PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Polling rate na mišu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=268507)

mario1 16.03.2015. 17:02

Polling rate na mišu

Malo sam gledao razliku između raznih polling ratea. Na mojem G400s ima 125, 250, 500 i 1000. I na prvi pogled mi se čini da je najveća razlika u akceleraciji miša. Na 1000 je akceleracija mala a na 125 najveća. Da li je to točno i ako nije koji je onda smisao polling ratea? Znam da je to broj očitanja u sekundi, ali kako bi se to odrazilo na korištenje miša?

Nybelung 16.03.2015. 18:19

Ilitiga Report Rate. Ne predstavlja ništa drugo nego brzinu kojom miš računalu prijavljuje svoj status, odnosno promjenu položaja.
Na 1000 Hz miš će računalu slati podatke 1000 puta po sekundi tj. svako 1 ms. I na toliko ga trebaš držati, osim ako ti se ne javljaju problemi tipa CPU usage spike.

Ja svog pacova držim na 500 jer je često ukopčan u laptop koji se zakuca na 100% CPU usage dok se pomiče miš @1000Hz. :D

mario1 16.03.2015. 18:45

A jel tko primjetio promjenu u akceleraciji miša kako se mjenja polling rate? Ili se to samo meni čini?
Evo stoji na 1000Hz i CPU skoro stalno ispod 1%

Nybelung 16.03.2015. 19:05

Zar G400S ima akceleraciju?

mario1 16.03.2015. 19:31

Da, u opcijama di se DPI podešava.

Nybelung 16.03.2015. 19:40

U teoriji bi, s uključenom akceleracijom, trebale biti glađe kretnje s većim polling rate-om. Ne znam koliko glađe, ja akceleraciju gasim. ;)
Ako ti se ne javljaju problemi s korištenjem procesora ne vidim nikakav razlog zašto bi spuštao polling rate.

esc 16.03.2015. 19:51

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 2751203)
U teoriji bi, s uključenom akceleracijom, trebale biti glađe kretnje s većim polling rate-om. Ne znam koliko glađe, ja akceleraciju gasim. ;)
Ako ti se ne javljaju problemi s korištenjem procesora ne vidim nikakav razlog zašto bi spuštao polling rate.

ja isto gasim,meni je poolling rate 2000:p:D

nub 16.03.2015. 19:58

Citiraj:

Autor mario1 (Post 2751149)
A jel tko primjetio promjenu u akceleraciji miša kako se mjenja polling rate? Ili se to samo meni čini?
Evo stoji na 1000Hz i CPU skoro stalno ispod 1%

Evo probao sam, na 125 je osjetno veća akceleracija u odnosu na 500. Osjeti se ako je "enhance pointer precision" ilitiga windows akceleracija uključena u mouse settingsima.. U biti to je ista stvar ko i u logitechovom softwareu.

Preporućam 500hz jer je razlika između 500 i 1000 samo 1 ms, a duplo veća razlika u potrošnji resursa. A akceleracija - najbolje to zgasit :)

mario1 16.03.2015. 20:02

Zašto gasite akceleraciju? Ja sam puno puta probao bez akceleracije i ne mogu radit tako. Kad postavim dovoljno sporo za udoban rad, prespor je kad trebam radit neke duže poteze. I obratno.

nub 16.03.2015. 20:13

A to je tako, generalno bez accela je bolje malo niži sens imat, a onda treba više micat. Meni je 500dpi i win sens na 6/11 bez akceleracije za win taman.

A gasim zato jer, eto, u igrama imam relativno nizak sens bez accel, pa sam navikao više micat miš :)

Na poslu imam akceleraciju i to radi super na 400dpi/125hz uredskom pacovu :D Očito veći polling rate to zezne, kao što si i primjetio.

mario1 16.03.2015. 20:18

Ne, meni paše manja akceleracija. Ne volim opet bacat miš okolo po stolu dok pređe preko ekrana pokazivač.

