![]() |
preporuka za kupnju rutera/AP i WLAN usb adaptera
u kući su tri računala: laptop i dva desktopa. laptop ima ralink N150 wless karticu, desktopi su na us robotics G54 usb adapterima, router je T-Com TG 782. žičano spajanje na router mi nije opcija.
router je konfiguriran na wireless kanal 1 jer je na tom kanalu najmanje susjednih mreža. problem je stalno pucanje veze na usb adapterima (us robotics model 5421). inSSIDer program pokazuje signal na -54 dBm i linkscore 99. po guglu 5421 ima atheros chipset. laptop sa ralinkom se drži mreže kao pijan plota. moje razmišljanje: kupiti router tj. AP koji ima ralink chipset sa N wireless i dva usb adaptera sa isto tako ralink chipsetom pošto sam guglajući došao do zaključka da se najmanje problema ima ako je wireless mreža bazirana na chipsetima istog proizvođača. molim preporuku za kupnju ralink router/AP i dva usb adaptera sa N mrežom a da pritom ne moram dizati kredit. isto tako ako sa ovim što sam napisao totalno fulao, molim da me neko meritoran uputi na rješenje problema. unaprijed zahvalan |
Jedno upozorenje, obzirom da se radi o T-Com liniji, ako koristis (a jednog dana sigurno hoces) Voice-IMS telefon onda ti samo router koji dijeli T-Com, sa njihovom originalnom konfiguracijom, dolazi u izbor.
Rjesenje ti je tada ostavit TG782 kao prvi router (sa opcijom PPPoE passthrough) i na njega spojit router po svom izboru koji ce se brinut o uspostavi internet veze i opsluzivat tvoju wireless mrezu. |
da, to IMS sr.... sa telefonom je već sada uključeno, ipak, hvala na upozorenju.
btw, passtrough sam probao i to ne šljaka iako sam slijepo sljedio upute iz posta (drugi router je bio US robotics 9108 koji me je uredno služio prije nego su uveli IMS telefoniju i prisilili me da koristim TG782) tako da sam mislio samo koristiti wless AP funkciju a rutanje neka i dalje obavlja TG782. možda nije ni vrijeme ni mjesto, ali ipak ću digresirati jednu stvar: nakon nekoliko ( i to svaki put dosta dugačkih) razgovora sa T-Com korisničkom službom pa i tehničkom podrškom, ne postoji mogućnost nabave (bilo od T-Coma ili nezavisnih dobavljača) rutera koji imaju gigabitno rutanje a kamoli 11ac wless mrežu. pardon, takav se može kupiti u otvorenoj prodaji,ali ne postoji mogućnost konfiguracije (t komovci se uopće ne žele sa time baviti, čak ni uz ponudu ekstra plaćanja konfiguriranja takvog rutera). dakle korisnici su i dalje osuđeni na pretpotopni hardver. žalosno. |
Kako se ne namjeravas spajat na prvi router (TG782) zicom, ne vidim cemu zudnja za nekim brzim wirelessom drugog routera od "g" standarda koji TG podrzava.
Trebas rijesit PPPoE passthrough (zasto nisi uspio?) na TG782 i onda su ti sve opcije otvorene za izbor drugog (wifi-extender) routera. Inace, SZK ti moze njihov TG782 router prebacit u "bridge" mod, (ustvari stave ti konfiguraciju PPPoE passthrough na TG782), pa trebas konfigurirat samo drugi router. Pri zahtjevu za prebacivanje napomeni da koristis IMS i sve bi trebalo za par minuta biti gotovo. |
Citiraj:
NAS je u planu, ali se postavlja pitanje svrhe istoga sa ovim brzinama mreža. živim u stanu pa mi ožičavanje istoga također na dolazi u obzir. cijelu priču sam pokrenuo iz razloga sljedećeg razmišljanja: dvije kutijice (router i NAS), jedna žica (phone i dsl)= humana brzina WLESS pristupa arhiviranim fajlovima (20-50 MB/sec). nemam prostora ni novčanih sredstava za IT ormar sa mrežnom opremom pa da to složim kak se šika (po pravilima struke). |
A opcija sa dva, medjusobno ne spojena routera (dvije mreze)? Prvi, TG782, samo za IMS, internet i ukljucen wifi, a drugi samo za posebnu wifi mrezu na drugom kanalu na koju je spojen NAS? Ovisno o potrebi spajas se na primjereni AP?
|
Nisi ništa fulao, osim šta je bilo nepregledno do bola.
