![]() |
(riješeno) Udar munje - PC se ne pali
Pozdrav svima!
Za početak oprostite što ne koristim tražilicu na forumu, kao što naslov kaže ne mogu upaliti pc pa ovo pišem preko mobitela - koji iz nekog razloga ne otvara tražilicu. Sinoć oko deset sati radim nešto na kompu, vani bljesne, zaiskri iza pc-a i instant se ugasi. Osjetio se miris nakratko. PC se više ne pali. Svi drugi uređaji rade uključujući i ADB modem koji je bio spojen na mrežu. Konfiguracija: Gigabyte GA-B85-HD3 Intel i5 4570 WD 5000GB caviar black FSP Raider 550W Probao sam: - izvadit kabel on napajanja pa ga opet uštekati - koristiti drugi kabel od napajanja - spojiti zelenu ps on i ground crnu na atx kabelu I dalje ništa. Iako ne mogu reči dam sam ovp zadnje 100% dobro izveo. Sljedeće planiram posudit neko napajanje / probat svoje na drugi pc. Ja sumnjam na napajanje ali ko zna što sve još može biti. Unuter kučišta nema znakova oštečenja komponenti. Kad uključim eksterni disk, svjetli lampica i čuje se da radi. Da li je to dobar znak i kakav? Može li mi netko predložiti još neke postupke i zanima me može li ovakav "kvar" proči u garanciji. PC je kupljem prije tri tjedna. Na garancijskom listu se ne spominje da se garancija ne uvažava u slućaju elementarne nepogode ili više sile, samo "neodgovarajući napon". Ima li netko iskustva sa slanjem munjom skurene elektronike na servis? EDIT: napajanje kupljeno u hgspotu, ostatak edigital Unaprijed hvala! |
najlakse se pravit lud
kako u servisu oni mogu dokazati da ti je grom skurio ili losa naponska mreza ? meni je recimo prvi komp (davno) koji sam kupio, gradska mreza skurila maticnu doduse tamo gdje sam kupio su bili jos tada ljubazni pa zamjenili maticnu i graficku :P |
Citiraj:
|
//offtopic
moj kvart je prikljucen na groznu "žilu" svake godine problemi u pola grada |
Citiraj:
Obicno ako nista nije otvrano, sve ide kroz reklamaciju, ali ne mora bit pravilo. |
Vizualno pregledaj komponente (koristi osjetila), možeš vidjeti i nanjušiti što je spaljeno.
|
Vrati ti njega u trgovinu, ne spominji munje i gromove.A ako ti je usput nestalo i struje HEP će ti nadoknaditi štetu, ili ako je tokom večri nestajalo struje pravac HEP.
|
pa ak će se on pravit lud u trgovini, onda će se i HEP pravit ludi da to nije od njih...takvih slučajeva je već bilo...
servis vrlo lako može vidjet zašto je došlo do kvara, zato i u jamstvenom listu piše da udar groma jamstvo ne pokriva. A to je neodgovarajući napon, jer i mali napon isto tako kuri ispravljače (ne samo veliki). jer ak je bilo iskrenja u kompu onda je u napajanju sve crno... Nek odnese u servis ali nek bude spreman i do poslovnice HEPa, jer iako je prošao vrlo dobro (sa samo 1 pokvarenik uređajem) sigurno je i netko drugi u ulici ostao bez nekog aparata. Ja sam jednom davno tako ostao bez TVa, videa i prenosnog telefona - ostatak kuzće nije imao nikakve štete. |
svakako investirat u jednu od onih "letvi" sa prednaponskom zaštitom sa osiguračem.
Neki kažu da je to ništa, ali bolje išta nego ništa za ovakve situacije. |
Bit će im sumnjivo u servisu ako im doneseš napajanje dan nakon što su munje tukle po gradu, zar ne? ;)
|
Citiraj:
|
ma kakav servis moze vidjeti kako je i sta otislo??
ja odfuram fortrona jednog tu lokalnom mi TV majstoru (koji je ono, stari kov, radio u rudi cajavcu prije rata i covjek se kuzi i zna sta radi), on kad je nesto vece se nece/ne zna zajebavati s tim. a kamoli servisi gdje ono, pretpostavljam da ne rade ljudi sa MIT-a :). |
Ajoj! Ja sam iz Zadra, servis je u Zagrebu. Ne znam sto oni znaju o vremenskim prilikama tu kod mrne.