Chuxonja 17.03.2015. 09:21

Za akceleraciju i poolrate nemam neki input jer ju gasim uvijek (gaymam tak da preferiram off) Sa takvim setupom nisam neke benefite od 1000Hz vidio, eventualno nešto sitno između 125 i 500, ali preko toga nisam držo permanentnije jer mi je samo CPU žderalo bezveze. Danas vjerojatno zanemarivo, al back in the day je previše pojelo a i nije neka razlika između 1ms i 2ms odaziva.

De5tr0yer 17.03.2015. 10:00

Potrebno je razumjeti da windows opcija enhance pointer precision radi suprotno od akceleracije u SetPoint softwareu. Enhance pointer precision će decelerirati/usporiti pokazivač miša ukoliko je brzina pomaka dovoljno malena.
SetPoint acceleration će ubrzati pokazivač miša ukoliko je brzina pomaka dovoljno velika.
Učinak se u konačnici kranjem korisniku može činiti jednakim, no to je čisto stvar čovjekove (lažne) percepcije.

---

Senzor s popratnom elektronikom i firmwareom u mišu radi, među ostalim, i predviđanje pomaka.

Miš nakon prve ili više zabilježenih točki kretanja može sljedeću predvidjeti na temelju akceleracije, brzine i smjera kretanja između prethodne dvije ili više točaka.
Svako sljedeće predviđanje može se interpolirati koristeći prethodne dvije ili više točaka i njima pripadnim brzinama i akceleracijama.

Zbog tromosti miša i ruke, te zbog statičkog trenja podloge, miša i ruke prvih nekoliko zabilježenih točaka kretanja imat će veću akceleraciju i brzinu.

Predikcija se koristi kako redundancija koja krajnjem korisniku kao pojam ne znači ništa, ali omogućava fluidnost pomaka miša. Bez predviđanja pokreta miš bi, ovisno o polling rateu, skakao s jednog dijela ekrana na drugi bez fluidnih pokreta.

---

U sljedećem laboratorijskom primjeru reći ćemo da miša možemo pomicati istu udaljenost od točke A do točke B, s beskonačno točaka između njih, u istom smjeru, istom brzinom i istom akceleracijom svaki put. Pri takvom pomaku razmatrat ćemo niži i dupli od toga polling rate.

Pri manjem polling rateu miš će registrirati točke između A i B koje su više razmaknute jedna od druge u odnosu pri većem polling rateu, no svejedno dovoljno brzo da se prilikom registriranja nekoliko prvih točaka inicijalni impuls pomaka miša/ruke nije nestao. Ipak govorimo o milisekundama, dok je prosječno vrijeme reakcije čovjeka ~250ms (sors).
/n.b. 250Hz -> 4ms, 500Hz -> 2ms tj. dvostruko povećanje polling ratea dvostruko smanjuje vrijeme odziva tj. obrnuto proporcionalno s faktorom dva./

Uslijed predviđanja uvijek dolazi do greške interpolacije i stvarne situacije. Kako je ova pogreška pri istom polling rateu uvijek jednaka, na miševima koji nemaju opciju mijenjanja polling ratea čovjek će se jednostavno priviknuti na ponašanje njegovog miša, ako mu je miš "prebrz" smanjit će brzinu kretanja pokazivača.
Kod gaymehrskih miševa ovaj feature će se demonstirati, među ostalim, tako da se povećanjem polling ratea smanjuje akceleracija miša.

Iako nije bjelodano iz gore napisanoga, veći polling rate upravo služi smanjivanju pogreške predikcije, tj. omogućava da se putem USB-a prenesu podaci više puta u istom vremenskom intervalu. Valja naglasiti da je upravo predikcija miša itekako bitna za njegov ispravan rad. Možemo imati najkvalitetniji senzor, ali bez ispravnog algoritma za predikciju pokreta nećemo daleko.

