PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Brži wifi na drugu kuću (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=266232)

Lepac 30.12.2014. 23:24

Brži wifi na drugu kuću

Pozdrav ljudi.
Ovak , pošto sam dobio "upgrade" brzine sa 4 mbps na 30 imam slijedeći problem.
Naime ne mogu dobiti punu brzinu na komp u drugoj kući koja je udaljena 5-6 m. Brzina varira negdje oko 15 mbps download dok je upload u redu. Imam wireless extender Edimax N300 (ne znam sad točne podatke) koji prima signal od novog ZTE routera kojeg sam dobio prije prebacivanja na vdsl (kaže da je snaga signala kojeg dobiva od rutera 45). Na kompu koji prima signal preko extendera imam TP Link TL-WN881ND PCI wireless adaptor. Imam i laptop Toshibu koji ima full signal bez extendera. Ali ima skoro pa čistu "liniju" prema ruteru (2 staklena prozora) dok je komp iza 2 zida. Da li se to da povećati nekak pomoću novog extendera ili ne? Hvala unaprijed.

Nikky 31.12.2014. 00:03

Prije nego kreneš ulagati (trošiti nofčeke), da ipak probaš nekako naći način da provučeš Lan kabel između kuća ?

Lepac 31.12.2014. 00:23

Ne mogu. Između kuća je sve betonirano tak da ispod zemlje ne. A po krovu bi čak i moglo ali pošto je kuća gdje je ruter rađena prije 3 godine zbilja mi se ne da opet zafrkavati s time. Eventualno bih nabavio neki novi extender ili nešto slično. Ali ako bi to bio jedini način ,hm , onda bi ostavio to kako je pa eventualno možda nekom drugom prilikom.

Nikky 31.12.2014. 00:52

Pa šta onda da je betonirano ?
Potegneš dva puta brusilicom, ubaciš Lan kabel u rebr. PVC cijev, "začepiš" cementom / betonom.

Wireless varijanta, vidi / napiši koji to extender sada imaš,
vjerojatno ćeš trebati nabaviti jedan AP / Router kojeg ćeš postaviti kao AP "na prozor" u kući gdje je gl. router i spojeno Lan kabelom,

potom ovaj extender treba biti "na prozoru" u drugoj kući i tako povezati te proširiti pokrivenost,
poanta je da dva prozora gledaju jedan u drugoga,
na taj način ćeš imati najbolji mogući link između.

Lepac 31.12.2014. 01:09

EDIMAX N300 EW-7438RPn V1.0A .
Da li vrijedi šta ako je glavni ruter kod prozora , 20 - 30 cm udaljen od prozora?

Nikky 31.12.2014. 01:32

Za gl. router kraj prozora za početak "igra", mada taj ZTE ima interne antene pa ne možeš baš jednostavno usmjeravati wireless signal,

za u drugu kuću nabavi TL-WR743ND ili TL-WR843ND, stavit ćeš ga na prozor da lovi gl. router u Universal Repeter mode rada,
a ovog EW-7438RPn malca kasnije upotrebi kao klijenta ili da ti pokrije neku "rupu".

Lepac 31.12.2014. 01:53

Ovo je super. Hvala puno. Ak se sjetim javim kako radi.

Lepac 02.01.2015. 21:26

Dakle ovako. kupio ja modem/ruter TP LINK TD -W8961NB ali nemam blage kako ga upogoniti sa ZTE-om:hitthewal:. Jednostavno ovaj koristi WDS a ja na ZTE-u nisam to još vidio. Dal da to vratim pa uzet nešto drugo ili ima tko kakvo drugo rješenje?

Nikky 03.01.2015. 02:19

A neznam šta da ti sad kažem, fino sam napisao šta ti treba ...
pokušaj vratiti / zamijeniti za jedan od navedenih.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:22.