Uostalom 2 put je zagrmjelo i nitko od susjeda se ne žali. Izoliran slučaj. A poslati na servis mogu tek u utorak, 3 dana nakon. Zanimalo me ima li netko iskustva sa takvim garancijama. Samo se nadam da nije jos nesto u kompu pokvareno. Sve u kučištu izgleda ko novo, uključujući i napajanje kad virim kroz šupljine neke. Može bit da je samo osigurač skuren. Bar se ja nadam najboljem. U svakom slucaju imam dvije opcije: poslat na servis ili kupit novo. A nemam sto izgubiti ako probam poslati. Frendu su dali (links) novi eksterni disk nakon sto je pao na pod i razbio se vidljivo. Hvala svima na komentarima. Nadam se da ce jos netko imati sto za reci. |
ma odnesi, sta se zamaras. ako budu pitali sta je bilo, ne znam, nisam bio ja za kompom, bila mama/kcer/sin/susjed/ljubavnica/pas........ ko' da je vazno.
dosao kuci, komp ne pali, taj netko samo rekao da se ugasilo sve. ali i preporuka, ako si sve uzeo novo, odnesi cijelu kantu. odmah ce posumnjati na napajanje, gurnut ce neko samo da vide da li je do njega i ako jest - ide napajanje na reklamaciju. a ti ces takoder znati da li je jos ta krepalo........ |
Ako je spaljeno nešto na ulazu (PFC, line filter...) i znaju to prepoznati, znat će da ga je zdrmalo nešto izvana.
|
Citiraj:
ti imaš drugačiju teoriju??? jer inače bi svi dobivali nove aparate nakon HEPovih propusta... zato se i savjetuje isključivanje iz zida a ne stavljanje letvi koje ionako mogu propustit proboj od 1000V Citiraj:
|
Citiraj:
Koliko si reklamacija komponenti vidio/reklamirao do sada? Ako nisi barem 10% kao ja, nemoras ovake stvari ni pisat ako nisi upucen. Da ne duljim, unazad nekoliko godina, stigao je cirkular od Msan servisa u kojemu je slikama bilo objasnjeno koje komponente se nece prihvacati kao reklamacija. Izgoreni chipovi ali doslovno izgoreni, izbijeni/okrhnuti chipovi, pregoren/crn pcb...itd, takve stvari su napomenuli da ne prolaze (makar i dalje zna proc). Ako nema ovakvih vidljivih elemenata udara groma, prenapona itd, nema razloga da ne prodje jamstvo, a to što oni mogu otkriti, to možemo i ti i ja. |
Citiraj:
|
Bolje isključiti komp iz struje kada sijeva nego privatnim tužbama se natezati s HEP-om jedno 2-3 god, ja još nisam doživio da su nekome isplatili odštetu radi kompa (udar groma), možda jer se ljudima neda ulaziti u sve to, možda i griješim.
Najčešće prođe u servisu udar groma tj. priznaju jamstvo pa bih prvo to probao, samo kažeš komp se ne pali :beer: Fizički jedino miris paljevine može odati ili izbijen čip od mreže,...... |
Hep priznaje sve ako je nestalo struje makar na pola minute,provjereno i naplaćeno,doduše malo traje ali ide.
|
meni je prasno grom u kucu (antenu vanjsku zapravo), 2005-e ili 2006-e.
rezime showa: mrtav TV mrtav VCR mrtav bezicni Panasonic telefon izbijeni panceri u njihovoj kutiji, sva tri komada spusteni svi bimetalni osiguraci, ukljucujuci i dva glavna dva kompa su bila spojena u struju, nista im nije bilo. a radili su na ono, jedan MS vunderbar napajanje, drugi (mislim) Frontier, malcice manje smece. tako da je meni instalacija atestirana :). ja kad grmi samo iskopcam telefonski kabel koji ide u router (miran sam sto se tice routera, receivera, TVa, HTPC-a koji je spojen zicom na router, telefona), te iskopcam antenski kabel iz zida sto ide u TV. nista drugo ne diram jer ne vidim svrhe :). e da, a sta je najzanimljivije, imam na krovu 4 riblje kosti koje su spojene na pojacalo (malo jace, ima 4 ulaza za antene, stvarno dobro radi vec nekih 10tak godina). i to kad je lupio grom u njih, stari se popeo na tavan i kaze da se vidi ljubicasto nesto oko sipke na kojoj stoje antene i krova, nesto svijetli :). naravno, prestalo (pretpostavljam nekakav elektricitet ili nesto tako), ali to pojacalo (a nije pasivno, naravno) i dan danas radi 5/5! niti je krepalo, ma nista...... |
Citiraj:
|
Testiro sam PC s drugim napajanjem i srećom ipak je samo napajanje u pitanju.
Jučer poslano na servis pa ćemo vidit što će bit od toga ;-) |
Evo nakon skoro mjesec dana na servisu (microline) dobih novo novcato napajane.
Izgleda da ipak ne mogu ustanoviti uzrok "kvara". Hvala svima! LP |
Znači napajanje koje je spalio grom uspio si reklamirat i dobiti novo?
odlično,vjerojatno malo detaljnije gledaju samo skupa napajanja... |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:44. |