PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Synology disk - a nema Synology NAS-a (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=264750)

perich 11.11.2014. 09:15

Synology disk - a nema Synology NAS-a

dakle, disk je s podacima na galamu izvadjen iz NAS-a... i sad je problem kako tim podacima pristupiti. Jedini "Alati" koje imam na raspolaganju su Win 8.1 laptop i externa USB ladica.

Probao sam spojiti taj disk preko ladice na laptop i dignuti EXT drivere, i disk se vidi ali se vide i 3 particije... nazalost u windowse mogu "mountati" jedino prvu particiju koja je valjda nekih 1-2 GB ili tako nesto... a treću, na kojoj se nalaze podaci ne mogu...

postoji li kakva druga moguća mogućnost, a bez da radim recovery podataka s te particije? Nije baš da imam raspoloživ dodatni 3TB disk i vremena za recovery 3TB podataka.

Potencijalno, kad bi mogao od nekog posuditi kakav 1155 proc i keks memorije, mogao bih taj disk spojiti na ploču koja mi stoji sastrane, pa s nekog pomoćnog diska dignuti kakav linux, al opet je problem u tome što ne mogu konvertirati tu EXT particiju u nesto drugo bez gubitka podataka.

Jel ima ko kakav savjet?

Bono 11.11.2014. 10:14

Citiraj:

Autor perich (Post 2689295)
dakle, disk je s podacima na galamu izvadjen iz NAS-a... i sad je problem kako tim podacima pristupiti. Jedini "Alati" koje imam na raspolaganju su Win 8.1 laptop i externa USB ladica.

Probao sam spojiti taj disk preko ladice na laptop i dignuti EXT drivere, i disk se vidi ali se vide i 3 particije... nazalost u windowse mogu "mountati" jedino prvu particiju koja je valjda nekih 1-2 GB ili tako nesto... a treću, na kojoj se nalaze podaci ne mogu...

postoji li kakva druga moguća mogućnost, a bez da radim recovery podataka s te particije? Nije baš da imam raspoloživ dodatni 3TB disk i vremena za recovery 3TB podataka.

Potencijalno, kad bi mogao od nekog posuditi kakav 1155 proc i keks memorije, mogao bih taj disk spojiti na ploču koja mi stoji sastrane, pa s nekog pomoćnog diska dignuti kakav linux, al opet je problem u tome što ne mogu konvertirati tu EXT particiju u nesto drugo bez gubitka podataka.

Jel ima ko kakav savjet?

Digni linux s mdadmom koji ce prepoznati sve particije i onda samo skopiraj, to je samo pretpostavka da si RAID1 koristio, ako je JBOD onda ti ne treba mdadm, nego samo linux s EXT3/4 supportom. Ne bi trebao biti problem, nije to smece od WD-a koji kriptira podatke bez odobrenja korisnika.

aperic 13.11.2014. 14:33

Imao nedavno problem s jednim synologyevim NAS-om i ovo s linuxom nije pomoglo. Nisam linuxaš da ti znam reći zašto nije išlo, ali radili smo sve po uputama s weba i na žalost nije pomoglo. Problem riješen kupnjom drugog synologyevog NAS-a (stari je bio DS212, a novi DS213), u kojeg su ubačeni stari diskovi, instaliran DSM i sve je proradilo kako treba.
Znam da ti vjerojatno nije rješenje kupnja drugog NAS-a, ali ako ne uspiješ drugačije, a dolazak u ZG ti nije nemoguća misija - javi se preko pm-a.

perich 13.11.2014. 15:51

Citiraj:

Autor aperic (Post 2690482)
Imao nedavno problem s jednim synologyevim NAS-om i ovo s linuxom nije pomoglo. Nisam linuxaš da ti znam reći zašto nije išlo, ali radili smo sve po uputama s weba i na žalost nije pomoglo. Problem riješen kupnjom drugog synologyevog NAS-a (stari je bio DS212, a novi DS213), u kojeg su ubačeni stari diskovi, instaliran DSM i sve je proradilo kako treba.
Znam da ti vjerojatno nije rješenje kupnja drugog NAS-a, ali ako ne uspiješ drugačije, a dolazak u ZG ti nije nemoguća misija - javi se preko pm-a.

Ma nije mi nemoguca misija, no problem je u tome sto je to disk na kojem je 2-2,5TB podataka, a ja nemam rezervni disk da to prebacim gore.

Planiram u buducnosti uzer synology-ja, neki iz 214 serije, al to tek za 2-3 mjeseca, kad ce bit neke love (nadam se).

aperic 14.11.2014. 08:27

Pa probaj barem pristupiti podacima prema ovim uputama:
https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/faq/579
pa ako uspiješ, onda se baci u posudbu diskova na koje ćeš privremeno smjestiti podatke. Vjerujem da će to biti manji dio problema :-)

perich 29.11.2014. 08:49

Sad mi je palo na pamet da pitam (jos nisam uspio sloziti linux kantu za ovo)... Kad dignem linux i uspijem mountati sve particije, mogu li kako shareati tu particiju da joj pristupim sa WD TV Livea? Alternativno, imam mali disk od 250 gb, mogu li na njemu dignuti XBMC i video playati na telku (bez da se ista na tom disku mijenja, da i dalje bude pogodan za rebuild u novom synologyju)?

Bono 30.11.2014. 23:03

mdadm + samba. :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:10.