PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Fritzbox 7490 VDSL2 T-HT (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=278730)

zeljko2 26.05.2016. 11:17

Fritzbox 7490 VDSL2 T-HT

2 privitaka
Poštovani,
imam Fritzbox 7490 na T-HT infrastrukturi. Do sada sam imao ADSL2+ na brzini 10 Mbit/s i to je radilo relativno stabilno. Prije nekoliko dana su mi omogučili Turbo20 na VDSL2. Dobio sam brzinu od 20 Mbit/s i to za sada radi dobro (nisam imao prilike dulje testirati), ali uz velike FEC i druge errore čak do 10-ak milijuna greški. Ovo nakon uvođenja VDSL2 se odnosi na ZTE router koji sam stavio kod promjene. Vračanjem fritzboxa internet ne radi. Prijavljuje mi slijedeče greške:
" Flat rate or volume rate: the FRITZ!Box is always connected with the Internet. This setting is not suitable for Internet rates billed on the basis of connection time.
The Internet connection check failed. The Internet service provider is not responding to PPPoE packets. Repeat the test at a later point in time.
PPPoE error: Timeout. ()
This status message informs you that the DSL connection was cleared for the reason displayed. If the error occurs again, contact your DSL provider.
U prilogu dostavljam stanje na ADSL2+ i kasnije za VDS2, Molim za mišljenje i objašnjenje problema.
Zahvaljujem

D/G 26.05.2016. 12:37

Normalno da neće raditi jer sad od T-com centrale ide drugačija modulacija tj. VDSL2 umjesto stare ADSL2 na koju je podešen Fritzbox.

Pri tako velikoj "Line Attenuation 59/27 dB " radi sad ZTE sasvim solidno ali bi ipak provjerio spoj od modema na tel. utičnicu da nije negdje oksidiralo...

Nikky 26.05.2016. 12:42

Jeli taj Fritz ima VDSL modem i Vlan tagiranje ?
Oboje je nužno i ispravno podešeno da bi "stvar" proradila.
U susjednim temama imaš / potraži parametre.
Slijedeći problem će ti biti podešavanje VoIp - a.
Ako ti je Fritz drag tj. želiš da on bude gl. za Internet onda na ZTE ostavi VoIp i osposobi Bridge / PPPoE Pass-Trough za Internet a Fritza konfiguriraj kao WAN router preko jednog Lan porta.

zeljko2 26.05.2016. 12:53

Koliko sam shvatio fritzbox 7490 international je najkompletniji što se tiće različitih VDSL2 postavki u Europi prilagođen većini providera pa ne vidim razlog zašto ne radi sa T-HT vds2. Prije prebacivanja na VDS2 router je uredno radio na ADSL2+ postavkama. Nakon restarta kod prelaska na VDSL2 izostala je konekcija za internet. Postavke su iste kao i ranije. Voip uredno radi. Ne želim napustiti fritzbox 7490 koji je po mnogim recenzijama u vrhu, a po meni daleko bolji od ZTE-a.

Nikky 26.05.2016. 12:58

E pa nisu iste postavke ako ne računaš user / pass za Internet konekciju.
Gore sam spomenio, treba prebaciti na Vdsl sa odgovarajućim profilom (vidi u ZTE), potom treba riješiti Vlan tagiranje ... tek onda bi moglo proraditi.

skalar 26.05.2016. 13:02

po mom iskustvu fritz 7490 kad mu jednom pospremiš postavke hoće to zapamtiti pa ti je moj savjet prvo ga vrati na tvorničke postavkepa se prvo probaj spojiti direktno na utičnicu pa vidi,voip bi isto trebao ići preko vdsl
obnovi firmware 6.30 internacional ti je zadnji ili 6.55 njemački imaš

friz recover firmware 6.30 en-internacional

friz recover firmware 6.50 de njemački

iščupaš friza iz struje i pokreneš tool i kad ti kaže priključi priključiš i pričekaš dok završi da bi prelazio sa internacionalnog na njemački ili obrnuto moraš prvo brending promjeniti.

neznam dali je isto na vdslu vlan 100 kao na optici ali bi ti trebao biti ispod mjesta gdje upisuješ korisničko ime i pass preklopni izbornik plavim slovima kad stisneš to trebalo bi ti se pojaviti use vlan i upiši 100

zeljko2 26.05.2016. 13:05

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2929415)
E pa nisu iste postavke ako ne računaš user / pass za Internet konekciju.
Gore sam spomenio, treba prebaciti na Vdsl sa odgovarajućim profilom (vidi u ZTE), potom treba riješiti Vlan tagiranje ... tek onda bi moglo proraditi.

