![]() |
Pocetak programiranja...
Ok! Naucio sam HTML i sad sam zapoceo java script. Frend mi je preporucio da preskocim javascript jer je zastario i odmah pocnem sa PHP-om. I zbog MySql-a.
Dali je u pravu? Isto sam zinteresiran za flash 7 i izradu cijelih siteova u njemu. Cak i tada trebam php i MySq ako zelim login accounte i bazu podataka. Jeli tako? |
da tako je PHP i MySQL prvo javascript vise nema smisla.......
sto se tice flasha nije da trebas PHP samo za login scripte i accaunte nego ti treba i PHP i HTML znanje i kada dodaje odredene akcije nekim gumbicima i slicno ima dosta kodiranja i u Flashu,,,,,,, |
Za html mi je trbalo 3 dana (1 dan + 2 za napredne seme) da ga naucim.
Koliko je potrebno za PHP? |
Ako neznas programirat u c-u ili necem slicnom jako puno
|
Neznam programirat ni u cemu. Osim html (ako se to uopce moze nazvat progremiranjem :D ) . Malo sam zapoceo javu, ali sada ju preskacem i definitivno prijelazim na PHP.
Hoce li mi 30 dana cca 6h dnevno biti dovoljno da ga naucim(PHP)? :beer: Je li to vrijedno truda?:confused: |
cek za sta ce ti uopce...ako se kanis time bavit...ok ak za sebe ok al ovak znat ti je bezveze tj jako tesko...php ima hrpu definicaj iz c-a c++-a tipa if itd...onda je jos povezano sa mysqlom pa ak se igras phpbb-om ili necim slicnom...onda jo oras naucit kako to sve povezat u jednu cijelinu jer je on napravljen pomocu templejta...joj kad se samo sijetm uzas:D
|
Ok shvacam... Thx!;)
|
uff mc pa ako ga zanima sa onda nek uci nije to bas toliko komplicirano kako si ti opisao :):)
|
Ok evo sto zapravo zelim...
Starnicu pro izgleda, na kojoj bi clanovi bili registrirani(svaki but bi se morali logirat) i imali bi svoj "kutak" u kojem bi podesvali i birali opcije po svojoj volji. Kako bi clanova bilo puno, treba mi baza podataka. Takoder zelim i automatizaciju zbog ogromne kolicine clanova(npr. za svkog clana se mora na odredeni datum izvrsit neki auto. proces... itd.). Naravno, njihovi podaci moraju biti sigurni.
Za sve to zelim upotrijebit(ali prvo naucit): HTML, PHP, MySql, Flash 7(opcionalno posljednje...) Jesam li na pravom putu? :cool: |
kad ucis PHP automatski ucis i MySQL jer PHP bez njega nie nista a sto se tice Flasha heh Lako PHP savladat al na Flashu se zivci gube :):) i da na pravom si putu :)
|
Ok hvala decki...;)
Ja cu se sad bacit na tutoriale na webu :beer: |
Citiraj:
i da mi je mucno kd moram radit na phpbb-u:D sto se tice flesha o da tu se zivci totalno gube |
a vis zavisi kako kome meni je Flash full oke je da sam u toku ucenja par puta pozelio komp kroz prozor mis je letio na sve strane i slicno :):) ali sada rulam u Flashu :):) a php jos pocetnik,,,,,,
i sad ono ako volis pisat kod nie PHP bad a ti ocito nevolis pa ono....... a Ipsens ce uskoro saznati je za PHP i Flash ili nije :) nismo svi isti :) |
Ja sam se sad isto bacio na php. Tek sam poceo, al mi se ne cini toliko tesko :), i mislim da ce mi se isplatiti, sad na faxu :D. Radim stranicu koja ce imati, manje vise, funkcije koje je i Ipsens napisao.
Samo sto ja necu flash-a imati na stranicu, tj. zasad ne mislim imati :). |
imao bih par pitanja:
|
asp.net necu ucit iz vjersko/politickih razloga :D ...
