PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Novosti (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=23)
-   -   AMD preteko Intela (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=26758)

drago7 16.10.2005. 16:24

AMD preteko Intela

-ovo je bilo samo pitanje vremena
-vrhunska arhitektura athlon 64 procesora, integrirani memorijski kontroler itd
-ako ovako nastavi, intel bi vrlo lako mogao dozivjeti sudbinu 3dfx-a
-cudim se da intel nema ili nije imao rezervnu arhitekturu kao odgovor na Athlon64
-ako se zna da i NVIDIA i ATI vec imaju GOTOVU arhitekturu za sljedecu generaciju cipova, onda ovo sa intelom zvuci paradoksalno

Fleks 16.10.2005. 16:52

Intela boli k za stolna računala. Čekaj prolječe da intel izbaci novu arhitekturu

Codiac 16.10.2005. 19:07

kao sto fleks kaze nedira intela nikakav gubitak od 5-15% na desktop trzistima kada on zaradjuje na velikim firmama 10 puta vise nego amd .....

horza 17.10.2005. 01:23

ma dobro... sve to stoji, al opet treba gledati da je jedna od najvećih dell koji opet treba nekome prodati ta računala s intel procovima...
sreća pa su mobilci odgrizli dobar komad kolača pa intel to nije osjetio koliko je trebao...

Swarm dude 17.10.2005. 14:43

Pliz,nemoj uspoređivati Intel sa 3dfxom :rolleyes:

Tko vlada u svijetu servera i laptopova, tablet PCa?
Intel naravno-Xeon i Centrino.

Što se tiče gaming računala AMD je bolji i ne može se suprotno potvrditi,ali jesi ikad čuo da poznate serije servera i najjače laptopove pokreću Opteron i Turion-NE.

P.S. Intel se opametio,pa budemo vidjeli novu seriju njihovih procesora i tko će onda vladati.

atha 17.10.2005. 14:55

kod mene u firmi trenutno servere (13) pogoni amd 3000+. jest da zadnje 4 godine na tome mjestu su bili intelovi procesori, ali nadam se da ce amd-i josh malo i zamijeniti ovih 200njak starih intelom pogonjenih racunala, cisto da pomognem omjeru... :D

;)

MadBoY 17.10.2005. 17:35

Jos malo pricekaj, pa ces vidit tko je glavni i u Server i laptop segmentu :D

ZED 17.10.2005. 20:21

Citiraj:

Originally posted by MadBoY
Možda server al laptop ne

Bubba 18.10.2005. 00:19

Citiraj:

Originally posted by MadBoY
[bas sto se PC-a tice] Woodcrest, Cloverton, Whitefield, Dunnington, Harperstown, Gainestown, Montecito, Fanwood, Millington, Shavano, Montvale, Tukwila, Dimona i Poulson tj. u "laptop" segmentu Yonah, Sossaman i Merom?

SlavoS 18.10.2005. 02:00

Citiraj:

Originally posted by ZED
Možda server al laptop ne
danas sam nesto cackao po prijateljevom turionu i mogu reci da sam vrlo ugodno iznenadjen, mali je pila za pet, : goood : : nuts :

