PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   HDD se "izgubi" kad optika učitava medij (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=276631)

smirnoff 19.02.2016. 11:29

HDD se "izgubi" kad optika učitava medij

kad ubacim CD/DVD, jedan HDD se izgubi iz windowsa i kao počne inicijalizaciju (čuje se pokušaj pokretanja glave i tražnje disk-ploča)...
kad izvadim DVD, HDD se opat pojavi u sistemu (kao da sam ga prilkjučio na SATA) i radi kako i inače (nikakvih grešaka nema na samom disku)..

zašto dolazi do konflikta (prža je SATA, ima svoje mjesto na ploči kao i ostale 3 diska)

tomek@vz 19.02.2016. 11:33

Citiraj:

Autor smirnoff (Post 2892674)
kad ubacim CD/DVD, jedan HDD se izgubi iz windowsa i kao počne inicijalizaciju (čuje se pokušaj pokretanja glave i tražnje disk-ploča)...
kad izvadim DVD, HDD se opat pojavi u sistemu (kao da sam ga prilkjučio na SATA) i radi kako i inače (nikakvih grešaka nema na samom disku)..

zašto dolazi do konflikta (prža je SATA, ima svoje mjesto na ploči kao i ostale 3 diska)

MBO u banani? Jesi probao sa nekim drugim OS-em (Live Linux digni sa sticka pa vidi jel se ista stvar događa.

Nikky 19.02.2016. 12:14

Premalo podataka, neispravan kontroler ili je jedna od kombinacija gdje se isključuje jedan sata port ako se koristi drugi ...
Precizno navedi mobo i šta je spojeno na koji sata port, otvori manual mobo i pročitaj napomene u vezi sata portova.

smirnoff 19.02.2016. 14:07

MB je ova iz profila, u knjigi nema ništa u vezi spajanja da je označenjo zvjezdicom.

ako sam pogodio raspored SATA priključaka ide ovako:
1 - sistemski
2 - dodatni storage
3 - dodatni storage 2
4 - ništa
5 - DVDRW
6 - ništa

silver_tip 19.02.2016. 14:17

Stavi ovako pa testiraj.

Sata0 - System
Sata1 - DVDRW

Sata2 - Dodatni storage
Sata3 - Nista

Sata4 - Dodatni storage
Sata5 - Nista

Frung 19.02.2016. 14:17

Imaš li možda mogućnost isprobati s nekim drugim napajanjem? Eventualno probaj spojiti neki drugi konektor tom hardu koji nestaje.

smirnoff 19.02.2016. 15:25

OK, probam obje solucije! fala!

John Creasy 19.02.2016. 20:29

Citiraj:

Autor smirnoff (Post 2892844)
OK, probam obje solucije! fala!

kod mene recimo postoji neka "ide combined mode" opcija i onda se pokažu neki dodatni sata portovi u biosu, pa je moguće da je stvarno nešto zbrčkano kod tebe, događa se.. prije nego što zaključimo da je hardverski problem, detaljno pregledaj opcije za sata controler, probaj čak i bios resetirat.. probaj i sata kablove nove stavit i u druge portove ukopčat kao što su kolege već predložile

smirnoff 20.02.2016. 19:55

ovako je sad spojeno:
na jedan rail sam stavio samo DVD + vent , a na drugi samo 3 HDDa

no jeli u BIOSu ovako dobro (nedavno sam ovdje pitao što napraviti u BIOSu kako bi mogao imat "hot-swap" diskove bez gašenja kompa)

http://thumbnails113.imagebam.com/46...3466439123.jpg

Nikky 21.02.2016. 16:04

A zo dakle Điđi + AMD SB950 i eto potencijalnog veselja ...
Za početak uzmi manual > download.gigabyte.eu/FileList/Manual/mb_manual_ga-990xa-ud3_e.pdf

Napajanja si prespojio pa ćemo pretpostaviti da je to riješeno, ako je u tome bio problem.

Prvo trebaš savladati označavanje sata portova jer ih različito zovu na različitim mjestima:
Standard CMOS - na drugim mjestima
IDE Ch 0 Master = SATA3_0
IDE Ch 0 Slave = SATA3_1
IDE Ch 1 Master = SATA3_2
IDE Ch 1 Slave = SATA3_3
IDE Ch 2 Master = SATA3_4
IDE Ch 2 Slave = SATA3_5

Šta se tiče kako spojiti moj prijedlog je:
SATA3_0 - System
SATA3_1 - dodatni storage 1 - onaj koji i ne mora imati Hotswap
SATA3_2 - dodatni storage 2
SATA3_4 - DVDRW

Slijede postavke u Bios - u, pod Standard CMOS neka detektira za svaki Master šta je uštekano a ove pod Slave postavi None.

pod Advanced bi išlo:
- First Boot Device = CD
- Second = HDD
- Third = None
- Hard disk Boot Priority = odabereš sys hdd
- EFI CD/DVD ... = Auto
- SMART = Enabled

pod Integrated Peripherals:
- OnChip SATA Controller = Enabled
- OnChip SATA Type = AHCI
- OnChip SATA Port 4/5 Type = može as SATA a može i IDE (nije toliko bitno jer se radi o CD/DVD
- OnChip SATA RAID5 Support = Enabled (nije bitno jer igra samo ako je postavljeno RAID umjesto SATA)
- OnChip SATA3.0 Support = Enabled (normalna stvar da je upaljeno)
- OnChip SATA Port as ESP, uđi unutra i za SATA3_2 postavi Enabled (ako se za taj hdd traži da bude Hotswap)

That's it :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:37.