![]() |
Kako napraviti pristup internetu???
Zanima me na koji način bi bilo najisplativije (najjeftinije) napraviti pristup internetu??
Naime htio bih na vikend kući napraviti da kada dođem na odmor da imam pristup internetu. Sada sam razmišljao da uzmem router TP link TL-MR3220 (cca 200 kuna) neki usb 3g stick (cca 100 kuna) i sim od bonbon-a za 10kn (120 mb mjesečno jer mi više nije potrebno, i sada se po novome prebacuju nepotrošeni mb u sljedeći mjesec, a i koliko sam vidio najjeftiniji je na tržištu). E sada trebam vašu pomoć jer nezznam koji 3g stick bi bio dobar za navedeni router te ako ima još koja jeftinija varijanta (ako je netko takvo nešto radio) bio bih zahvalan da mi napiše.. Hvala... P.S. svaki komentar je dobrodošao... Code:
http://www.tp-link.com/lk/products/details/cat-4691_TL-MR3220.html Code:
http://www.bonbon.hr/ponuda/na-bonove/paketi |
Koji rotuer imaš doma?
Većina novijih Iskon/T-com već ima usb i opciju 3G backup pa možda ne bi morao kupovati ruter. Ako ti treba router, znači da spajaš više uređaja a ne samo 1 mobitel? Ako je riječ o mobitelima, laptopu, to je odmah čim otvoriš više portala, sinkronizacija mailova i ostalog sa slikama sigurno više od 120Mb u nekoliko dana. HT ima opciju neograničenog tjednog 4g interneta, pošalji riječ "Flat" na 13636 i imaš 7 dana korištenja neograničenog 4G-a za 75/25Mbps za 80kn |
Doma nemam "noviji" router jer imam pristup internetu preko wireless udruge.
Tako je za više uređaja bi mi bio pristup netu, a ovih 120 mb je sasvim dosta koliko trebam... Citiraj:
|
Osobno koristim TP-Link M5360 ali postoje i slična jeftinija riješenja. Ovo koje ja koristim mi je super jer ima bateriju koja je autonomna do 17 sati a i kada idem na dugo bicikliranje ili planinarenje (čitaj danima) ili kada sam negdje na moru,a mogu iz njega i puniti mobitel jer služi kao i power bank. Uredno se na njega može nakačiti do 10 uređaja i ako ubaciš SD karticu unutra služi kao u back-up za fotke :)
Uglavnom jednostavno se posloži, u njega samo ubaciš SIM karticu i to je to. |
Pisali smo u nekoliko tema za takav scenarij / slučaj pa potraži,
šta se tiče routera igra ti TL-MR3x20 serija, na support stranici proizvođača imaš listu provjerenih / podržanih 3G/4G stikova (oznake modela). Ovisno gdje se nalazi vikend kuća tj. kako je pokrivena 3G/4G signalom možda ćeš trebati stick koji ima opciju spajanja vanjske antene (najčešće CRC9 konektor). Isto tako potraži info koji stick se pokazao kao dobar, stabilan, ... |
Citiraj:
Huawei AF23 3G/4G ruter (bez sticka), ~100 kn na eBayu. Huawei E3372 4G stick ~ 200 kn na eBayu, oni litavski s pokidanim poklopcem Unutra staviš onu T-mobile SIM karticu za turiste, sa 7 dana samoobnavljajućeg 4G flatratea za 80 kn tjedno (imaj samo na umu da ta akcija traje od listopada, nakon što istekne jedina opcija ti je ručno aktivirati flat rate dan za 10 kn+4G opcija 10 kn tjedno što izađe isto, ali ima puno više gnjavaže). |
A bogati vise nista neznate preporuciti a da nije 300+ kuna :D
Covjek treba 120MB mjesecno i netko tu preporuci 4G :roller:pa ranit cu se... K3565-Z VIP-ov stick ili ZTE/Huawei K3765 na njusci ima vec od 50kn pa nadalje. Obican sx763 sa DD-WRT gore i peglaj, 3G radi odlicno tj. sa tim stickom do 5-6-7Mbpsa moze ici... Dakle 150kn max za sve i amen... K3565-Z / ZTE/Huawei K3765 se da i otkljucati ako vec nije a takodjer se moze i fleshati sa Mobile Partner soft i sve radi ko urica. Evo kako izgleda sucelje. http://www.kingmobilephone.com/data1.JPG |
Sada sam se čuo sa frendom i pošto ga ja nemam (a da barem nisam imao 3 komada) i dati će mi tj. posuditi će mi sx763 za probu da vidim kako će to funcionirati, sada samo trebam taj neki 3g stick koji bi radio i staviti taj DD-WRT (na sx763) na njega i vidjeti na kraju kako će to ići, pa izgleda da će onda biti još jeftinije od 1 posta tj. cca 300 kuna.