Konan 22.10.2005. 19:41

Ja mislim da je problem AMD-a to što nemaju love. Njima je cilj da za par godina drže 1/4 tržišta. Osim toga kako je već puno puta rečeno da svi na svijetu žele kupiti AMD AMD nema dosta tvornica. Zapravo ima samo jednu mislim, nedavno je otvorena druga. Dakle oni zbog malo $ mogu furati samo 1 arhitekturu(Turion i A64 su isti, samo mislim da Turion ima tranzistore sposobne za manji max takt, ali koji manje troše). S druge strane prije par godina sam čitao da AMD prodaje 90% posto prioizvodnje, a samo 10% otpada. S druge strane Intel je imao samo 60% ispravnih procesora.
To govorim zato što je za dual core procesore(Pentium D to praktiči i nije) bitan visoki prinos. Zato si AMD može priuštiti da radi dual core procesore, a Intel može samo stavljati dva procesora pod isti heatspreader.
Zato su i A64X2 toliko skuplji od Pentiuma D. S druge strane da Intel radi dualcore dam se kladiti da bi koštali više od AMD-ovih.
DA sam ja intel ja bi probao što prije prijeći na 65nm(budući da AMD uvijek kasni-ali to ima vie razloga, ne mislim da AMD tehnološki zaostaje) i ponuditi nekakav PentiumM X4 za stolna računala.
Dakle Intel ima love i može ovako voziti još godinama. Sada su počeli AMD j***t s keš memorijom. 2MB naspram 1MB ne donose praktički nikakve pomake u preformansama, ali to je marketing. Najgore je to što to znatno poskupljuje izradu procesora.
Jedina je stvar koja ide na ruku AMD-u je prema mom mišljenu sindrom Hrvatskih Željeznica u Intelu. Godinama su radili loše neki idiotski inžinjeri s 5 puta više love nisu uspijeli pregaziti AMD i to im je prolazilo na tržištu. Ali sve ima granice(osim u Hrvatskoj).:D

atha 22.10.2005. 19:55

jeste, amd od nedavno ima i drugu tvornicu, u dresdenu takozvana fab 36, tocno 6 godina nakon otvaranja prve. ali kako sam citao, izgleda da ce prvi procesori izaci na trziste tek u prvom kvartalu slijedece godine, a 2008. ce proizvoditi dvostruko vishe negoli fab 30.

Konan 22.10.2005. 20:45

Citiraj:

Originally posted by atha
jeste, amd od nedavno ima i drugu tvornicu, u dresdenu takozvana fab 36, tocno 6 godina nakon otvaranja prve. ali kako sam citao, izgleda da ce prvi procesori izaci na trziste tek u prvom kvartalu slijedece godine, a 2008. ce proizvoditi dvostruko vishe negoli fab 30.
Da znam ona u Texasu prizvodi flash-tu imaju gubitke ako se sjećam.
I nešto sam mislim pročitao o tvornici u Singapuru.

Lesa 22.10.2005. 21:53

Problem AMD-ovih kapaciteta je mislim jedna od glavnih stvari; lako je Intelu pregovarati s velikim proizvođačima koji trebaju velike količine proceva; ima kapacitet, daje hrpe para kao posebne rabate, marketinške fondove i sl. da kupuju njihove proceve. Uz to daje svoje odlične čipsete, ima kompletna rješenja za servere, notebooke...kaj će se Dell ili HP hebati s AMDom i riskirati profite i još važnije poziciju na tržištu?! Za što? Da kupcima daju napredniji procesor? je..da!!

Uostalom, ja u velikoj inf. firmi radim dosta odgovoran posao na PIII 800 i 512 Sdrama, int.graf., CDROM i 20Gb hard-a..
Utječe li to na moju učinkovitost? Nimalo..:p toliko ima onda smisla govoriti kako je to strašno što HP neće sekretarici ili babi u računovodstvu isporučiti AMD-a nego intela?:rolleyes:
Cijena, rok dobave, podrška....o tome se priča za stolom, ne o tehnologiji...

LuXor 22.10.2005. 22:35

Laptop (mobilni) segment tržišta ide Intelu - Centrino nema konkurencije. Turion se ne može nositi s P Mobile-ima.

Server segment - Intel za sada vodi, no opada, sve više novih servera bazira se na Opteronima, jedino Dell je osta vjeran Intelu (pitanje je vremena koliko će to tako ostati)

Desktop segment - Intel živi na staroj slavi, narod/laici/neznalice/biseraši još misle što više MHz to bolje, ali AMD će IMO do kraja 2006. držati skoro 1/3 desktop tržišta

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:24.