![]() |
Što je Ransomware i zašto nitko nije imun?
Sanja je napisala zanimljivi clanak o tome sto je to tocno Ransomware.
|
Citiraj:
|
Bitcoin. Radujte se narodi.
|
Crno nam se piše...
|
bitcoin je zakon...naravno, uvijek ima kretena...zato je cash cist, jel tako :D
e da "i pouzdan anti-spyware te svakodnevno pokrećite skeniranje cijelog sustava s njim." lol |
Jedina adekvatna zaštita koja će spriječiti 9x% crypto je AV/antispyware sa zero day zaštitom što košta lijepe pare. Ostalo može spriječiti savjesno korištenje računala, a za sve ostale "glupane" tu su firewall-ovi sa zero day AV/antispyware
|
LOL :kafa:
|
Jedina, uistinu jedina zaštita je isključiti računali iz napona, odspojiti internet, priključiti par jakih magneta i na kraju sve politi jakom kiselinom.
Tko to ne želi mora: 1. biti mudar i veoma, veoma oprezan pri povezivanju svojeg računa (usput virusi tog tipa su evoluirali (sveudilj evoluiraju) i neki se šire na mrežu, odnosno povezive uređaje); 2. koristiti dobar AV, sa cjelovitom intrnetskom zaštitom i naravno dobrom 0 day detekcijom (usput samo original/legalni AV, pa makar sve ostalo bilo "relativno"); 3. Back up podataka koje želite sačuvati na vanjski disk: usput virus (evolurao, opet zar ne) može pregaziti pričuvnu kopiju, pa umjesto spašavanja vojnika Rayana stradali svi (podatci mislim); Back up raditi offline (usput back up disk ne smije biti vidljiv za hostove); 4. Koristiti antiransomware alate; 5. Zaboravi dekriptiranje (upute iz članka baš i ne vrijede, bilo bi lijepo ali nije baš tako jdnostavno). Čitati i učiti. Jedan članak nije dovoljan. Računalo nije pegla da se samo uključi, pa koristi, pa isključi, a mozak na pašu. Valja stalno učiti. Osobno, od alata koristim Bitdefender TS 2016 koji ima modul sa zaštitom određenih foldera/datoteka (defalt su to slike i dokumenti, ali to se može custom zadati). Nadalje koristim Malwarebytes Anti-Ransomware a tu je i HitmanPro Alert koji će, k tome, zaustaviti daljnje špirenje zatečenog virusa. Back up alat mora zadovoljiti uvjet pod broj 3. A sada nagradno pitanje: jesam li se ja zaštitio? Mogu li popušiti ransomware? |
Na poslu smo pred pola godine imali spektakl s cryptolockerom, otišlo u ocat nekih 3 godine rada... informatičar je tada natuknuo da postoje neke verzije tih programa da se kače i na mrežne printere. Da se čovjek usere :D
|
Jedino rješenje protiv crypto-a je adekvatan backup sa redovitom provjerom
|
Srećom nisam popušio ovog niti jednom, al sam pokušavao maknuti ovo sa kolegina kompa, bezuspješno. Pozdravio se sa nekih 40gb slika i sl.
Znam da ima tema za cryptolokere i to, al neda mi se čitat vele, znam da su zajebani do bola, nego me zanima dali je gnu/linux imalo manje otporan na ovo? |
ili jednostavno za 42,99 HRK na mjesec Crashplan?
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Nije otporan. Postoje cak ransomwareovi pisani u javascriptu koji ti rijese bilo koji OS
|
odin
Pažnja, nova verzija virusa Locky - http://myspybot.com/odin-virus/
|
Rusi su uspjeli šamaranjem i waterboardingom izvući ključeve za neke starije ransomware, tu su alati:
https://noransom.kaspersky.com/ |
ako to dolazi preko mailova čemu tolka znatiželja za otvaranjem toga sumnjivog mail kad ti je pošiljatelj nepoznat? pogotovo kad je to user imena "konavacmwale"
|
A što reći na one koji kliknu na:
"Dragi Korisnik: Informacijska tehnologija usluga (ITS) Trenutno se nadogradnja e-pošte. To će vam pružiti mogućnost za pohranu znatno povećao količinu e-mail korespondenciju u spremniku account.Your račun je identificiran jedan od računa koji su se nadograditi. Molimo kliknite na link ispod za nadogradnju. Kliknite ovdje ili kopiranje: (link maknut, ko zna dal bi i ovdje netko kliknuo, lol) Nova minimalna razina kvota za račune e-pošte će biti postavljena do 1000 MB. Hvala vam na suradnji. Email Helpdesk." |
Citiraj:
Sent from my D5803 using Tapatalk |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
PrtSc +1
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:53. |