MySQL je stvarno ... sranje ... za neke osnove (male) potrebe je oke...ali je od stvarno glup! Ali opet zbog vjersko/politikcih razloga ga koristim :D |
Pa evo ja slucajno naletio na tutorial koji trenutno nemam namjeru koristiti jer je za FLASH 8..., ALI ovo je najbolji tutorial koji sam ikad vidio!!! Ako nemate flat adsl ne klikajte na link ;)
E ljudi, kao da sam platio predavanje.... LINK: http://www.gotoandlearn.com/index2.html :beer: |
e pa sad u PHP-u mozes sve pa i vise :):) a php bez MySQL-a nepostoji oke moze i na obican SQL ali prvo naucis MySQL zbog jednostavnosti i naravno free je i opet moze se i MySQL koristiti i za vece sustave samo ga treba pravilno konfigurirati i isprogramirati baze kako treba i naravno PHP se koristi u kompinaciji sa CSS-om
Ipsens thx za taj link fora je :beer: |
Citiraj:
Sam se šalim. Razumijem ja tebe dobro u čemu je problem. :D |
Citiraj:
fair enough :) al evo, imam jedan dosta dobar razlog zasto recimo nevalja ignorirati nesto samo iz vjersko/politickih razloga.. programer sam dosta dugo.. kojih 15 godina.. i ono sto sam naucio je da lova okrece svijet.. jel, trebalo mi je 15 godina da to naucim ;) ... the thing is da se aplikacije (web aplikacije) u asp.netu brze razvijaju pa to znaci da se moze vise zaraditi... to je recimo cisto iz komercijalnog kuta gledista... asp.net se isto moze spojiti na mysql tako da se moze zadrzati ta baza ali bi ja recimo preporucio msde. to je desktop verzija ms sql servera. fali mu neke stvari kao sto je data warehousing, distributed transactions i ostale vise manje beskorisne (u pogledu web programiranja) stvari. baza je puno stabilnija od mysql-a i besplatna... hosting za ove stvari se bez problema moze naci i to za stvarno male novce. ovo sve vrijedi ako se na programiranje weba gleda sa komercijalne strane.. ako je iz hobija.. eh onda.. nula bodova :) |
doublev dobar sig. Koliko ti je trebalo da neučiš kako rade elektronički uređaji. :beer:
|
Citiraj:
dosta dugo.. trebalo je puno bijelih dimova izaci da shvatim da je zapravo u tome caka.. :D |
web
Slažem se da doublev-om u vezi Javascripta - php i Javascript služe za potpuno različite stvari, te stoga jedno ne može biti zamjena za drugo.
Javascript se izvršava unutar browsera korisnika. Na korisnikovo računalo stiže kao dio html stranice (pogledajte View->Page Source u vašem browseru). Služi za obogaćivanje funkcionalnosti stranica na klijent strani. Najčeće se koristi za menije, tree-ove i ostale UI komponente, iako Javascriptom možete manipulirati bilo kojim dijelom web stranice. U zadnjih nekoliko godina pojavio se i AJAX - način izrade web aplikacija u kojem JavaScript razmjenjuje XML pakete sa serverom i onda lokano programski update-a sadržaj stranice, umjesto tradicionalnog učitavanja cijele stranice sa servera nakon korisnikove akcije. Google-ov Gmail servis primjer je ovakve aplikacije. 'Alternativa' Javascriptu je VBScript. VBScript je Microsoftova tehnologija. O tome koliko je upotrebljiv i preporučljiv za browser scripting dovoljno govori činjenica da ga se doublev nije usudio niti spomenuti, iako je Microsoft technology freak.. :) Flash aplikacije se isto izvršavaju unutar browsera. Najčešće se koriste za prikaz animacija, koje mogu biti vrlo kvalitetne. Omogućava i visok nivo interakcije i programiranosti sadržaja. Primjetimo da flash aplikacije rezerviraju dio prozora browsera i većinom rade samo unutar njega - najčešće neovisno o ostatku stranice, dok se JavaScript funkcije najčešće rade sa elementima (ui kontrolama, html tagovima, itd) na cijeloj stranici. Php (jsp, asp i ostale tehnologije za dinamičko generiranje html stranica) se pak izvršavaju na web serveru, i sve u osnovi rade istu stvar - stvaraju html kod stranice u ovisnosti o: a - akcijama koje je korisnik napravio na predhodnim stranicama b - podacima prikupljenim iz baza podataka i drugih informacijiskih servisa Prije upuštanja izradu interaktivnih web stranica, preporučujem ti da dobro prođeš kroz 'obično' programiranje (npr. ANSI C, Python, Java), i da naučiš ponešto o načinu rada i administraciji web servera koji ćeš koristiti (Apache za PHP, Tomcat za Jsp). A budući da si odabrao open source kao 'vjersko/političko' opredjeljenje na internetu ćeš uvijek moći besplatno doći do kvalitetnih materijala, aplikacija, koda i savjeta :) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:48. |