Nisam siguran da sam dobro razumio. Wizard omogućuje unošenje standardnih opcija i ne vidim mogučnosti za druge opcije. Može konkretnije pojašnjenje. Prepostavljam da bi uređaj trebao sam prepoznati o kojoj konekciji se radi.
Hvala

Citiraj:

Autor skalar (Post 2929416)
po mom iskustvu fritz 7490 kad mu jednom pospremiš postavke hoće to zapamtiti pa ti je moj savjet prvo ga vrati na tvorničke postavkepa se prvo probaj spojiti direktno na utičnicu pa vidi,voip bi isto trebao ići preko vdsl
obnovi firmware 6.30 internacional ti je zadnji ili 6.55 njemački imaš

friz recover firmware 6.30 en-internacional

friz recover firmware 6.50 de njemački

iščupaš friza iz struje i pokreneš tool i kad ti kaže priključi priključiš i pričekaš dok završi da bi prelazio sa internacionalnog na njemački ili obrnuto moraš prvo brending promjeniti.

Sve je to već ranije napravio. Prvo što sam pokušao je upravo vračanje na tvorničke postavke. Firmware je 6.30 international koji sam imao i ranije sa adsl2+ što upučuje na veću podršku. Što bi se prema Vama moglo izčitati iz loga.
Hvala.

skalar 26.05.2016. 13:17

Citiraj:

Autor zeljko2 (Post 2929419)
Sve je to već ranije napravio. Prvo što sam pokušao je upravo vračanje na tvorničke postavke. Firmware je 6.30 international koji sam imao i ranije sa adsl2+ što upučuje na veću podršku. Što bi se prema Vama moglo izčitati iz loga.
Hvala.

copy paste iz druge teme:
Citiraj:
Autor .Delboy http://forum.pcekspert.com/images/buttons/viewpost.gif
Za t-com VDSL idu sljedeći vlanovi na korisničkoj strani, ne koristi se vpi/vci:

1203 Internet
1500 MaxTv
1405 VoIp
1300 Acs - nadzor modema
1400 Netphone za poslovne korisnike

@nikky ovaj info bi trebalo negdje ubaciti jer se već ponavljalo ovo pitanj

"ne koristiti wizard "

Nikky 26.05.2016. 13:41

@skalar
Imaš pravo, kasnije smislim gdje ću ubaciti, vjerojatno gore u neki Sticky.

@zeljko2
Evo te kolega uputio u pravom smjeru.

zeljko2 26.05.2016. 13:43

Citiraj:

Autor skalar (Post 2929420)
copy paste iz druge teme:
Citiraj:
Autor .Delboy http://forum.pcekspert.com/images/buttons/viewpost.gif
Za t-com VDSL idu sljedeći vlanovi na korisničkoj strani, ne koristi se vpi/vci:

1203 Internet
1500 MaxTv
1405 VoIp
1300 Acs - nadzor modema
1400 Netphone za poslovne korisnike

@nikky ovaj info bi trebalo negdje ubaciti jer se već ponavljalo ovo pitanj

"ne koristiti wizard "

Evo javljam se nakon konekcije sa fritzboxom.
"skalar" prema tvojem uputstvu za VAN ID šifre za VDSL2 konekciju uspio sam ostvariti vezu.
VPI/VCI sam stavio na auto detect, a pod VAN ID sam stavio za internet 1203. Nakon restarta je veza proradila.
Hvala Tebi i svima koji su pomogli savjetima.
Pozdrav.

zeljko2 27.05.2016. 10:01

Opet problemi!
Kada uključim VAN za internet sa tagom 1203, a voip sa tagom 1405 ne radi ništa. Moram naizmjenično jedno od dvije funkcije imati isključeno da bi ono drugo radilo.
Ima li tko kakovu ideju.

