PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   RAID 0 & video obrada (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=27961)

crn 09.11.2005. 21:26

RAID 0 & video obrada

Par pitanja u vezi RAID 0 :

1. i najvažnije!
Trebao bih 100-ak sati video materijala prebaciti sa VHS-a , editirati i zapržiti.
Hoću li dobiti na brzini ako spojim dva diska u RAID 0 polje ?

2. Mogu li na to novonastalo RAID 0 polje prebaciti sadašnju instalaciju windowsa koristeći neki od programa tipa Ghost ili Drive Image ?

3. Ako mijenjam tip polja iz RAID 0 u RAID 1 gubim li postojeće podatke tj. trebam li ponovo prebacivati/instalirati sistem ?

4. Preporuka za diskove ?
Mislio sam uzeti 2 x 80Gb HITACHI Deskstar GST 7K80 (~430.00 Kn/kom) ili ...?

tnx

Bubba 09.11.2005. 23:55

Re: RAID 0 & video obrada

Citiraj:

Originally posted by crn
Par pitanja u vezi RAID 0 :

1. i najvažnije!
Trebao bih 100-ak sati video materijala prebaciti sa VHS-a , editirati i zapržiti.
Hoću li dobiti na brzini ako spojim dva diska u RAID 0 polje ?

Hoces. Ali ti je to za nelinearnu video obradu najmanje vazno. Uz to sto nakon 100 sati camljenja i cekanja da se materijal prebaci imas xy vece sanse (ovisno o scenariju) da popusis podatke...

Citiraj:

2. Mogu li na to novonastalo RAID 0 polje prebaciti sadašnju instalaciju windowsa koristeći neki od programa tipa Ghost ili Drive Image?
Obicno takvi programcici ne prepoznaju RAID konfiguracije. Mozda se nesto po tom pitanju promijenilo, ali sumnjam.

Citiraj:

3. Ako mijenjam tip polja iz RAID 0 u RAID 1 gubim li postojeće podatke tj. trebam li ponovo prebacivati/instalirati sistem ?
Ako je takvo sto podrzano od kontrolera. Buduci da su mi prorocanske i vidovnjacke sposobnosti u ~0:00 radnim danom vrlo slabe, ne bih ti mogao vise pomoci.

Citiraj:

4. Preporuka za diskove ?
Mislio sam uzeti 2 x 80Gb HITACHI Deskstar GST 7K80 (~430.00 Kn/kom) ili ...?
Trebas 100 sati video materijala prebaciti na racunalo, a uzimas 160GB prostora (a treba ti, u najboljem slucaju, jos najmanje duplo prostora od onog kojeg sada uzimas)? :confused:

crn 10.11.2005. 00:41

Re: Re: RAID 0 & video obrada

Hvala na odgovoru Bubba

Citiraj:

Originally posted by Bubba
Trebas 100 sati video materijala prebaciti na racunalo, a uzimas 160GB prostora (a treba ti, u najboljem slucaju, jos najmanje duplo prostora od onog kojeg sada uzimas)? :confused:
Video se 'hvata' direktno u MPEG2 (720x576 25.00fps 9000Kbps/Audio 48000Hz stereo 192Kbps ), po potrebi editira ,prebacuje na externi hard i/ili snima na DVD... i naravno da ne mogu sav taj materijal prebaciti odjednom .
RAID polje bi služilo kao tranzit za brže hvatanje videa i editiranje .Podaci bi se odmah prebacivali dalje tako da me nije strah od gubitka...

Zanima me koliko(ako uopće) mogu dobiti na brzini u varijanti istovremenog hvatanja i editiranja videa ?
Ne namjeravam 100 sati 'čamiti čekajuči' dok se sav video prebaci na računalo :D

domy_os 10.11.2005. 09:51

Samo da dodam, Ghost se može koristit na diskovima u RAID-u. Sebi sam prvo prebacio stari image Windowsa na eksterni hard, napravio RAID, particije na njemu i vratio nazad image.

Što se tiče brzine, najviše se osjeti kod baratanja velikim datotekama, a to je ono što tebi treba, te vrlo malo kod, recimo, bootanja Wina, igrica,... Ne znam sad točno kolke su razlike jer nisam testiro, al naoko se osjete.

crn 10.11.2005. 10:20

@domy_os
vidim iz tvoga siga da imaš baš 2x80Gb Hitachi diskove , kako si zadovoljan s njima...buka, grijanje,pouzdanost...?

domy_os 10.11.2005. 12:17

Brzina - odlična, 100 MB/s prosječno.

Buka - nepodnošljiva kad je AAM na performance, podnošljiva kad je na quiet.

Grijanje - jako slabo, al ispred imam 80 mm vent na nekih 1500 rpm.

Pouzdanost - o tome je malo prerano govorit, imam ga tek kojih mjesec dana.

Kerber 11.11.2005. 09:24

imas malo nize post Raido + Sata2

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:18.