Fali jedan bitan detalj a to je razmještaj u prostoru i "prepreke" (armirani zidovi i sl.). Poznato je da wireless od TG782 nije neki šampion zbog konstrukcije sa internim antenama, čitaj manja pokrivenost (dobrim) signalom. Prvo napravi nekakvu skicu prostora sa razmještajem svih klijenata u njemu. Zatim navedi koji su os - ovi na desktopima gdje koristiš USR5421. Imaš krivu informaciju o tom USR5421 pa evo: - ime = U.S. Robotics Wireless MAXg USB Adapter - Model = 5421 - Hardware ID = USB\VID_0BAF&PID_011B - Chipset = Broadcom BCM43XGU (4320) Ovo su zadnji drajveri sa support stranice: http://www.usr.com/support/5421a/542...1.19.10x86.exe http://www.usr.com/support/5421a/542...1.19.10x64.exe Vrlo je važno gdje se wireless stick nalazi "u prostoru" kako bi imao dobar link, ako je uštekan direktno "iza" kompa onda će uhvatit "crnog vraga". Dobro ga je uštekati "zada" ali preko usb produžnog kabela (kvalitetni i ne duži od 2M), na taj način ga možeš postaviti na mjesto gdje će bolje hvatati signal. Kao zamjenu tih USR5421 nabavi TL-WN722N wireless stick, provjereno dobro radi, vanjska antena i Artheros chipset, ima drajvere od XP do W8 ... Stari USR9108 ne možeš upotrebiti kao drugi uređaj jer nema WAN konektor (niti se može iskonfigurirati) nego samo adsl na "ulazu". Nakon šta odradiš šta ti kolega kaže, ti možeš staviti svoj uređaj (drugi) da se brine o internet konekciji i wireless - u, npr. čuvenu zvjerku TL-WR1043ND. Jedno od rješenja je da na TG782 ugasiš wireless, na njega žično spojiš dobar AP / Router sa N wireless - om, npr. TL-WR743ND ili TL-WR843ND. Ostalo kad daš dodatni info. |
zbog nepreglednosti, mea culpa.
zidovi stana solidna cigla, ruter u hodniku, dva desktopa u dnevnoj sobi, laptop u drugoj, vrata obiju soba stalno otvorena, line of sight između antene rutera i svih klijenata. laptop OS w7 pro 64 1.desktop w7 hp 64 2.desktop w7 ult 64, svi osovi legalni (kupljeni u dućanu), sve zakrpe i patchevi up to date. isto tako je instaliran gore navedeni driver za 64 bit OS. podatke iz inSSIDer programa sam naveo u prvom postu, signal je svih 5 stepenica u taskbaru, ali veza puca bez obzira pa sam stoga mislio da je najbolje imati router i klijente sa chipovima istog proizvođača. ah, i router nije TG782 nego TG782i, makar neznam koja je razlika, ima jednu vanjsku antenicu dužine cca 8 cm koja se neda skinuti. zna li netko koji je chipset u TG782i ? |
od svih kombinacija koje sam ja isporbao dosad sa atheros,ralink,broadcom i realtek chipsetima najbolja se pokazala ona sa atherosom u AP modu (sx763, mr13u) i ralink klijentima na linuxu sa rt2800usb driverom, ostale kombinacije su davale prosječne rezultate osim slučajeva gdje je broadcom u AP modu taj chipset je uvjerljivo najlošiji i izbjegavam ga
|
Citiraj:
|
Ne mogu se 100% sjetiti ali mi se čini da je u TG782(i) baziran na Broadcom platformi,
sa i bez i je u osnovi isti uređaj, razlika je u ADSL Annexu. Evo sad našao slike unutar USR5421: http://imgs.inkfrog.com/pix/genesis/00110041-5.jpg http://imgs.inkfrog.com/pix/genesis/00110041-7.jpg Ako imaš DIY volje / znanja pa probaj složiti vanjsku antenu umjesto one malene na pcb - u. Usput pogledaj u web konfig od TG782, wireless postavke i uključi opciju "Allow multicast from Broadband Network" ako sada nije (+ Applay + Reboot). Za početak probaj nabaviti jedan TL-WN722N wireless stick, cijena sitnica > http://www.links.hr/artikl-053.503.061 + produžni ako ga nemaš > http://www.links.hr/artikl-201.200.063 pa ga na jednom klijentu staviti umjesto starog USR5421, na supportu imaš zadnji drajver v 131113. Ako ovo neda (značajno) poboljšanje onda ti preostaje nabavka AP - a, preporuke imaš poviše, smontiraš njega umjesto wireless - a u TG782. |
OK, hvala svima koji su sudjelovali.
