![]() |
(riješeno) Problem s RAM-om kod pokretanja računala
Kupio sam sredinom prvog mjeseca procesor, matičnu i RAM, sve zajedno, polovno i bez garancije. Procesor je G3220, matična GA-H81M-DS2V, te RAM Mushkin (2x2). S obzirom da tad nisam imao napajanje sa odgovarajućim 8pinskim priključkom za matičnu, to je do sad stajalo u kutiji kako je preuzeto. Danas sam napokon nabavio napajanje (corsair vx450w) i krenuo to spajat.
Spojio sve, i kad sam upalio ventovi su se zavrtili, ali slike nije bio (spojio sam monitor direkt na matičnu, odnosno integriranu grafičku). Prvo sam probao otpojit sve osim RAMa i procesora s matične, no ništa nisam postigao. Onda sam isčupao jedan stick RAMa i napokon dobio sliku, bios matične, sve radi ok, temperatura CPUa 30 stupnjeva. Ugasim, spojim hard, pokušam upalit i ponovno ništa. Otpojim hard, probam opet bez - ništa. Zamjenim stickove RAMa, ponovno mi se upali. Opet ugasim i probam upalit - neće. Stavi opet oba, opet radi dok ga nisam ugasio i ponovno se nakon gašenja ne želi upaliti. Ventilatori se zavrte, ali zvučnik ne zapišti kao što to čini kad se sve normalno pokrene, već se čuje ko neko kvrckanje svakih par sekundi, doslovno kao da sat otkucava :D Kad sam skužio da očito moram mjenjati RAMove da bi pokrenuo komp, spojio sam hard i pokrenuo ga, no došao je do onog Windows 7 screena, smrznuo se i resetirao, te tako u krug dok ga nisam ugasio. Pripisao sam to nekompatibilnosti drivera, pa sam na istu foru sa izmjenom RAMa pokrenuo Ubuntu preko usb-a i radio je potpuno normalno dok ga nisam ugasio, nakon čega se opet nije dao upalit. Što da radim da mogu normalno pokrenut računalo bez da svaki puta moram ponovno vaditi i vraćati RAMove u matičnu? Zamjenio sam i pastu na procesoru iako je bila dobra, tako da to definitivno nije problem. |
1. počistiti kontakte na matičnoj i memoriji sa gumicom
2. staviti tvorničke postavke brzine za ram u biosu 3. probat povećat napon za memoriju za 0.1V-0.2V 4. Prijeđi na AMD :D |
1. Zaobiđi AMD :D
2. Možda su oksidirali pinovi za rame (proguglati kako čistiti). 3. Jesu li isti rami? Identični? |
Citiraj:
Citiraj:
Pokušavao sam još danas neke stvari. Zamjenio bateriju, očistio CMOS s onim jumperima. I btw, ono škljocanje/klikanje dolazi iz zvučnika, ako išta znači. Testirao sam oba keksa sa memtestom, bez erora. Matična je živa, jer kad izvadim oba keksa pišti ko blesava. edit: sad vidim da mi na RAMu zapravo i piše 1.65V...znači moguće je da je do toga? Može li mi netko opisat točan postupak dizanja voltaže, odnosno može li se tu neš sjebat? |
Da, do toga je, određene serije Mushkin memorije traže nešto viši radni napon za stabilan rad.
Jedno od rješenja je da u Biosu aktiviraš X.M.P za memoriju, po defaultu je isključeno (Disabled). Kada ga aktiviraš (postavi Profile1), bios će pročitati XMP profil iz memorije a između ostalog i radni napon (vidi 18. str. manuala). Ako Bios izgleda kao na ovom filmu / linku > https://www.youtube.com/watch?v=rjSKEfQLpmw sa ljeve strane imaš info radni napon za ram, vidi jeli se povećao nakon aktiviranja ove opciju. Možda ćeš trebati odraditi pokoji save settings (F10) pa reboot i opet odmah ući u Bios da vidiš jeli aktivno. Ostale opcije za overclock / napon za sada nemoj mijenjati. Manual te mobo > http://download.gigabyte.ru/manual/m...81m-ds2v_e.pdf |
ne pomaze :/
pomakne se voltaza na 1.65, ali opet se dogadja ista stvar. Izvadim jedan keks, pusti me u BIOS i tamo je i dalje ukljucen profil1, znaci da se ne iskljucuje. ono sto je cudno je to sto mogu bezbroj puta resetirati komp iz ubuntua kad proradi, ali cim idem na shut down gotovo, vise se ne dize. Samo klika iz zvucnika... Ne znam jel ima veze i dal je to normalno, ali primjetio sam da se vent na napajanju pali par sekundi prije nego onaj na CPU. CPUu fan se malo pomakne kad stisnem power, onda stane pa ponovno malo zakrene, nakon cega opet stane i tek onda se pali normalno. Nije to predugo razdoblje, ali je dovoljno da se primjeti, 3-4 sekunde. |
Onda nema druge nego probati / testirati sa drugom memorijom, po mogućnosti drugog proizvođača i koja traži std. 1.5 V.
Koja je verzija Biosa na mobo ? Na supportu je zadnja F6. |
Probat cu to kad se dokopam negdje RAMa. Ali mi nije jasno sto se moze dogoditi sustavu kad se ugasi, jos bi razumio da ga ne mogu uopce upalit, ali ovako...
|
Da, zaboravio sam napisat da je BIOS F2
|
Ništa te "ne košta" da probaš odraditi update Biosa na F6 verziju,
dobro prouči proceduru da nebi poslje bilo plakanja, ovisno o varijanti zna biti opcija da na medij (stick) snimiš trenutni prije ubacivanja novog. Zbog problematike obavezno to odradi kroz sami Bios a ne kroz winse. |
Na kraju je stvarno bilo do BIOSa, na ploči je bio F2 s kojim prema službenoj stranici ni jedan procesor nije kompatibilan, nakon što je stavljen F6 sve radi normalno.
hvala svima na pomoći. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:19. |