![]() |
rušenje sustava prilikom renderiranja
Pozdrav,
nisam siguran spada li ovo pod softverski ili hardverski problem, ali kada renderiram pomoću cpu-a u većoj rezoluciji pc se restarta usred rendera. Konfiguracija : i7 6700k, cpu hladnjak thermalright true spirit 140, maticna gigabyte z170x gaming 3, 32gb ram, graficka gtx 1070, napajanje fractal edison M 550w 80+gold renderiram pomocu vray-a u sketchupu (cpu render) i tu svaki put kada renderiram vecu rezoluciju pc se restarta. Za test sam instalirao i blender koji ima mogućnost renderiranja pomoću gpu-a i to normalno radi. Također kada u blenderu prebacim na cpu render, nakon nekog vremena pc se zamrzne i moram resetirati ili me izbaci iz programa. Na starijem pak racunalu (i5 3570k, 8gb ram) kada instaliram isti sketchup i vray, isti file se renderira ok i bez rusenja. Testirao sam komp sa memtest86 i prime95 (po 12 sati) i nije javljena niti jedna greška. Također pokrenuo sam HWmonitor prilikom renderiranja temperature jezgri su cijelo vrijeme bile ispod 60 C. Nisam siguran da li da ga nosim na servis, pa bih bio jako zahvalan ako itko ima neki prijedlog ili savjet! |
Fali bitan detalj, koji os, koja verzija drajvera, ...
Obzirom na problem / namjenu ako imaš dodatni / rezervni hdd, jesi probao dignit drugi os, aludiram na neki Linux pa vidit kako se tada ponaša ? |
Kako se restarta? Dobijes blue screen?
Voltaza i clock procesora? Imao sam slicnih problema, sa tim procesorom i sketchup + vray, nakon sto sam podigao voltazu procesora za 0,005, nije vise bilo rusenja. Takodjer, koliko ram-a ti pojede ta scena kad ju krenes renderirati i kolika je rezolucija slike? |
OS je na oba kompjutera isti :
windows 10 pro, verzija 10.0.14393 build 14393 nisam pokušao sa drugim os, zapravo sketchup + vray ne mogu testirati na linuxu, eventualno blender.. a restarta se bez blue screena, tako da se samo pojavi na ekranu poruka "searching for signal" i pocne se ponovo dizati sustav kao da se nista nije desilo.. imam print screen task managera i hw monitora cca 30sec prije rusenja : https://s28.postimg.org/5m2eb9ru5/hw_monitor.png https://s28.postimg.org/ieqib73fx/task_manag.png nisam siguran ima li to kakve veze i sa blinkanjem na grafickoj.. tj odkad sam kupio komp prije 4 mjeseca, na grafickoj blinka ledica koja prema specifikaciji sa sluzbene stranice oznacava abnormalnost u napajanju. kada sam odnio komp u servis, prespojili su ga na drugo napajanje no i dalje je blinkalo pa su mi samo rekli da provrtim doma par benchmarka preko noci pa ako prezivi nije nista, ako ne imam garanciju 3 god.. uglavnom graficka je prezivila ali i dalje blinka https://s28.postimg.org/9h5sduazx/graficka.jpg |
Sad to kažeš.
Hm, a da ipak negdje posudiš i probaš sa drugim kvalitetnim i jačim napajanjem ? Neka Sysa 600 - 650 W ? Vrijedi probati i ovo šta kaže kolega poviše (sitno dizanje napona cpu - a). |
Cudno mi je to sto se samo tako restarta bez blue screena. Istrazivao sam dosta na tu temu kad se meni to dogadjalo, i svima koji su patili od tog problema, dobivali su blue screen i to pri tezim scenama.
A posto ti scena nije zauzela puno rama, pretpostavljam da je jednostavan model u pitanju... Takodjer, meni se i sad zna nekad crashati ako ga ostavim da renderira i nastavim prckati po pc-u, chrome, autocad... |
|
Citiraj:
|
Po HW monitor slici, izgleda k'o napajanje... probaj s nekimd rugim napajanjem i vidi napone kak' izgleda to.
|
hm.. probao sam sada renderirati sa otvorenim bokom kućišta i uspio je izrenderirati do kraja scenu.. kada sam vratio stranicu i stavio render opet se srušio..
Al prema Hw monitoru temperature mi djeluju ok. Ne kužim se baš u voltaže i napajanje, dal bi problem mogao biti što je napajanje generalno preslabo ili neispravno radi? |
Pa pogle sto ti kaze za +3.3V, +5V i za +12V (ovo zadnje ocito i krivo ocitava).
Po ovome izgleda kao problem s napajanjem... ako nije to, onda je maticna. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:45. |