molim zatvaranje threda. pozdrav |
A da napišeš rezultat tj. šta i kako si napravio ?
|
najjeftinije kaj sam mogao: USR9108 spojio žicom na T-Com TG782i router; konfigurirao ga kao AP; dva desktopa sa USR5421 se spajaju na njega; laptop sa ralinkom se spaja na TG782i. kupio TP Link antenu 9 dbi za 45 Kn te ju montirao na USR9108. desktope sa USR5421 fiksirao na kanal 1 kao i AP USR9108; laptop i TG782i fiksirao na kanal 6.
veza stabilna sa svih 5 "štengi" u taskbaru na sva tri računala. nije pukla već dva dana. kupovina NAS-a i Gbit routera sa 11ac mrežom će pričekati bolja vremena... |
Tako treba, možda nekom pomogne / da ideju.
EDIT: Evo da jednom i ja sebe ispravim :) Dakle, USR9108 može kao "drugi" uređaj, evo šta treba promijeniti / postaviti: - ip adresu Lan strane prilagoditi ostatku mreže, ako je glavni router na 192.168.1.1 onda na 192.168.1.2 - ugasiti DHCP Server - DNS Server > ugasi automatiku i postavi Primary=192.168.1.1 (ip glavnog routera), Secondary=vidi DNS by ISP - najbitniji detalj, Default Gateway > ugasi automatiku i odaberi use default gateway IP address i unesi 192.168.1.1 (ip glavnog routera) - uređaji potom spojeni po Lan1 - Lan1 principu Za žuntu evo emmulator web konfiga > http://support.usr.com/support/9108/9108-ui/info.html |
Citiraj:
dali se to odnosi na routanje, pa bih time dobio još jednu mrežu (LAN i WLAN), ili je to priča sa PPoE passtrough sa prvog routera (pošto USR nema WAN konektor)? iskreno, nisam isprobavao to što si napisao pa te molim kratko objašnjenje. pozdrav |
U ovom tvom slučaju USR9108 je "drugi" uređaj "u nizu".
Ovdje nije riječ kao u drugim temama gdje prvi radi kao modem a drugi kao "pametni" router, ovdje se radi o routingu tj. da osiguraš klijentima spojenim na USR9108 (žično i bežično) "siguran" izlaz / prolaz na internet. Tebi je već sada to uspjelo zahvaljujući ugr. pameti u USR9108, sa ovim (Default Gateway) samo to potvrđuješ tj. dodaješ (static) route prema izlazu. Može se postavljati odvojene mreže (drugi mrežni segment), ali je ovako jednostavnije, pogotovo ako trebaš share među klijentima (npr. Lap <> komp). U uputi je također ugašen DHCP Server na USR9108 jer tu funkciju radi glavni router, a ne smiju biti dva za istu mrežu. Nadam se da je sada jasnije. |
OK, hvala na odgovoru.
