PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   partiton magic (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=26132)

Mr.Black 03.10.2005. 15:14

partiton magic

dal mi može netko opisati kako smanjiti d: particiju a c: povećati. jer sam se sj... kod instalacije windowsa
recimo s partition magicom

Hvala!

shimpa 03.10.2005. 15:53

točno tako kako si rekao,

prvo smanjiš d: i onda na uštrb toga što si smanjio povećaš c:

McG 03.10.2005. 16:21

Pokreneš Partition Magic. Desni klik na C: particiju, Resize/Move i kad odrediš veličinu koju hoćeš za C: particiju, Partition Magic te bu ''pital'' s koje particije da ''uzme'' slobodan prostor. Ti staviš da ''uzme'' s D: particije i to je to. Povećal s C: i ujedno smanjil D: particiju.

Mr.Black 03.10.2005. 17:35

imam partition magic 7 demo. dal se moze sa njime. znaci kad kliknem na particiju c: resize, move, dobim ovo:

free space before
new size
free space after
sta dalje ?!

McG 03.10.2005. 18:50

U polje ''new size'' napišeš onu veličinu C: particije koju hoćeš, tj. koja ti je potrebna. Klikneš ''OK'' i to je to. Ostala polja ostavi prazna, tj. tak kak piše.

BTW nisam siguran da bu s Demo verzijom delalo, ali probaj možda nije ograničena.

Mr.Black 03.10.2005. 19:03

nista. kad stisnem ok odmah mi vrati onu staru brojku. ima mozda neki freeware za te stvari

Veki-os 03.10.2005. 19:11

Moraš stisnuti dolje desno Apply.

buljo 04.10.2005. 00:10

sumnjam da ti demo može bilo šta napravit, možeš sve isprobat al neće napravit.
mislim da ti treba full verzija.

Mr.Black 04.10.2005. 13:57

a gdje da nabavim full verziju

McG 04.10.2005. 14:34

Moreš skinuti s stranice od Partition Magica trial verziju i onda kupiti punu ili odma moreš kupiti full verziju, u svakom slučaju trebaš platiti za full verziju.

BTW pogledaj možda ima i kod nas ( u nekom dućanu s informatičkom opremom ili software-om) za kupiti.

DrTom 04.10.2005. 19:13

Prije takvih "rizičnih" operacija na disku, obavezno defragmentiraj obje particije.
Nakon toga u PMu smanjiš D particiju, a slobodan prostor dodijeliš C particiji.
Najvjerojatnije ti za to treba full verzija PMa, a kako doći do nje, pitaj preko
privatnih poruka ili malo progooglaj po netu :D Sve u svemu, cijeli posao se
sastoji od svega par klikova mišem i stvar je za par min gotova, drugim riječima :gringo:

buljo 04.10.2005. 20:33

Citiraj:

Originally posted by McG
Moreš skinuti s stranice od Partition Magica trial verziju i onda kupiti punu ili odma moreš kupiti full verziju, u svakom slučaju trebaš platiti za full verziju.

BTW pogledaj možda ima i kod nas ( u nekom dućanu s informatičkom opremom ili software-om) za kupiti.

nemora kupit,jednostavno mora dalje.. nemrem zbog pravila:D :D :D

big_B 04.10.2005. 22:34

Resize ''Od oka'' :

Mislim da znam kaj te muci, biti ce ti nacrtan HDD sa particijama, e sada sa misem dodji na dio gdje se 2 particije sastaju i onda bi se trebala pojaviti strelica (aka <->) i onda ga mičeš lijevo i desno.
Help je totalno beskorisan......

McG 04.10.2005. 22:35

Eventualno more pitati nekog frenda koji je nedavno kupil novi komp, dal je dobil Partition Magic u paketu s npr. matičnom.

mirkoB 19.10.2005. 22:16

Ne moraš koristiti PM, iako je to najbolji program. Imaš npr. freeware Partition Resizer koji će također odraditi posao. S ovakvim programom opreza nikad previše, osobno radim ghost image diska prije preparticioniranja.

Zapravo, ima jedan bolji programčić - gtparted - to je linux klon Partition Magica. Problem je (bar meni) u linuxu - kad bi netko modificirao knopix tako da uključi qtparted (ili objavio kak se to radi, step by step) bio bih zahvalan. Inače je funkcionalnost podjednaka.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:20.