Nadam se da je dovoljno jasno.

EDIT: powered by nub

Citiraj:

Autor nub (Post 2755522)
Evo jedan video direkt iz logitecha o tome što dobar senzor čini dobrim i zašto velik dpi nema previše smisla. Vrijedi za pogledat kog zanima :)

https://www.youtube.com/watch?v=lc7JVjcPzL0

nub 17.03.2015. 10:46

Lijepo predavanje :)

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 2751415)
Potrebno je razumjeti da windows opcija enhance pointer precision radi suprotno od akceleracije u SetPoint softwareu.

Setpoint je zamjenjen s "Logitech Gaming Software" i ako u njemu izaberem akceleraciju, automatski mi se uključuje u windows settingsima "enhance pointer precision" i obrnuto, tako da pretpostavljam da je ista stvar.

Enhance pp i ubrzava i usporava miš ovisno o brzini kretanja

De5tr0yer 17.03.2015. 11:26

U konačnici i ono što sam napisao je apsurd, tj. obje stvari znače isto:

windows opcija: akceleracija miša se smanji kad iz kretanja smanjiš brzinu ispod neke granice.
logi opcija: akceleracija miša se poveća kad iz male brzine pomicanja nju i povećaš.
Doduše, nisam potpuno siguran i ne mogu trenutno provjeriti, ali je moguće da se logi akceleracija događa uvijek, samo je neznačajna dok ne pomakneš miš malo brže.

U konačnici, razlika je minorna, ali možeš ju osjetiti.
Windows opcija funkcionira samo pri nižim brzinama kretanja miša, dok će logi akceleracija biti konstantna dokle god pomičeš miša iznad određene brzine.

U fiktivnom logitech slučaju beskonačnog stola i ekrana, ako ćeš po stolu vući miša konstantnom brzinom većom od praga (ako prag uopće postoji), pokazivač na ekranu će konstantno ubrzavati, analogno tome će brzina konstantno rasti te će se razlika pomaka miša i pokazivača eksponencijalno povećavati, što i jest priroda akceleracije :)

nub 17.03.2015. 11:57

Hm, opet kažem, to je jedno te isto. I bez ikakvih drivera/softwarea windows opcija i akcelerira i usporava kursor, može se provjerit na svakom kompu. Za setpoint ne znam, al u LGS je opcija ista kao i u win opcijama. I mislim da je nebitno da li ti usporavaš ili ubrzavaš kretnju miša, već samo kojom brzinom pomičeš miš, ako je akceleracija uključena što ga brže pomičeš to će kursor više pixela preći i obrnuto.

U svakom slučaju ta akceleracija se gasi u igrama, tako da je jedino bitna za rad na desktopu.

Xizor 17.03.2015. 13:45

Svašta je tu destro napisao...

Eto malo stiva o win accel od ljudi koji su prostudirali materiju

http://www.esreality.com/index.php?a=post&id=1945096 (plus related links)

Tldr, van specificnog subseta gaminga i nekih poslovnih uporaba, cijela ta prica je besmislena.

6/11 u windozama i piči

mario1 17.03.2015. 13:56

Nije baš besmislena. Ja sam već rekao, meni bez akceleracije ne paše. A bome dok sam imao drugi tip logitech miša, gdje sam mogao podešavat akceleraciju - high, medium, low, none - ja sam je držao na low.

Miš je po meni komponenta koju moraš dobro birat i dobro podesit postavke, jer ne postoji jedna postavka da paše svima. Kao ni jelo koje paše svima.

Xizor 17.03.2015. 14:05

Citiraj:

Autor mario1 (Post 2751556)
Nije baš besmislena. Ja sam već rekao, meni bez akceleracije ne paše. A bome dok sam imao drugi tip logitech miša, gdje sam mogao podešavat akceleraciju - high, medium, low, none - ja sam je držao na low.

