PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Spajanje dva WLAN-a u jednu mrezu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=277474)

Bubba 22.03.2016. 19:32

Spajanje dva WLAN-a u jednu mrezu

Pozdrav svima,

WLAN A i WLAN B (dva Iskon routera) bi trebali biti medjusobno vidljivi u LAN-u (i da pritom po mogucnosti ne dijele Internet promet, nego samo file/print sharing - predpostavljam da je to samo pitanje gatewaya).

Kakav uredjaj je potreban i koliko je takvo nesto kompleksno? Zica, naravno, nije opcija. Po mogucnosti, zadrzao bi dva razlicita SSID-a, ali nije uvijet ukoliko svaki od Iskonovih routera moze odasiljati svoj signal zbog pokrivenosti.

TIA!

Bubba

shimpa 22.03.2016. 20:06

Ne ide jednostavno - sa malim wlan routerima to ne bude islo.

Trebas minimalno 2 radija po routeru - 2 za point to point link izmedju routera i 2 za klijente.

Meni pada na pamet 2 "mala" AP-a za klijente i u LAN portove priključiti vanjski ubiquiti nanostation za p2p link.

Pošto će biti u istom broadcast domainu, svaki od AP-a bi trebao imati svoju IP adresu i DHCP poolovi se ne bi smjeli preklapati.

Koja je točno namjena?

Bubba 22.03.2016. 20:25

Citiraj:

Autor shimpa (Post 2906290)
Ne ide jednostavno

Izgubio si me vec nakon ovoga. :D

Zelim podijeliti printere koji su u jednom WLAN-u s racunalima u drugom WLAN-u. Simpl ez det. Sad da se, da prostis, drkam s nekim VPN-ovima i cudima, nemam ni volje ni snage ni zivaca, mislio sam da postoji "crna kutija" koja na sebe zakaci WLAN A i WLAN B i glumi da je komad UTP drota kojeg nemam gdje i kako provuc. :(

Mali dodatak - to su nekakve male šuge od routera ZyXEL VMG5313-B30A. Podrzavaju DynDNS i izvedenice + IPSec. Postoji li mogucnost da ih permanentno povezem nekakvim VPN-om na takav nacin?

shimpa 22.03.2016. 20:27

sorry

Bubba 22.03.2016. 22:13

Uspio ja povezati to preko IPSeca -> http://imgur.com/urkHwQO

Ali sto to meni zapravo znaci? Ne mogu pristupiti niti jednom racunalu s drugo IP rangea (ping ni nista slicno) - ako sam vec spojen kako tu kaze (isto je i na drugom routeru), sto jos trebam uraditi da bih vidio racunala?

Perestrojka 22.03.2016. 22:19

Routing mozda ?

Bubba 22.03.2016. 22:37

Na W7 masini u 192.168.5.0 segmentu sam pokusao...

Code:

route add 192.168.10.0 mask 255.255.255.0 0.0.0.0
...i nije pomoglo, a moje "znanje" o mrezama je, onak... Blago receno, kuzim se ko AMD fanovi u posten hardver.

Ono sto me prvenstveno zanima - je li cinjenica da na oba routera pise "connected" dobar znak da bi se nesto zapravo moglo dogoditi od te moje ideje?

Perestrojka 23.03.2016. 00:14

route -p ADD *dest ip* MASK *subnet mask* *gw ip*

-p flag ce cuvat rutu nakon reboota, aka persistent route.

u tvom slucaju probaj:

route -p add 192.168.10.0 mask 255.255.255.0 *ip koji imas na ipsec konekciji od x.x.5.x routera*

tor 23.03.2016. 07:28

e, kasnije sam se sjetio - a da printere upogoniš na google cloud print, pa preko toga to središ? chrome://devices/ pa dodaš lokalni printer s jednog kompa, to isto na drugom i vozi?

MasterX 27.03.2016. 23:45

@Bubba - trazi jel vidis negdje WDS u wireless settings na routeru, nemora biti isti SSID dokle god je ista sifra i isti wireless kanal

Obicno moras upisati MAC (wlan mac) adresu routera na koji se zelis spojiti
U router A treba upisati wlan mac od routera B, i obrnuto

Ako ti radi IPSec tunel probaj da li imas ping opciju unutar samog routera da testiras vezu sa drugim krajem svog tunel

E-mil 29.09.2016. 11:08

Aloha.
Slična stvar kao i kod Bubbe, ali ja bi to spajao isključivo žicom.

Daklem, 2 Iskon usluge i 2 routera Siemens SX763.
File i print sharing se traži. Da li je potreban "treći" uređaj ili je moguće i ovako?

Ili, ako je previše komplicirano ovo gore, onda bih na jednom kompu volio imati pristup na oba LAN-a i internet vezi. (jedan ruter često gubi vezu i resetira se zbog loše parice)
Na tom kompu imam dva LAN adaptera a gore je winXP.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:07.