![]() |
Hakiran NAS
Eto ...
Neko mi je hakirao NAS i sve podatke kriptirao u h3ll extenziju, traži da platim ... kaj sad?? |
Isplači to i zaboravi. Ili se spremi isplakati i novce. Žao mi je.
|
Nije nitko hakirao NAS, nego je neki as na mreži koja ima pristup popušio malware.
Kaj sad? Educiraš(te) se i osiguraš da se ne ponovi: http://www.pandasecurity.com/mediace.../cryptolocker/ Podatke poljubis ća :). :fiju: Ili, platiš, odkriptiraš i moliš nekog cyber boga da se ne ponovi jer ne možeš bit siguran da se govno i očistilo kad si platio i odkriptirao :beer: |
format, redownload i ubuduće razmišljaj glavom.
|
Citiraj:
1: vidi lokalno što je spremljeno u shadow copy 2: neki NASovi imaju opciju history file, Synology može imati do 32 pa vidi da li postoji takva opcija 3: vidi da li može pomoći što od Kasperskog za dekriptažu, nije velika šansa ali tko zna |
Ne kuzim 2 kompa imaju pristup oba imaju antiviruse. Da synology je.
|
Preko cega su mogli upasti, inacr bio omogucen vanjski pristup NAS-u?
|
Citiraj:
To što imaju AV glede kriptera ti ne znači skoro pa ništa, rijetko pomaže. |
Citiraj:
|
Koje antiviruse imas instalirane?
|
Za ransomeware većina antivirusa neće pomoći.
Backup i samo backup. |
Da je to tako onda ne bi zaradili 300 miliona dolara nego 300 biliona dolara, postotak infekcije bi im bio preko 95%.
Recimo nod32 od sedmice za male korisnike ili od petice za velike blokira bez problema, zato sam i pitao koji antivirus ima. Kaspersky i Trendmicro isto bez problema to rijesavaju, znaci govorimo o cryptolockeru 4.0. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:49. |