PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Zašto telefon u router (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=278745)

slish480 27.05.2016. 11:07

Zašto telefon u router

Pozdrav, zanima me postoji li kakva mogućnost da mi i dalje rade telefoni u kući iako nisu spojeni direktno u router nego u telefonsku utičnicu? Znači prebacio sam se na iskon i sad mi radi samo telefon u kući koji je direktno spojen u router, a ostali telefoni u kući (2 komada) koji su spojeni direkt u utičnice ne rade.

Postoji li kakva šema da spojim npr. phone line od routera u utičnicu pa da on preko postojeće kućne mreže da signal telefonima ili tako nekako?

smuchac 27.05.2016. 11:25

Sad je sve digitalno i ja sam svojima povukao s rutera do telefona po postojecoj instalaciji. Ako su dva telefona mislim da moze samo jedan po jednome izlazu iz rutera (phone1) a phone2 nisam siguran ni jel radi kad bi se spojio drugi fon...

Poslano sa mog GT-I9505 koristeći Tapatalk

smirnoff 27.05.2016. 11:59

gotovo sa "5 telefona" po kući...kad te prebace na digit. centralu i VOIP moš se hebat...pitanje je dali možeš uzet bilo koji drugi modem/ruter s obzirom da ne podržavaju svi VOIP

syss 27.05.2016. 12:17

Citiraj:

Autor smuchac (Post 2929660)
Sad je sve digitalno i ja sam svojima povukao s rutera do telefona po postojecoj instalaciji. Ako su dva telefona mislim da moze samo jedan po jednome izlazu iz rutera (phone1) a phone2 nisam siguran ni jel radi kad bi se spojio drugi fon...

neće raditi na drugom portu.

Lewis 27.05.2016. 12:20

Kratki odgovor bi bio "Nemoze" :)

Sad je sve VOIP

marac 27.05.2016. 13:14

ukoliko je to opcija mozes uzeti dect telefone pa ih sve upariti na bazu koja je prikljucena u ruter

Poslano sa mog TPC-81203G koristeći Tapatalk

silver_tip 27.05.2016. 13:29

Pa moze se spojiti 2-3-4-5 telefona na taj jedan izlaz, stara mi ima tako spojeno, ja spajao i sve radi. 3 telefona su u kuci, predsoblje, kuhinja i dnevna soba.

U predsoblju je bezicni sa bazom i u njega ide drito zica iz sx-a a iz njegovog phone out ( bezicni ) ide zica prema kuhinji i u obican vulgaris panasonic neki te opet iz panasonic phone out ide zica na treci nekli ljevi isto obican.

Zvonjakaju sva tri ali to njoj pase. :D

Posto iz presoblja idu sve zice dalje prema kuhinji i sobama tamo na toj uticnici sam odvojio instalaciju i prikopcao na phone out od bezicnog.

U kuhinji ista stvar, sa uticnice odvojio odlaznu instalaciju prema sobama i spojio u phone out od panasonica.

Nema interneta ona, samo max tv i telefon.

Lewis 27.05.2016. 13:40

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 2929701)
Pa moze se spojiti 2-3-4-5 telefona na taj jedan izlaz, stara mi ima tako spojeno, ja spajao i sve radi. 3 telefona su u kuci, predsoblje, kuhinja i dnevna soba.

Poanta je da su i dalje spojeni u Routeru (ako je prebacen sa POTS na VOIP). Njega muci zasto u router a ne u zidnu uticnicu kao nekad ;).

silver_tip 27.05.2016. 13:45

Pa isti djavo bili spojeni u router sva 3 ili u uticnicu. Zvonjakaju svi odjednom ko i prije i jedino sto ne rade kada nema struje.

dadoremix 27.05.2016. 13:46

malo treba instalaciju prebrikat
dolazni kabel od telekoma do modema.. i tu cvik
dalje od modema vučeš na svaku utičnicu i to je to .. opet sve radi kao nekad

sad samo trebas info gdje je petlja.. gdje je spajano sve, čvorište
eventualno 1 dvožilni kabel povuči natrag

slish480 27.05.2016. 15:30

Ma mene muči što su telefoni razmješteni u kući, jedan na katu i 2 u prizemlju, samo jedan je kraj routera. Ne želim sad razvlačiti kablove po kući od router do telefona nego možda da nekako iskoristim već postojeće žice.

vedran031 27.05.2016. 16:30

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 2929706)
Pa isti djavo bili spojeni u router sva 3 ili u uticnicu. Zvonjakaju svi odjednom ko i prije i jedino sto ne rade kada nema struje.

