![]() |
(riješeno) Problem sa matičnom
Ploča : Gigabyte G1.Sniper A88X
Procesor : AMD A8 X4 7600 Pomozite ljudi složio sam ovu konfiguraciju i dođe mi da zaplačem kakav problem imam :( Ukratko ploča ne želi(kod loada u win) funkcionirati sama sa sobom i integriranom grafikom u procesoru te se restarta. Windowsi se žele pokrenuti samo kad upiknem pci express karticu iako je ne koristim, tj. hdmi kabel ide u ploču. Memorija unutra je Kingston 1x4gb 1600mhz(imam dvije pločice). Zadnjio bios sam stavio gore, svi driveri up to date. I za info nisam ni mogao win instalaciju pokrenut ako nije pci express kartica upiknuta.. |
Jel namješteno u Biosu da je integrirana grafička primarna?
|
Da. ima opcija "force".
I probao sam drugu memoriju. edit : prošao sam cijeli bios, isključio sve što sam mogao na disable, i tada mi je čak dolazio do početnog ekrana od windowsa i opet crash na istom mjestu, znači čim se slika pojavi. kratki update : kad nb voltage stavim iznad auto vrijednosti(do +0,3v max) mogu uć u windowse..ali isto se skrše nakon minutu dvije. Probao vga izlaz na ploči, isto. Za proc na netu piše da je 1.25 volti, meni bios prikazuje 1.38. Evo sad sam upiknuo pci express grafičku i koristim hdmi sa ploče i radi bez problema :( Probao sam 4 vrste biosa. Dal može biti problem ako mi je memorija 1600mhz?Probao sam je stavit i na 1300, te sam stavio i drugu memoriju od 1333mhz, možda ovaj proc treba nešto brže? |
Moze taj proc raditi i sa 1600MHz bez problema...
Nesto gadno te bios zeza... Dali si dizao cisti instal win ili? Stavio si ahci prije instala? Probaj sata staviti na ide... |
Clean install.
Sata/ahci. Sad idem probavat sa različitim driverima iako mi sve to smrdi na žešću nekompatibilnost. |
Po spec. je kompatibilno...ponekad zna zezati ahci mod...imao sam s njim problema na jednoj starijoj gigabyte mbo..jednostavno kada bi ukljucio ahci desavalo se isto kao i tebi..stalno loop i nema sanse da udje u win...a kada stavim na ide, sve radi normalno...
Mijenjao sam sata kablove, spajao na sve utore na mbo i na jednom je radilo ok...e sad...zasto..ne znam, ali eto na jednom sata radi a na ostalima ne... :) |
Prije svega sretan Božić svima.
Rezime Ja mislim da iako matična prepoznaje procesor očigledno ga ne prepoznaje dobro. vcore u biosu je 1.38v što je za procesor mnogo previše. Napravio sam još jedan reinstall windowsa 7, iako da napomenem da bi se komp restartao ako bi nbvoltage bio na default, pa je stoga bio na +0,3. Windowsi su ok radili dok je bio standard vga adapter, nakon instalacije drivera(jedan iz lipnja, drugi sad iz studenog 2014.) u windowse više ne mogu uć, jednostavno se restarta.(ukoliko nije piknuta pci express grafika koju ne koristim) Kod instalacije catalyst drivera desio se bsod sa atikmdag.sys 0x00000007E. U biosu force onboard gpu nema nikakve promjene. Probano biosi a9, f6, f7, f8(trenutni). Trenutno downloadam za win8 64bit chipset drivere...pa idem s tim vidjet. evo kratki izvještaj od aide, http://s27.postimg.org/4mtj8a1cx/Untitled.png Uglavnom koma baš sam se ponadao integriranoj grafici da mogu reć grafičkoj bye bye.:( edit : ah ništa, ostavio sam pci express grafičku unutra, spojio hdmi na ploču, video akceleraciju proc odrađuje dobro...eventualno potražit u budućnosti neki magični bios update, te gledat ploču neke drugu za nabavit iako mi je ova tak dobra bila jer ima npr. pozlaćeni usb, audio konektore i tak.. :( edit2 : evo prvi boot bez rušenja i ekstra grafičke sad me bogme strah ugasit komp :) dakle ugašene sve power save opcije od proca i općenito, neki množitelji stavljeni fiksno kao proc i +0.3V northbridge opcija umjesto auto. http://s22.postimg.org/42y112ak1/Untitled_2.jpg |
Oprostite na bumpu samo da velim bizarno rješenje.
Napajanje. Ali :D Napajanje drugo sam stavio, 550w corsair. Sve radi savršeno kolko god se igrao sa postavkama i hvala Bogu bez grafičke kartice unutra već danima. Bizarno je to što napajanje od 750w koje je bilo unutra i dalje ispravno radi sad na drugom kompu, sa 125W procesorom i grafičkom sa 2 strujna ulaza, ali da ga j. na ovom štedljivom kompu od 65W procesorom i bez grafičke jednostavno nije htjelo stabilno raditi(osim kad bih nb voltage stavio +0.3 te i kad bih isključio sve cpu power opcije). Bez isključivanja tih opcija PC bi radio stabilno jedino kad bi grafička(sa 2 strujna ulaza) bila ekstra unutra. Bizarno bizarno kolko sam vremena potrošio stvarno za ubit se. Hvala svima! |
A koje je to "kvalitetno" 750W napajanje bilo ?
Očito da je stabilnije radilo tek kad bi se opteretilo (napajanje add-on grafe). |
Chieftek, rabljeno kupljeno za 400kn prije godinu i pol, modularno.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:24. |