Nikky 27.05.2016. 21:30

Uređaj mora imati takvu pamet da omogućuje više različitih istovremenih konekcija i da je na svakoj drugačiji Vlan tagiranje.

skalar 28.05.2016. 15:15

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2929873)
Uređaj mora imati takvu pamet da omogućuje više različitih istovremenih konekcija i da je na svakoj drugačiji Vlan tagiranje.

e to izgleda nije moguče podesiti korisnicima na fritzboxevima s tim se ja već mjesec dana hrvam,eventualno možda na nekim starijim firmwareovima,
ali 7490 je novi pa ...
vlan tagganja po portovima nema,alternativni firrmware za friz nepostoji,
imaš samo ko addonove za firmware,dodatni problem je da u zemljama iz kojih redovito dolaze neka rešenja fritz voip +internet+ iptv radi bez greške i predkonfiguriran je u firmwareu.

eventualno može probati factory reset wizard odmah prekini nakon toga,pa prvo voip iskonfigurirati i kad se on spoji tek onda podatke za internet,
znaći ne dirati ništa s internetom dok se voip ne spoji i dok nedodjeliš broj tel portu,kad to proradi onda tek internet konekciju ,takve su upute na netu.
kod mene neprolazi al sam na optici možda na vdsl-u prođe,ak ne prođe možeš ga koristi jedino kao čisti ruter nažalost

zeljko2 29.05.2016. 08:56

Citiraj:

Autor skalar (Post 2930043)
e to izgleda nije moguče podesiti korisnicima na fritzboxevima s tim se ja već mjesec dana hrvam,eventualno možda na nekim starijim firmwareovima,
ali 7490 je novi pa ...
vlan tagganja po portovima nema,alternativni firrmware za friz nepostoji,
imaš samo ko addonove za firmware,dodatni problem je da u zemljama iz kojih redovito dolaze neka rešenja fritz voip +internet+ iptv radi bez greške i predkonfiguriran je u firmwareu.

eventualno može probati factory reset wizard odmah prekini nakon toga,pa prvo voip iskonfigurirati i kad se on spoji tek onda podatke za internet,
znaći ne dirati ništa s internetom dok se voip ne spoji i dok nedodjeliš broj tel portu,kad to proradi onda tek internet konekciju ,takve su upute na netu.
kod mene neprolazi al sam na optici možda na vdsl-u prođe,ak ne prođe možeš ga koristi jedino kao čisti ruter nažalost

Uspio sam kako je skalar predložio. Prvo konfiguracija VOIP-a pa onda internet i radi oboje.
Zahvaljujem

skalar 29.05.2016. 12:31

Citiraj:

Autor zeljko2 (Post 2930285)
Uspio sam kako je skalar predložio. Prvo konfiguracija VOIP-a pa onda internet i radi oboje.
Zahvaljujem

pričekaj par dana prije konačnog veselja, jučer sam dobio info da bi voip mogao biti vezan uz s/n rutera,nemora biti točno ali da se ne iznenadiš.

robimarko-bug 29.05.2016. 12:32

Hm,neznam kako bi to izveli.
Vjerovatnije je vezan u MAC.
A MAC se na svu sreću da riješiti

skalar 29.05.2016. 12:39

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 2930341)
Hm,neznam kako bi to izveli.
Vjerovatnije je vezan u MAC.
A MAC se na svu sreću da riješiti

spikao sam ja sa tehničarom rutere prijavljuju prilikom izmjene na serijski broj ne macom i preko acs se ruter puni na serijski broj, sad dal je ili nije uglavnom znaš postupak ak se ponovi.

robimarko-bug 29.05.2016. 15:05

Ma znam,oni ti kao asociraju ruter uz tvoj broj preko ACS-a.
No to nikada nije ništa specijalno utjecalo.

skalar 29.05.2016. 15:23

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 2930406)

nekakva blokada postoji pogotovo na optici sad kaj je to, to znaju samo ovi na centrali

Prezime 29.05.2016. 17:26

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 2930406)

Router se sam prijavljuje na ACS, jer ima upisan "ACS URL": http://192.168.249.131:7003/cwmpWeb/CPEMgt

"ACS Username" u kojem je upisan serijski broj routera:
2C957F-ZXDSL931VII-ZTEE40NE6HXXXYY i "ACS Password".

S tim upisanim podacima router se sam spaja i povlaci defoltne postavke tamo upisane za doticnu liniju/tel. broj.

Znam to jer na istoj ADSL liniji koristim tri razlicita routera i svi se uredno spajaju na ACS i povlace postavke, bez potrebe za nekom intervencijom SZK/tehnicara. Isto vjerojatno vrijedi i za ostale vrete prikljucaka...

robimarko-bug 05.06.2016. 14:15

E ovo je zanimljivo.
Prošireni stock firmware
http://freetz.org/

Koliko vidim hrpa stvari je dodana,a ono što u ostatku svijeta ne odgovara je maknuti ili patchano da radi.

Evo i popis podržanih uređaja.
http://freetz.org/browser/trunk/FIRMWARES

Šteta što nemam Fritza,inače bi odmah probao.
Jedino što nema gotovih već se builda iz stocka na Linuxu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:22.