da ispravljaju pravopis odraslih ljudi. Hrvatska je što se jezika tiče specifična zbog političkih okolnosti, što je idealna osnova da se zalijepe internet trolovi s kompleksom manje vrijednosti. :)

Šole 18.07.2017. 12:06

Vjerujem da neces imati problema, odnosno on. Kao sto sholky kaze na izlazu is svicarske ne pregledavaju bas, mene jos nikad nisu, ako i da onda izdvoje kombi vozila ili nekoga tko im je vise sumnjiv.

dadoremix 18.07.2017. 12:21

CH na izlazu ga neče gledat
eventualno ovaj na ulazu.. italija, austrija ili njemačka

al u 99% slučajeva samo prolaz.. malo papire pogledaju

veča kontrola je stranaca.. pa recimo kad smo za CH tablicama prolazili.. samo mahanje.. eventualno kad je vidio pun auto.. daj pasoš van

a kad sam ja za HR tablicama ušao.. odmah malo sa strane stani.. papire unutra na kontrolu, kamo idete :)
Čak mi je jednom tražila pucka vozačku, bilo to pred 10g .. i bio sam mlad balavac 23g
pa joj bilo sumljivo kako sve gategorije na vozačkoj imam.. još nisam imao D bus.. sad i to imam ..
Da gdje sam to nabavio me pitala.. ali tast skuzio da bi ja mogao odmah odbrusit pa se upleo.. i vozi dalje

Mad Hatter 18.07.2017. 12:29

Prije svega isprike na gramtičkim pOgreškama... :D
Švicarska je u Schengenu tako da ne bi trebalo biti problema do ulaska u HR.
Barem tako mislim. Ovo za auto sam napisao čisto da njega ne dovodim u neugodnu situaciju. Ako će netko snositi posljedice onda sam to ja. Mada mene nikada ne gledaju kad se vraćam iz Slovenije ili italije.
Znam da ljudi svašta voze, ali postoji taj Murphy-jev zakon. :fiju:

toshiro 18.07.2017. 12:59

Osiguraj se preko Croatia osiguranja od rizika :banned:.

Brko 18.07.2017. 13:29

Citiraj:

Autor sholky (Post 3081919)
Znam niz fotografa koji su u Švicarskoj kupovali opremu, nikad nitko nikog ništa nije pitao na granici. Svaki put sve bez ikakvih problema. Osobno sam prolazio tu granicu, a da nisu pitali niti identifikacijske dokumente nego je granica bila 100% otvorena.

@Drug Brko - jezik je fluidna forma koja evoluira, a što je ispravno definiraju odrasli pismeni govornici. U dosta država ne postoji ekvivalent "kroatista", a lektorima posao nije da ispravljaju pravopis odraslih ljudi. Hrvatska je što se jezika tiče specifična zbog političkih okolnosti, što je idealna osnova da se zalijepe internet trolovi s kompleksom manje vrijednosti. :)

:D
Bolje biti troll sa...štogod nego nepismen, barem u dijelu države u kojem ja živim. ;) Možda je u nekim krajevima poželjno biti nepismen, ne znam :)
Citiraj:

Autor Mad Hatter (Post 3081931)
Prije svega isprike na gramtičkim pOgreškama... :D
Švicarska je u Schengenu tako da ne bi trebalo biti problema do ulaska u HR.
Barem tako mislim. Ovo za auto sam napisao čisto da njega ne dovodim u neugodnu situaciju. Ako će netko snositi posljedice onda sam to ja. Mada mene nikada ne gledaju kad se vraćam iz Slovenije ili italije.
Znam da ljudi svašta voze, ali postoji taj Murphy-jev zakon. :fiju:

Nema frke, malo smo se nasmijali, barem ja :D

Dakle, ako izađe iz Švice da ga nitko niš ne pita, neće ga ni pitati sve do tebe doma. Tako da nemaš potrebe ići u Sloveniju. Uštedi si gorivo i vrijeme i reci frendu da nek stisne guz malo i uđe u Europu iz Švice i onda je home free.
Granični policajci mogu samo pitati osobnu, nemaju ovlasti tražiti račun i pitati jel na to plaćen PDV/carina (ako postoji stopa).

syss 18.07.2017. 13:35

Citiraj:

Autor sholky (Post 3081919)

shvaćam šta pričaš i uvažavam to mišljenje da je jezik "živ", ali ovaj automobil (auto) je imenica muškog roda.

period.

apeliram da svatko tko naziva "ovo auto" barem na kraći period počne zvat iste sa "ovo automobilo", pa da vidimo kakvi osjećaji će se pobuditi :D

Brko 18.07.2017. 13:36

Sa mobitelima već ide :)
Moje mobitelo :D

Mad Hatter 18.07.2017. 14:22

Ni ja ne kažem "ovo auto" ali sam greškom napisao, koji ste vi "grammar nazis" :D
Javim vam kako je prošlo sa hardverom... :stoopid:

Brko 18.07.2017. 14:28

Ma nismo :)

sholky 18.07.2017. 16:33

Citiraj:

Autor syss (Post 3081964)
shvaćam šta pričaš i uvažavam to mišljenje da je jezik "živ", ali ovaj automobil (auto) je imenica muškog roda.

period.

apeliram da svatko tko naziva "ovo auto" barem na kraći period počne zvat iste sa "ovo automobilo", pa da vidimo kakvi osjećaji će se pobuditi :D

U Dalmaciji je automobil imenica srednjeg roda. Ako ćemo do kraja "ispravno" onda ne znam o čemu uopće tu pričamo budući da ne razumijem naslov threada. Znam što je očvrsje, ali "hardver"? :D

Remixer 18.07.2017. 19:23

Citiraj:

Autor sholky (Post 3082031)
U Dalmaciji je automobil imenica srednjeg roda. Ako ćemo do kraja "ispravno" onda ne znam o čemu uopće tu pričamo budući da ne razumijem naslov threada. Znam što je očvrsje, ali "hardver"? :D

Slažem se da ne može biti ovo auto i slično, ali za očvrsje prvi put čujem. Pazi oglas: "prodajem očvrsje u dijelovima" hahaha
Isto tako nije helikopter nego zrakomlat po naški. Zrakomlat :roller:

dashko 18.07.2017. 23:02

Zatipak. :D

Veliki broj moje familije kad dolazi iz CH natrpa auto kao da cijelu kuću u njemu prevoze, do sada (u većem broju godina) mislim da ih nitko nikada nije apsolutno ništa pitao, tražio, otvarao i sve slično.

Mislim da je stvar, ako ne izgledaš sumnjivo (ne znam što ovo znači), nisi poznat tj. problematičan, imaš uredne dokumente, nitko te neće ništa pitati.

No opet ja sam osoba koja po avionu šalje GTX 1070 (digitec) pa možda i nisam validan :lol2:

Mad Hatter 05.08.2017. 23:42

Samo da javim da je sve prošlo bez problema, nisu ga uopće gledali...

A pod "moj komp" možete vidjeti što sam uzeo iz digitec-a. :lol2:

trouble 05.08.2017. 23:45

Za Intela granice ne postoje :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:54.