|
@silver_tip
Ako se raniš stavi onu bocu ispod, znš da ljeti uvijek fali krvi :roller: Jedno rješenje je kupi gotovo a drugo je kovanje tj. kolega treba znati / imati iskustva za to odraditi. Kako sam gore napisao a ti odg. najvažnije, oznake stikova koji ok rade ... |
a šta, na mobitelu nemaš neku podatkovnu tarifu?
lijepo upališ šering putem wifi kada ti treba na druge aparate i bok. i ne treba ništa kupovat |
Stvar je u tome da mi je potreban router zbog mreže tj. ovo i najviše radim iz razloga da dobijem cardsharing za satelitsku...
|
Za CS ti je najbitniji Ping a ne brzina pristupa. Koristim u tu svrhu 3G stick (Huawei E3131) u starom Airlive (Air4G) routeru i stvar na T-mobile mrezi funkcionira bezprijekorno. T-mobile jer mi ima najbrzi ping (ispod 80ms), a Vip i Tele2 mreze koje kod mene imaju ping preko 150ms, CS pocinje zezat...
|
hehe, odmah se tema okrenula..
tako ti je to kad odmah ne veliš što je glavni cilj.. onda ti isto za taj reciver treba da pristupna točka ima i LAN utore.. ili tvoj reciver fura na wifi? mada lan je lan.. wifi isto može napravit par MS više i evo trzaja Ali ono.. čitam na početku prvi post opet.. ideš na odmor.. odmori se tamo, a ne TV, net i fejs.. Odmor i seks i bok |
Znači svaki vikend sam kod vikse i do sada sam uvijek nosio laptop sa sobom i onda sam spajao sat. receiver sa laptopom putem kabla (jer sat. receiver nema wifi) i onda na bridge mode da ga povežem na internet (3g) i to je dobro tj. odlično funcioniralo.
Pošto sam i sam na bonbon mreži i ping je ok trebalo bi mi biti tih 120 mb sasvim dovoljno za sve što se uglavnom koristi, a i uvijek mogu povećati mb... P.S. pošto je CS zabranjena tema na većini foruma nisam htio o tome ovdje pisati da se tema ne obriše... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
pa kupi onda jednostavno jedan uređaj di ide kartica direkt u njega
a da ima lan i wifi i bok unutra jednu bonbon karticu.. i vozi miki. mislim da je jeftinije nego .. neki šrot modem + usb stik.. pa ajme majko ako se to ne podržava itd itd.. barem sad tele2 a i tht imaju u ponudi prijenosne internete.. za po kuči i oko kuče.. kak to oni reklamiraju.. a njuskalo ih ziher več ima na lageru :D ono što tht nudi, ne izgleda loše, al nisam informiran dal ima i lan utor.. za reciver odmah da posluži |
Citiraj:
Ethernet port može biti Auto/DHCP/Static/PPPoE/LAN only, dakle na njega spojiš do 32 WLAN klijenta i jedan LAN (ili više preko switcha). Probao sam ga čak i na portable battery packu od "5000" (~2500) mAh, radio je nekih šest sati. Prema defaultnim postavkama čim ubodeš stick s ispravnom SIM karticom spoji se u roku od pola minute, ne moraš ništa konfigurirati, na naljepnici imaš IP, SSID, key. IMO, bolja solucija od tetheringa na androidu. AF23, status veze: http://i.imgur.com/oHhwkri.jpg Rezultat speedtesta (bonbon 5 GB paket), E3372 u tom ruteru, komp spojen LAN-om: http://i.imgur.com/BsxWGTx.jpg E3372 u AF23, komp spojen WLAN-om: http://i.imgur.com/ZFHuRWs.jpg E3372 spojen direktno u komp preko USB-a: http://i.imgur.com/UuyNaDL.jpg Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:57. |