![]() |
Problem s napajanjem
Imam jedan problemčić, čini mi se da je napajanje glavni krivac (model iz "moj komp").
Naime, nakon što se dogodi išta od sljedećeg i opet uključim napajanje ne daje više znakove života: - ugasim napajanje iza na switch - iskopčam napajanje iz utičnice - ugasim switch na letvici na koju je napajanje spojeno - nestane struje Dakle, nakon bilo kojeg od tih scenarija (normalno, gasim napajanje nakon što je pc već ugašen), nema tog boga da upalim komp - 0 bodova, bez znakova života, nikakve lampice, ventovi ili išta. Čitao sam po netu i navodno je do kondenzatora od napajanja koje treba ispraznit, pa nakon toga proradi. Uglavnom sam pribjegavao preporučenim metodama tipa: ištekat napajanje iz zida i ostavit neko vrijeme ili ištekat i stiskat par puta power switch na kompu. To uglavnom upali, al nekad mu treba dosta dugo da metoda upali i pojede mi i vrijeme i žifce. Još jedan od prijedloga je bio iskopčavanje kablova od napajanja s matične što bi riješilo problem ukoliko je do kondića na matičnoj. Ima li kojih prijedloga u vezi toga? Jel to normalno ili ima razloga za reklamaciju? Ne predstavlja prevelik problem jer rijetko nestane struje, a nije ni da svaki dan otvaram komp. |
Nije normalno. Probaj sa drugim napajanjem pa vidi šta kaže onda.
|
Po opisanom izgleda kao neispravno napajanje osim ako se radi o nekakvoj nekompatibilnosti ili je neka komponenta poluispravna.
Za početak prije nego šalješ / tražiš reklamaciju trebalo bi probati sa nekim drugim napajanjem, šta ti je kolega već predložio. Nisi naveo jeli se radi o novim komponentama (nedavno kupljenim) ili je prvo sve radilo ok a tek od nedavno imaš opisani problem, mada vidim po komponentama da da su "relativno nove tj. na tržištu". |
Drugo napajanje nemam za probati.
Konfa je stara otprilike godinu dana, a problem je prisutan vjerojatno duže vrijeme. Kad sam prvotno složio komp sve je radilo super, no kad sam koji tjedan kasnije nešto po sobi premještao, iskopčao sam i komp (zgašen, naravno) i prilikom ponovnog uštekavanja je došlo do tog problema. Proradilo je nakon par minuta i pretpostavio sam da je izoliran slučaj i izignorirao sam. Od tada, kad kod je komp ištekan ili napajanje ugašeno iza na sklopci dolazi do problema prilikom ponovnog uštekavanja - nikakvih znakova života. Kad napokon proradi, onda sve radi bez problema mjesecima i to tako traje sve do idućeg puta kad ga ištekam/nestane struje. Znači doslovno stotine paljenja/gašenja (svaki dan par puta) kroz nekoliko mjeseci i sve ok dok ga ne ištekam/ugasim na sklopci od napajanja i onda opet zezanje da prvi put proradi i nakon toga opet bez problema. Nikad nije bacao nikakve errore ili davao znakove da nešto ne štima, pa zato pretpostavljam da je prije do napajanja nego do nečeg drugog. |
A ne možeš utvrditi / potvrditi bez da probaš sa drugim napajanjem,
sad, hoćeš li to odraditi ti ili servis je druga stvar. Po opisu 99% napajanje, preciznije dio zadužen za stand-by i puno paljenje napajanja, vjerojatno jedan mali šroteks elektrolit u tom krugu. To definitivno spada pod garanciju ... |
Probaj ovo ispod ako je taj Seasonic u pitanju, pa javi...
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Kontaktiraj trgovinu di je kupljena, ili ga probaj u nekog drugog kresnit (s npr AMD procom ili starijim Intelima)...
Također probaj neku drugu produžnu letvu/kabel ako imaš pri ruci, ili na drugi utikač u kući (za svaki slučaj) |
Haswell ne bi trebao bit problem jer bi do problema moglo doći samo kod sleepa uz c6/7, a sleep nikad ni ne koristim. Probao sam na par mjesta ustekat, pa i direkt u zid al nikakva razlika.
Nist, kontaktirat ću trgovinu čim uhvatim vremena jer mi pc treba u međuvremenu, pa ćemo vidjet. |
A nema druge, imam isto i5 "Fejl" i 520W Seasonic, ali meni sve radi bez obzira na power saving opcije on/off u BIOS-u
Doduše uvik je tu bilo uštekano i par ventova direkt u napajanje.... Citiraj:
|
I kod mene su par ventova ustekani direkt, tj uštekan je fractalov fan controller na kojem su 3 venta, ali mislim da ta haswell kompatibilnost nije ovdje slučaj jer se ti problemi drugačije očituju.
Citiraj:
Bezveze mi je koristit ta polu rješenja (hibernacija, sleep itd) kad se sa ssdom i pali i gasi ful brzo. Btw problem s napajanjem je očito nastao vrlo brzo, a možda je i došlo takvo :/ |
Ljudi, izgleda da bi ipak matična mogla bit u pitanju jer se čini da identične simptome imaju i drugi vlasnici. :(
https://www.reddit.com/r/buildapc/co...blem_with_the/ edit: to je izgleda to, opet sam ugasio napajanje i doveo se u situaciju gdje neće upalit te sam onda provjerio temperaturu LDO regulatora kako je sugerirano na linku iznad i da, doista gori. Probat ću bios updateat, ali sumnjam da će to rješti stvar. edit2: normalno, update biosa nije napravio ništa po tom pitanju, ić će na reklamaciju. |
Citiraj:
A HW nije problem. Ako imam CStates na Auto ili Enabled u SLI modu u Shadow of Mordoru i Batmanu mi se GPU driver crashaje (problema nema u Single GPU konfiguraciji sa CStates Enabled). A kad izbacim CStates sve radi ko podmazano u SLIu. A za ovaj problem bih prvo izmjerio multimetrom voltaže na PSU. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:31. |