Miš je po meni komponenta koju moraš dobro birat i dobro podesit postavke, jer ne postoji jedna postavka da paše svima. Kao ni jelo koje paše svima.

Kastomizacija win accel curve je za scrollanje gore dolje po PCE apsolutno besmislena. Vjerojatno nisam bio dovoljno jasan na sto sam se referirao :)

To each his own, ja cu uvijek govoriti da su za 90% ljudi i 90% upotreba, default mogucnosti podesenja u windozama i previse.

De5tr0yer 17.03.2015. 14:18

Citiraj:

Autor Xizor (Post 2751544)
Svašta je tu destro napisao...

Ne znam referenciraš li se negativno ili pozitivno na moje napisano, samo na dio o akceleraciji unutar OS/SetPointa ili nešto treće. :)

Napisano na linkovima je detaljiziranje kako windows barata s informacijama koje dobije od miša. Dakle unutar OS-a. Kako o tome nisam išao u detalje, nisam ništa pogrešno rekao. Polling rate ima direktne veze s hardwareom iako se opcija namještava softwareski.

Usporavanje pokazivača uslijed windows opcije "enhance pointer precision" je upravo ono što se objašnjava na linku detaljnije: što sporije pomičeš miša, lakše je pomaknuti pokazivač točno za jedan pixel -> usporavanje pokazivača u odnosu na stvarni pomak. Nadam se da se korištenje drugačijih pojmova može još uvijek zdravim razumom shvatiti kao barem približno jednako.

Citiraj:

Autor Xizor (Post 2751561)
To each his own, ja cu uvijek govoriti da su za 90% ljudi i 90% upotreba, default mogucnosti podesenja u windozama i previse.

Tu si u krivu. Možda nemaš nikakve koristi od povećanja DPI-a ako koristiš prosječni 23" HD monitor, ali postaje jedna od najbtinijih stvari kad počneš koristiti monitore veće dijagonale i rezolucije pri malo ozbiljnijim primjenjama. Da se razumijemo, brzinu pomaka ćeš i dalje moći kontrolirati u windowsima, ali čim ti se pojavi potreba za preciznijim radom mišem tu sve polemike prestaju. :)

Gameri to isto mogu osjetiti jer je njima npr. pol milimetra desno promašaj. Za nekog tko lupa po play/pause next u WMP, dovoljan je i Logitech RX250.

nub 17.03.2015. 14:33

DPI je valjda najveći selling point miševa, a najmanje bitan. Već na 400dpi imaš preciznost od 0.06mm, tako da osim ako si kiborg veći dpi ti ništa ne pridonosi. Jedina prednost je što je što s većim DPIom dobiješ kao posljedicu veći sens, ali to se i onako da podesit softwareski.

Za gejmanje je DPI još manje bitan jer se sens puno lakše podesi.

De5tr0yer 17.03.2015. 15:28

Citiraj:

Autor nub (Post 2751572)
DPI je valjda najveći selling point miševa, a najmanje bitan. Već na 400dpi imaš preciznost od 0.06mm, tako da osim ako si kiborg veći dpi ti ništa ne pridonosi. Jedina prednost je što je što s većim DPIom dobiješ kao posljedicu veći sens, ali to se i onako da podesit softwareski.

Za gejmanje je DPI još manje bitan jer se sens puno lakše podesi.

Osnovnoškolska matematika ti leži, moći ćemo dalje elaborirati.

Trenutno radim na RX250, kaže Logi da ima 1000 DPI.
Vraćamo se na matku: 1000DPI = ~40DPmm, tj. po točki 0.025mm.
Pri toj rezoluciji za pomak od 1920 pixela potrebno mi je, po goloj računici razlučivosti senzora, 1920*0.025mm=48mm.

Za taj pomak potrebno mi je barem 15cm prostora na stolu kako bih se osjećao ugodno.

S tim mišem bih, bez dodatnog namještanja sensitivitya, na rezoluciji većeg monitora trebao horizontalnih 30cm.

