![]() |
Acer 5552G ne radi lcd
Dakle, upalim danas navedeni laptop, a ekran "ni makac". Jednostavno ne radi. Jedino se na početku prilikom paljenja pojavi jedva vidljiv natpis "acer" koji onda nestane i to je to.. Kad pokušam ekran upaliti/ugasiti s kombinacijom FN + F6, samo bljesne i ništa se ne događa. Slika se normalno prikazuje na vanjskom monitoru kada ga spojim.
Pretpostavljam da je ekran odslužio svoje? Ili inverter? Unaprijed hvala na odgovorima |
Tu bi trebao biti LED ekran tako da nema invertera, dakle ostaje samo mogućnost da je ekran (ok, ili kabel, što je malo vjerojatno).
|
Nije trenutno laptop kod mene, a i ona naljepnica je odljepljena, no koliko se sjećam, kod mene je u pitanju verzija koja nema LED ekran (Athlon II P340, Radeon 5470). Jer znam da je frend nedugo nakon mene kupio 5552G s Pentiumom i, između ostaloga, LED ekranom...
EDIT: po ovoj stranici i taj laptop je imao LED ekran, iako sam 100% siguran da Acer to nije reklamirao s ovom verzijom (I nije - klik). Druga stvar je da na stranici piše da je to ekran LP156WH1-TLC1 koji, koliko sam uspio iskopati, nije LED. Treća stvar koja me zbunjuje su inverteri za taj laptop koji se prodaju po internetu? To je neka navlakuša onda ili? |
najsigurnije ti je provjeriti tip panela sa aidom64, pod display, monitor, kod sebe imam jedan 5552 i panel je isto LP156WH1-TLC1, po specifikacijama je to CCFL panel
|
Citiraj:
|
U pravu si, taj laptop se isporučivao i sa CCFLom.
To što se slika pojavi na trenutak kad se upali definitivno vuče na kvar CCFL lampe. Vidi li se baš išta na ekranu? |
Samo prilikom paljenja se pojavi natpis "acer", ali se jako slabo vidi. Nakon toga crnilo. Pokusavao sam lampom posvijetliti no ja pod njom na ekranu i dalje nista ne vidim...
EDIT: Da ispravim samog sebe, ipak se vidi pod lampom i direktnim dnevnim svjetlom ekran.. Čak donekle mogu i "rukovati" s laptopom u takvom stanju :goood: problem je što nemam kako provjeriti (ne)ispravnost ekrana i invertera jer ostali laptopi koje imam pri ruci su s LED ekranom.. |
Onda je poprilično vjerojatno otišla lampa. Lampa se može promijeniti, nije ni pretjerano komplicirano, ali treba dosta paziti (jednom sam to odradio dosta uspješno, a jednom sam uništio panel u postupku). Potražiš neispravan 15.6 CCFL LCD s ispravnom lampom, ne bi trebao biti više od 50kn i pokušaš zamijeniti.
|
Nema druge nego ici tako metodom pokusaja i pogreske pa raditi eliminaciju pocevsi od najjeftinijih stvari. Zamjenu cijelog ekrana kao najskuplju varijantu ostavljam za kraj :-)
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:37. |