![]() |
Preporuka tinola za lemljenje
Dakle kao šta naslov kaže treba mi preopruka nekog kvalitetnog tinola, zasad sam samo na neka loša nailazio (ebay i tako) i ne znam šta kupit pa bi mi preporuka dobro došla.
|
S cime cistite vrh lemilice?
|
Imam neke zalihe još od Iskrine lemilice od prije 40 godina, nisam nikad niš bolje od toga trebo parav da velim.
@smuchac obrišem ga u novine koje imam ko podlogu kad sam gotov :D |
Uzeo sam lemnu stanicu, doduše jeftinu od niti 300kn. Lemio dvaput i sad je vrh smećkast i ne lovi tinol niti malo. Imam onaj neki kanen luxov al ne čisti ništa.
|
Pazite da kod ovih jeftinjaka ne uništite / ogulite materijal na samom vrhu, jer ako se to desi više "ne prima" tinol i jedino rješenje je novi vrh.
Za čišćenje samo meki materijal, ako nemate onu spužvicu onda je nabavite od nekog drugog lemila / kompleta / refužo > http://www.google.com/search?q=soldering+iron+sponge http://www.chipoteka.hr/artikl/3714/...-sw-1-52242099 |
Ja izbjegavam spužvicu jer se mora nakvasit i kad se briše vrh koji je par stotina stupnjeva - daleko mu smanji trajnost.
Preporučam metalnu vunu za čišćenje, ovako nešto. Može se kupiti i samo vuna, bez stalka. Također, nađe se u trgovinama žica za čišćenje posuđa, samo mora biti metalna. Za dulji vijek vrhova svakako treba nakon lemljenja očistiti vrh te ga obilno natopiti tinol žicom i zatim ugasiti lemilicu. To je ispravan način da se spriječi oksidacija. Tinol žicu imaš u Chipoteci, nekakva HQ oznaka. Meni je odlična. Sa ebaya sam jedino bio zadovoljan sa Mechanic tinolom. Probao još neke i ili imaju previše fluxa u sebi ili smrde ko kuga i ne primaju na spoju (dakako, ne podržavam udisanje dima ovog tipa :D) |
Uzet ću to HQ u elmatisu jeftinije je.
|
Spužvu kao ne preporuččaju zbog vijeka trajanja vrhova. Vjerojatno je metalna vuna najboolja opcija još, mada meni novinama niš ne fali, obrišeš odma dok je vruće sve još i skineš sva govna pa si bez brige.
|
Vrh mijenjas za 30kn i rijeseno. Spuzva nije dobra za skupe vrhove ali ako ne koristis skupe vrhove i skupu lemilicu cisti sa spuzvom i prije gasenja lemilice preko vrha stavi tinol i neka stiti vrh. Trajat ce dosta dugo i promijenis kad vise ne hvata.
|
Ovog sam usrao ali iduce cu paziti onda.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:57. |