--

"Al zato imaš sensitivity, d'oh".
Jesi li ikad koristio miš s relativno malom maksimalnom DPI vrijednošću, poput RX250? Znaš li da miš postane prilično neprecizan pri toj deklariranoj vrijednosti?
Dodaj tome interpolaciju koju indirektno podesiš putem sensitivitiya jer kad digneš sensitivity na istom DPI, radiš interpolaciju podataka iz miša. Interpolacija i veći DPI nisu isto.

Priča postaje znatno kompleksnija kad se u radnju ubaci polling rate i predikcija pokreta.

U pravilu vrijedi da što je veći deklarirani DPI senzora, pri našoj odabranoj DPI vrijednosti koja je niža od deklariranog, redundancija koja se pojavljuje nikako ne šteti i čini miš precizniji. Te redundantne podatke obrađuje sam miš prije nego ga preko USB-a pošalje računalu.

Složio bih se jedino da su današnje tisuće dps-a bespotrebne, ali danas ne imati mogućnost podešavanja DPI je apsurd.
DPI brojke koje nam plasiraju proizvođači daleko su od prave sposobnosti razlučivanja senzora.
Kad u priču ubacimo vrste površina po kojima senzor mora hvatati te "točke", jasno je da je veći DPI bolji.

nub 17.03.2015. 15:42

Kao što sam rekao, veći dpi daje i veći sens kao rezultat i to dobro dođe u nekim situacijama. Naravno da ti treba veći prostor za micat miš bez enhance pointer precisiona.

Po meni je za preko 1080p epp potreban za ugodan rad pri kojem imaš i preciznost i mogućnost brzog micanja kursora preko cijele radne površine.

Ako pričamo o radu na desktopu 400dpi + epp na 6/11 je meni super za sve do 1440p (više nisam probao). U svakom slučaju puuuno manje od 10000+ što se viđa na današnjim miševima :)

Probaj bez epp-a stavit na više od 800 dpi pa češ vidjet koliko je miš "precizan".

De5tr0yer 17.03.2015. 16:19

Dijelimo mišljenje s izuzetkom da sam nakon kupnje ovog ultrawidescreena osjetio da mi nedostaje da podesim DPI na svom mišeku.

Bitno je da možeš na TS-u reći da imaš >9000 DPI :D

nub 17.03.2015. 16:39

ma da :D

No uglavnom, teško se izrazit kad ima toliko varijabli unutar winsa. Ono što sam valjda htio reć je da je hardwareski gledano i 400dpi već dobra preciznost jer je i to već razlučljivost mikro pomaka.

To što win implementira sens tako kako implementira i to što na to neke varijable utječu, a nebi trebale (polling rate) je druga priča :)

2 die 4 17.03.2015. 21:39

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 2751628)
Bitno je da možeš na TS-u reći da imaš >9000 DPI :D

Ali moj DPI je OVER 9000 :D

h3lld 17.03.2015. 23:15

Od svega toga što sam realno primjetio je da kad stavim polling rate na 1000 da mi na g700s baterija traje puuuno krace nego na 500

JuiceBox 17.03.2015. 23:34

ja sad chekirao i po defu mi je ugasen EPP na win 8.1 , to tako inace ili ?

Nybelung 18.03.2015. 00:31

Da, po defaultu bi trebao biti ugašen.

mamutarka 18.03.2015. 00:47

Citiraj:

Autor h3lld (Post 2751855)
Od svega toga što sam realno primjetio je da kad stavim polling rate na 1000 da mi na g700s baterija traje puuuno krace nego na 500

meni baterija sa polingom 500 traje 1 dan

doduše vjerojatno puno duže jer na jednoj crtici možeš valjda 2-3 dana bit, al indikatori u ejdnom danu dođu na jednu crticu

to me živcira, a na žici je neupotrebljiv

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:28.