PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Raptor ili raid ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=27333)

.: Tyrael :. 29.10.2005. 09:42

Raptor ili raid ?

Pozdrav ekipo, long time no see :beer:

Naime zanima me jedna stvar, ali gledana i s prakticne strane, ne samo s strane brzine....

Naime IDE disk na kojem su mu WIN je zadnje vrijeme poceo prilicno kasljati, i to mi usporava cijeli komp, pa sam ga odlucio umioviti i uzeti novi disk, koji će služiti isključivo za WIN i popratne programe...

Što vi mislite dali mi se više isplati uzeti ovog Raptora 36GB (900kn) ili mi se više isplati uzeti dva s-ata diska i staviti ih u raid...

Dakle gledano iz više aspekta, a ne samo brzine....

p.s: Koliko se u realnom svijetu vidi razlika u svakodnevnom rada, između običnpg 7200rpm diska i raptora?

Hvala i Pozdrav!

domy_os 29.10.2005. 11:53

Direktnu usporedbu brzine između dva diska u RAID-u i Raptora ne znam, al zato je sam Raptor prebučan za moj ukus pa sam se zato odlučio za RAID.

Bubba 29.10.2005. 12:20

Re: Raptor ili raid ?

Citiraj:

Originally posted by .: Tyrael :.
Naime IDE disk na kojem su mu WIN je zadnje vrijeme poceo prilicno kasljati, i to mi usporava cijeli komp, pa sam ga odlucio umioviti i uzeti novi disk, koji će služiti isključivo za WIN i popratne programe...

Što vi mislite dali mi se više isplati uzeti ovog Raptora 36GB (900kn) ili mi se više isplati uzeti dva s-ata diska i staviti ih u raid...

Niti RAID niti Raptor ti se ne isplati, jer za 900kn mozes dobiti cetvrt terabajta prostora i u nekim slucajevima disk brzeg transfera od tog Raptora. Jedina prednost koju Raptor ima nad ostalim diskovima iste cijene je manji acces time.

.: Tyrael :. 29.10.2005. 14:55

Kao što sam rekao, uopće me ne zanima četvrt terabajta, 20GB recimo bi mi bilo sasvim OK, jer imam pola terabajta na drugim diskovima, a ovaj bi mi služio samo za WIN particiju tj. cijeli disk.....

Dakle čim veća brzina, i sve ostalo što bi mi smanjilo slučajno uzrokovano zaštucavanje windowsa, access time je uračunat....

Bubba 29.10.2005. 15:16

Citiraj:

Originally posted by .: Tyrael :.
Kao što sam rekao, uopće me ne zanima četvrt terabajta, 20GB recimo bi mi bilo sasvim OK, jer imam pola terabajta na drugim diskovima, a ovaj bi mi služio samo za WIN particiju tj. cijeli disk.....

Dakle čim veća brzina, i sve ostalo što bi mi smanjilo slučajno uzrokovano zaštucavanje windowsa, access time je uračunat....

Dobro, i u cemu je problem? Kao sto sam ti ja rekao, svi drugi SATA diskovi od 900kn su brzi od tog Raptora, jer ce ti u prvih 20ak GB imati konstantnih 60ak MB/s, dok ce ti taj Raptor na kraju diska imati upola manje. S druge strane, buduci da sam prilicno uvjeren da radis u single user okruzenju, pa ti Raptorov manji acces time nista ne pomaze.

Caligula 31.10.2005. 19:31

Citiraj:

Originally posted by domy_os
... zato je sam Raptor prebučan za moj ukus pa sam se zato odlučio za RAID.

A ti izgleda stvarno imaš uši ko šišmiš!!!:clap:

Caligula 31.10.2005. 19:34

Citiraj:

Originally posted by Bubba
... svi drugi SATA diskovi od 900kn su brzi od tog Raptora... pa ti Raptorov manji acces time nista ne pomaze.
Daj molim te o čemu ti to?!?
Odakle si to pokupio?
Pogledaj malo po netu.

Bubba 31.10.2005. 23:01

Citiraj:

Originally posted by Caligula
Daj molim te o čemu ti to?!?
Koji ti tocno dio nije jasan?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:53.