Nije, nas jos nisu prebacili na voip sva sreca, ovako nemamo ruter zbog telefona i ne trosi struju i ne zauzima prostor bezveze.

nick praskaton 27.05.2016. 16:58

Citiraj:

Autor vedran031 (Post 2929767)
Nije, nas jos nisu prebacili na voip sva sreca, ovako nemamo ruter zbog telefona i ne trosi struju i ne zauzima prostor bezveze.

ti ko da pricas o termoakumulacjskoj peći, a ne maloj kutijici sa 15x15 cm i potrosnjom od 5w

vedran031 27.05.2016. 17:03

Citiraj:

Autor nick praskaton (Post 2929774)
ti ko da pricas o termoakumulacjskoj peći, a ne maloj kutijici sa 15x15 cm i potrosnjom od 5w

*ebiga, sit sam vise rutera/modema/risivera i ostalih aparata, samo zbog telefona su mogli neki manji aparat staviti a ne cijeli ruter

nick praskaton 27.05.2016. 17:23

Citiraj:

Autor vedran031 (Post 2929776)
*ebiga, sit sam vise rutera/modema/risivera i ostalih aparata, samo zbog telefona su mogli neki manji aparat staviti a ne cijeli ruter

ja bi to mogao rec za fixni telefon, sit sam tih zica, pored mobitela i jeftinih tarifa, fiksni se u kucama sve manje i koristi, mene su na fiksni jedino anketarske kuce zvale, uglavnom, kod mene, fixni telefon i opticki uređaj i riblja kost su izbačeni iz uporabe, vidit cemo sto je slijedeće :D

smuchac 27.05.2016. 18:51

Citiraj:

Autor slish480 (Post 2929750)
Ma mene muči što su telefoni razmješteni u kući, jedan na katu i 2 u prizemlju, samo jedan je kraj routera. Ne želim sad razvlačiti kablove po kući od router do telefona nego možda da nekako iskoristim već postojeće žice.

Ako je sve izvedeno po PS-u,nije nikakav problem. Ne znam koliko ćeš me ubrat al svejedno... Po PS-u mislim da imas npr iznad utičnice u prizemlju gdje je ruter, razvodnu kutiju u kojoj je dovod s centrale i tri odvoda za 3 telefona koja bi spojio. Isto kao i sa strujom, uz manju modifikaciju sve se može. Još je bitno da kabel iz razvodne kutije prema utičnici kraj rutera ima bar dvije parice da mozes sredit povrat signala nazad u razvodnu kutiju s te druge dvije žice. Utičnicu kupi s tri spoja tj tri rupe za utičnicu i dva konektora koja su inače spojena u paralelu sa rupama. Most skini s jednog konektora da samo on bude neovisan a da onaj s tri rupe i drugi konektor ostanu u paraleli. Na neovisni konektor spoji dovodni par žica i tu ubodi kratak telefonski kabel i ubaci u ruter u DSL konektor. Sad imaš ruter koji radi. Iz PHONE 1 izađi s telefonskim kratkim kabelom i ubodi se u drugi konektor u utičnici koji je u paraleli s tri rupe za utikač a na njegove žice unutar utičnice spoji druge dvije žice od dovoda koje su u kutiji iznad slobodne. Sad si dakle dao ruteru signal i poslao telefon nazad do razvodne kutije kao i u tri rupe dolje. U tri rupe ćeš spojiti jedan telefon iz prizemlja. Dalje treba gore u kutiji otkačiti 4 žice za preostale dvije utičnice koje su bile sabrane s dovodnim žicama i paralelno ih spojiti s povratnim parom žica iz utičnice. Ako telefoni ne rade a sve je dobro spojeno, zaokreni žice u preostale dvije utičnice tj. gdje treba. Eto. :)

silver_tip 27.05.2016. 21:52

Citiraj:

Autor smuchac (Post 2929812)
Ako je sve izvedeno po PS-u,nije nikakav problem.

Covjece, nadam se da nisi nastavnik i da nemas namjeru nikad djeci predavati nesto :D Ja kuzim na sta si mislio i znam kako on to moze rijesiti ali bogme ni meni nije sve jasno ovako kako si napisao, pravi gordijski cvor od objasnjenja :roller:

smuchac 27.05.2016. 21:57

Read twice. :P

smuchac 30.05.2016. 16:04

Ovako sam mislio:

http://i.imgur.com/nu2zDGys.png

zlatko 30.05.2016. 17:23

Citiraj:

Autor smuchac (Post 2930686)

upravo tako...

Anthomatho 01.06.2016. 23:05

Ne mora se nužno imati router ako se samo koristi telefon.
Može se iz centrale pustiti MSAN i na utičnici dobijete tu-tu signal ko starinski sa AXE.
Na napon od 40ak V.
Samo tražite od telekompanije da neželite router odnosno IAD.
Čak jako dobro radi na velikim udaljenostima....

Chuby 02.06.2016. 03:34

Citiraj:

Autor slish480 (Post 2929750)

Postoji i fus verzija koja radi kod mene doma :D

Telefonsku uticnicu koja je najbliza ruteru zamjenis dvostrukom. U jednu uticnicu ustekas telefon a u drugu ruter. (iz one rupe rutera gdje je sad telefon)
Ako je prije sve zvonilo trebalo bi i sad ;).
Ako iz nekog razloga ne radi popusio si porciju cevapa u najgorem slucaju :D

Edit: (ipak je 3 ujutro) radi samo ako su ti telefonske instalacije fizicki odvojene od ADSL linije. Ako nisu moras znat kako je spajano po razvodnim kutijama.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:23.