![]() |
6800gt problemi
Ovako, imam mjesec dana staru Gainward GS 6800gt. Nisam je drzao kloknutu. Na idleu je isla do 65 stupnjeva, a na full loadu nikad iznad 73. Poceo sam primjecivati gadne stvari tipa artefakti. Sada sam otvorio stranicu kucista i na idlu je kartica 52 a na full load ne prelazi 60. Ocito mi kuciste nije pretjerano ventilirano i to cu popraviti sa dva ventilatora, jedan kuji upuhuje i drugi koji ispuhuje.
Problemi. Poceli su mi lagani artifakti u igrama. Tipa na teksturama tu i tamo flashne kao nekakav trokut bijeli i sve teksture na sceni se na trenutak nestanu i odmah se vrati. Tu i tamo se dogodi da se pojavljuju bijele ili sarene crtice i tockice po ekranu pa nestane. Zbunjuje me to sto se to desi i vrlo brzo nestane i zna se ne pojavljivati dugo vremena, pa se nakon par minuta opet desi. uglavnom svaku toliko, a ne stalno. Je li moguce da ga je malo topliji rezim rada par dana ostetio tako brzo jezgru/memoriju. Ova kartica ima ogromna bakrene blokove, dva ventilatora, ne vjerujem da ga je moglo tako brzo skuriti, a kartica je nova. Imam reklamaciju ali je problematicno jer je to Vemil, kod njih se iznimno dugo ceka na bilo sto, pa zelim iscrpiti sve opcije. Isto tako me zbunjuje sto na ploci pise na dijagnostickom displayu FF. Prema knjizici FF znaci: BIOS chip insterted incorrectly. Incorrect BIOS update version Mainboard problem Add-on card inserted incorrectly. Mijenjao sam bio maticnu plocu, sve je radilo par dana dobro, ali onda je pocelo ovako zezati. Ovaj zadnji moguci problem me zaintrigirao pa sam izvadio karticu vani malo puhnuo u AGP slot, vratio je medjutim sve isto. Ponekad zna LED display pisati 00 (sto bi trebalo znaciti da je sve AOK). Jos zadnja sumnja mi pada na napajanje. Napajanje je neko posrano Ever power od 400w. Trenutno je na racunalu spojeno dva hard diska, sky star 2, creative sb live! i to je uglavnom to. Trenutno nemam optickih citaca (na reklamaciji je dvd przilica). Da li je moguce da je to do napajanja? |
Ta konfa sa tim napajanjem je grijeh.
Jer imas drugu grafu da probas na istoj ploci da eleminiras plocu? Moguce da i je grafa stvarno neispravna , ali po ovome sto javalja prije da i ploca nije bas u redu. |
Sad sam primjerice u Linuxu i na displayu pise 00 (ne pise nista u knjizici o tome, to znaci valjda da je sve OK?). Sutra cu dovuci prijateljevo napajanje pa cemo vidjeti da li i to radi isto tako probleme. Nemam nijednu agp karticu sad prisutnu da isprobam. Imam Quake 4 tu na linuxu, koji je nekoc radio OK a otkad su poceli problemi znaju se desiti artefakti (ne uvijek) i obavezno se nakon nekog vremena sve tako lijepo smrzne da je to mislina, a prije nije. Jake sumnje su mi na ovo napajanje. Probat cu sa drugim napajanjem?
Moze koja preporuka za neko kvalitetno ali i ne skupo napajanje u medjuvremenu? :-) |
Koliko je to da nije skupo? do 300kn recimo ?:D Chief 350w sa 12cm fanom imam i sam i konfa iz siga radi bez geskea kostao je oko 300kn.
|
To je epox matična jel tako?
Na mojoj epoxici na ekranu stalno piše FF i nikakvih problema ,i frendu isto tako ,ja se ne obazirem na to što piše u knjižici I to napajanje odmah mijenjaj... |
Da, imam Epox 4pda5+ plocu.
Valja li sto Chieftec od 350 W (308 kn) ili je mozda bolje za 100 kn vise od 400W? |
Taj Chief je meni odlican . drzi konfu iz siga bez greske , a do nedavno je u konfi jos bio i dvd-rom i posebna zvucna i tv kartica.i kaj je najbitnije - stvarno je tih
|
Uzmi si Chieftec 410W u Linksu, cca 340KN!
|
Citiraj:
|
Kaj se napajanja tice to odmah promjeni.Ja imam tagana 480w i sljaka ok:) A kaj se tice grafulje preporucam ti da skines driver sa gainward stranice a ne nvidia jer nemam pojma zakaj ali mi se ultrica 5900 gs vise grijala sa driverima sa nvidia stranice.Ako ti to ne rijesi problem probaj staviti novi cooler -toplo preporucam Zalmana Fatal1ty Fs-v7. Taj sam cooler i sam stavio na svoju GF6800gt (gigabyte) koja se grijala i preko 80 stupnjeva.Sad mi radi na idle 40-41 a na full load 45-46 i to na silent modu. Ps obavezno na chip articsilver 5. l0L
|
E ovako ljudi, napravih jos jedan test. Iskljucio iz racunala skystar2, jedan dodatni disk, downclockao procesor sa 2.26 (default) na 1.7 ghz. Ima 95% manje artefakata, tj. tu i tamo se rijeeeeeeeeetkooooo koji vidi, ali su jos uvijek ajmo reci prisutno. Da li to potvrdjuje teoriju napajanja? Da je do graficke isto trebalo bi isto raditi probleme kao i prije. Jos cu probati staviti staru maticnu plocu (dosta je posla, pa uvijek odgadjam) gdje je sve radilo dobro, da vidim da li je mozda do ploce.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:09. |