![]() |
Firewall/UTM izbor?
Nisam se nikada susretao s ovime, ali u firmi već neko vrijeme pričaju o nabavi istog.
Ima li kakvih iskustvenih preporuka? Tko nudi najbolji omjer pare/mogućnosti/kvaliteta? Malo sam gledao Gartner istraživanje i Fortinet (Fortigate)/Sophos su među leaderima. Šta iskustvo kaže za njih? Imamo centralu i 200 offsite lokacija koje moraju biti spojene na centralu u LAN + VPN je obavezan. Nisam u IT-u, ali na kraju kada se budu trebale trošiti pare će mene pitati, a moram se malo upoznati s temom. :) |
Mi imam Juniper opremu tocnije SRX100, je mali ali sluzi svrsi. Ima Firewall (on je prvenstveno Firewall pa onda Router) + ima IPsec za VPN.
|
200 offsite lokacije koje moraju u LAN-VPN ?
Koja je mrezna oprema na tim offsite lokacijama? Kakav je promet (konstantan, peroidican itd.) na linkovima i kakvi su vam linkovi (DSL, fiber?) ne znam ti reci iz prve kako ce se ponasati neka oprema na 200 paralelnih VPN veza, jer nije isto imati 200 x 2Mbit ili 200 x 20Mbit |
Offsite u lan, a vpn za neke vanjske pristupe tipa mobitel, laptop od kuće...
Dsl veze skoro sve, periodican promet + mail. |
Citiraj:
|
Ja imam iskustva sa Cyberoam UTMovima (sad su Sophos kompanija) i pokazali su se kao dobra vrijednost za novac.. Fora je sto sve vezu uz identitet korisnika pa su svi reporti vezani uz korisnika a ne IP npr :D
Od besplatnih firewalla, imam.dobra iskustva sa pfSensom, ima gro mogucnosti uz dodatne pluginove. Fortigate nisam probao zbog cijene :D |
Ja kad god mogu koristim samo Fortigate, istina nije jeftin, ali stabilan je i podrzava sve sto trebas. Imas puno lokacija tako da bi ti najbolja opcija bila uzeti jak centralni koji ce skenirati av, ips, web filtering i dlp promet, a sve lokacije ce kroz njega ici na net. Sve ostalo na fortigatu ce te ubiti jer godisnje licence su 1/3 uredaja.
Ako jos imas domenu spojis ga s fortigatom i kupis po mogucnosti analyzer gdje ces spremati sve, imat ces o svakom korisniku sta je sve radio po par godina. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Da bar nisu dobili nagradu za najbolji next generation firewall u 2014 godini, onda se ne bi ovako razbahatili. |
Tu je veći problem nedostatak dva distributera kod nas. Dok je bio i drugi bili su bolji projektni popusti.
No, i dalje komparirajući s konkurencijom imaju najbolji P/P omjer. |
To je bilo na globalnoj razini navodno zbog odnosa dolar/euro. Naravno da su dobar omjer uloženog i dobivenog, ali vise su mi se sviđale prijašnje cijene. :)
|
Jako navodno, promjena je nastala mjesecima nakon promjene omjera USD/EUR i to nakon što je dolar znatno pao. :D
K tome su mijenjali pakete i slično. A da su cijene bile bolje jesu, zato su tu izgubili par potencijalnih projekata. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:01. |