![]() |
Kako ovo odraditi u excelu (ili nekom drugom programu)
Prvo da se ispricam jer postavljam pitanje na svastari umjesto na podforumu aplikacije, posto mi se cini da je taj dio poprilicno mrtav a treba mi brzi odgovor.
Znaci imam 2 excel dokumenta, na svakom je lista artikala sa par stupaca od kojih je jedan stupac sa sifrom proizvoda. E sad, ako u prvom dokumentu imam karikiram 1000 artikala, a u drugom njih 200, kako odraditi da izdvojim tih 200 artikala koji se preklapaju sa sifrom u ovom prvom dokumentu? Posto je rucna pretraga na ovako vecu kolicinu dosta nezahvalan zadatak. |
Spoji sve u jedan excel, zaokruzi, insert -> pivot table i igraj se sa postavkama tablice (npr. ako odvuces sifra artikla i naziv artikla desno u kuzicu "rows", pivot tablica ce ti biti tocno ono sto ja mislim da trazis, sifra artikla gore kao header, i onda unosi pod tom sifrom).
Uglavnom, ima par verzija pivot tablice koji pasu u ovaj tvoj sturi opis onog sto zelis postici, ali je rijesenje svakako pivot tablica nakon sto spojis ta dva excela. |
Kopiraj sve podatke u jedan sheet, označi tablicu i odi na data-remove duplicates ako želiš to obrisati. Možeš i uključiti filter pa sortirati te duple podatke i onda s njima raditi što hoćeš.
|
Ili dodaj još jedan stupac i iskoristi vlookup funkciju tako da za svaku šifru sa prvog lista ako postoji u drugom recimo napišeš 1 ili "postoji" i onda imaš točno koji postoje a kojie ne postoje ...
|
Googlaj Vlookup. Zajebano za skužit iz prve, ali zgodno je kad shvatiš.
Pazi da ti je ključ istog "tipa", number ili text npr |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:15. |