![]() |
L2-L3 Switching
Pozdrav
Trebo bi mi neki program ili skupina programa za analizu protoka podataka na mreznim switchevima po mogucnosti da ima i neki grafikon Naso sam nesto no evo moram isporbati tek, MRTG i PRTG Radi se inace o HP, Avaya, Alcatel Lucent i ATI-i switchevima Neka preporuka sugestija ? |
Sto te zapravo zanima? Grafiranje prometa po portovima? Nesto vise?
|
Pa tako nesto, uredaji rade oke i sve stima ali kupac bi diagnozu graficku ... da "vidi" da sve stima ....
|
Citiraj:
PRTG i slični alati su super i nisu skupi, ali treba znati namjestiti i protumačiti senzore. |
nisam jos bio kod kupca ovih dana tek tako da nemam tu informaciju
|
Ovisi sta treba, ja sam recimo s Wiresharkom radio analizu RTP prometa i dobio lijepe grafove. Ako ih i ne dobijes vrlo lako iz snimljenog prometa uz pomoc Matlaba ili Excela dobijes trazene grafove.
|
i treba paziti da swtchevi svi podrzavaju SNMP polling ako ces preko njega izvlaciti podatke, neki low end AT swichevi imaju samo trapove.
|
Switchevi podrzavaju SNMP, radi se o core switchevima i vecinom L3 switchevima. Preko njih ide IP telefonija od Avaye s kojima telefoniraju s partner firmom u SAD-u i tu ima nekih smetnji koje jos nismo ustanovili.
Problem je navodno u postavkama na ZIP serverima |
Citiraj:
|
Cisto da kupac vidi da switchevi koje smo ugradili rade ispravno zato bi sad napravili test ...
|
A kako definiraš da switch radi ispravno?
Da li tu ispituješ propusnost, balansiranje mrežnog prometa (ako je tako nešto konfigurirano), prioritet prometa itd... Mozda da napišeš šta vas točno muči, jel samo spomenuti voip ili kupac ima još nekih prigovora? Naravno ako nije tajna. |
nisam bio jos kod kupca ali koliko sam skonto analizu protoka paketa, gubitci ili ne
prioritet prometa je na telefoniji |
iskreno i ovako površno rečeno - to ćeš teško nadzirat bez nekog tko se baš bavi sotime.
|
probat pa viditi
za pocetak cu spojit par mojih switcheva od alcatela os6900 pa vidit dali to ikako mogu podesiti i dobiti kakve korisne podatke |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:22. |