USR 9108 konfiguriran kao AP šljaka točno onako kako sam zamislio (slika u prilogu). laptop ide preko TG782i, a dva desktopa preko USR. puno ti hvala na trudu oko cijele priče :care: |
Pozdrav, htio sam pitati posto imam isto ovaj Tg782i modem al treba mi jaci wifi signal(3 apartmana u kuci svi gosti oce wifi) a ovaj ima fiksiranu antenu tako da bi htio nabavit AP (http://www.edigital.hr/Router/TP-LIN...?backurl=clear) sad dal zna netko koliko bi to dobro sljakalo tg782 i TL-WR941ND?
|
konfiguriraš ga kao AP ili kao WDS bridge, zamijeniš njegove antene sa TP LINK 9 dBi antenama (extreme digital, 45 Kn komad), spojiš žicom na TG782i i pičiš.
ako imaš mogućnosti, približi ga apartmanima, ako ne, nema veze, antene su tak jake da će sigurno raditi čak i na etažama ispod i iznad AP-a. |
Imaš i jeftinijih a dobrih, 743ND i 843ND, obrati pažnju na D na kraju jer je tada vanjska antena na konektor.
Ako je moguće ovaj dodatni AP spoji žicom (Lan) na glavni router jer time izbjegavaš probleme sa wirelessom glavnog routera. Na kraju trebaš mu naći poziciju sa koje dobro pokriva željeni prostor tj. apartmane. |
Ja sam mislio uzeti ovaj TP-LINK TL-WR941ND posto ima 3 antene tako da bi signal bio bolji, a i narucio bi ovu antenu preko ebay-a http://www.ebay.com/itm/140737681488...84.m1497.l2649
|
Nikky je dobro napisao, nemaš potrebe kupovati tako skupi router.
što se antene tiče, osobno imam sljedeću: http://www.edigital.hr/Dodaci/TP-LIN...Bi-p29727.html u odnosu na stock antenu (5 dBi), signal je jači za cca. 40%. ako ti se ipak da petljati sa ibajem, čekanjem na isporuku te carinom, samo naprijed... |
Koliko sam vidio ima samo 743ND za uzet koji je cirka 100 kn jeftiniji s jednom antenom, za 100 kn vise imam 3 antene, uzet cu i tu od 8 dBi sta si spomenuo i narucio sam od 16 dBi preko ebay-a (17 kn free shiping) brijem kad sve to spojim da cu 2 ulice nize lovit :goood: :roller:
|
uzmi u obzir sljedeće: ako na uređaju imaš 2 ili tri antene, trebaš ih zamijeniti sve.
isto tako, sve bi trebale biti iste. |
Vise antena nisu zbog veceg dometa, nego vece brzine. U blizini routera, sa kompatibilnim uredjajima i bez starijih nekompatibilnih u mrezi.
Edit: a ovo sa ebaya za 17 kn... Mogao si pivu popit, bolje bi potrosio nofce |
|
Treba razumiti (potraži info na netu) zašto se i kako koristi više antena kod aktualnog N standarda.
Primjera radi kod TL-WR941ND verzije 5.x (zavisi na koju ćeš naići) se za wireless koristi: WI1 chip1: Atheros AR9341 WI1 802dot11 protocols: bgn WI1 MIMO config: 2x2:2 Poželjno je da su 3 iste antene za postizanje najboljeg rezultata, kako brzine tako i pokrivenost. |
Znaci posto sam vec narucio jednu ovu od ebay-a, najbolje da narucim jos 2? :0
Edit: ili da nađem router s 2 zamjenjljive antene i kupim samo jos jednu.... |
NightWalker, to ovisi o konfiguraciji objekta (broj etaža, kvadratura koju pokrivaš, materijal od kojeg su zidovi, itd. itd.).
pošto ionako nećeš ti platiti router (turisti=novci), mišljenja sam da bi trebao piknuti model sa tri antene. naruči si još dvije sa ebaja. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:22. |