PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Internet u Europi nakon 1.7.2014. (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=260579)

Juice 20.06.2014. 20:02

Internet u Europi nakon 1.7.2014.

Nakon 1.7. internet ćemo moći u cijeloj EU i još par država koristiti povoljnije.

Citiraj:

5. Što je lokalni pružatelj podatkovnog prometa u roamingu?
Od 1. srpnja 2014. tijekom boravka u zemljama Europske unije, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj možeš koristiti lokalni podatkovni promet kod odabranog stranog operatora u zemlji u kojoj se nalaziš. To znači da i dalje koristiš govorne i SMS usluge od bonbona (ne mijenjaš SIM karticu u svom mobitelu) te lokalni podatkovni promet od stranog operatora.

Da bi koristio takvu uslugu, u postavkama svog mobitela moraš ručno promijeniti APN u EUINTERNET. Ako koristiš iPhone, morat ćeš napraviti upgrade svog iOS-a na iOS 8 da bi mogao upisati ovaj APN.

Evo primjera: dolaziš u Pariz (fensi :)) i vidiš reklamu operatora Orange o surfanju u roamingu na njihovoj mreži. Promijeniš ručno svoj APN u mobitelu, napraviš radnju koju Orange od tebe traži (npr. kupiš nekakav bon i ukucaš ga u mobitel) i surfaš po tim cijenama.
http://www.bonbon.hr/podrska/pitanja...bonove/roaming

Vjerojatno i ostale mreže uvode ali nisam tražio po njihovim stranicama.

partwish 20.06.2014. 20:07

Da i cijene roaminga od 1.07. opet padaju.

Juice 20.06.2014. 20:08

Jep, i to pada dolje.

Brko 20.06.2014. 22:11

1,90 kn/MB iz Slovenije... odlično :D

Juice 20.06.2014. 23:06

Da, al mozes uzet internet paket od njihovih operatera i ispadne kao da koristis net kod nas.

chief_wolfinjo 21.06.2014. 06:52

onda možda ima i neka jeftinija solucija od naše ?

FitzTN 21.06.2014. 09:35

Kako su samo uspjeli smislit ovakvu komplikaciju? :) Tražit operatere i kupovat bon, jedino što ne moraš karticu mijenjat, al neš ti roaminga...

Juice 21.06.2014. 09:38

Ne valja kad nema nista u ponudi, ne valja kad ponude.
Rjesenje kao rjesenje je super.
Ne znam jesi li ikad koristio internet vani i vidio fino konacnu cijenu za net. Na ovaj nacin bezbrizno koristis net vani.

FitzTN 21.06.2014. 11:22

Svakako da je bolje nego što je bilo, ali opet to nije nikakav roaming. Na primjer putuješ autom u Berlin, šta bi trebao ti sad kupit slovenski, austrijski i njemački bon da te ne opali infarkt ako si provjeriš mail ili fejs? Ako si u nekoj državi dulje, možeš odmah kupit karticu za par eura i gotovo.

Pogledaj samo Tele2 ponudu u Hrvatskoj, jebate jeftinije za turiste nego za nas x puta :( :D.

rodney 21.06.2014. 11:37

Ma to stoka još malo muze dok ne ukinu roaming potpuno.

Juice 21.06.2014. 11:48

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 2617532)
Svakako da je bolje nego što je bilo, ali opet to nije nikakav roaming. Na primjer putuješ autom u Berlin, šta bi trebao ti sad kupit slovenski, austrijski i njemački bon da te ne opali infarkt ako si provjeriš mail ili fejs? Ako si u nekoj državi dulje, možeš odmah kupit karticu za par eura i gotovo.

Pogledaj samo Tele2 ponudu u Hrvatskoj, jebate jeftinije za turiste nego za nas x puta :( :D.

Racunamo da ako boravis neki duzi period u jednoj zemlji a ne prolazno.
U Sloveniji za tih pol sata kaj ces proc neces uzimat :D

partwish 21.06.2014. 11:50

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 2617532)

Od 1.07. cjena MB je 0,20€ u EU roamingu i to nije uopće puno novaca.

Juice 21.06.2014. 11:50

Citiraj:

Autor rodney (Post 2617541)
Ma to stoka još malo muze dok ne ukinu roaming potpuno.

Pa ovo i nije bas da muzu kad od ovoga nece imat zaradu domaci operateri.
A i roaming se ukida za Europsku uniju samo i to do Bozica 2015.

rodney 21.06.2014. 15:32

Citiraj:

Autor Juice (Post 2617551)
..
A i roaming se ukida za Europsku uniju samo i to do Bozica 2015.

Pa i ovo je samo za Eu i par drzava.

Juice 21.06.2014. 15:34

Citiraj:

Autor rodney (Post 2617672)
Pa i ovo je samo za Eu i par drzava.

Znam da je. Ali ovo nije pljačka kako si ti naveo, odnosno muženje.

rodney 22.06.2014. 09:59

Kako nije? Zar je ovo toliko lakše uvest nego ukinut roaming?
Zar im stvarno treba tri-četiri godine da provedu jedan takav zakon?
Mislim da je uvođenje ovog isto zahtjevalo (nečiji) određeni trud i rad,
zar bi oni ulagali (trud i rad = novac) da si to ne misle naplatiti?
Da, da, treba im postepeno smajiti prihode da se previše ne šokiraju...
Pošteni telekom operater je isto što i poštena stranka, sve je to mazanje
očiju. Ako imam za 50ak kn šugavi flat na t-com pretplati, svaki cent preko
je u mojim očima mužnja, to što mogu jer im je bog/država/europa/hdz
/sdp/xxxx dao, je za neku drugu temu.

Juice 22.06.2014. 10:04

Moja referenca je bila da ovo nije pljačka ni muženje u odnosu na to kako je do sada bilo. Ti si valjda imao do sada bez roaminga pa ti je ovo mužnja.
To što ti uspoređuješ ovo s nečim što još nije ni uvdeno i uvlačiš politiku tvoj problem. Ovo je povoljnije nego do sada i tu nema spora. Daljnja rasprava o ovome je samo trolanje.

Kruno M 17.03.2015. 14:49

Da li je ovo tko koristio?

Recimo, na bonbon pretplati sam i hoću u mađarsku. Kupim bon on njihovog t-mobile-a, promjenim APN, i surfam sa tim bonom dok ne potrošim, jel bi to tako išlo?

partwish 17.03.2015. 15:05

Citiraj:

Autor Kruno M (Post 2751583)
Da li je ovo tko koristio?

Recimo, na bonbon pretplati sam i hoću u mađarsku. Kupim bon on njihovog t-mobile-a, promjenim APN, i surfam sa tim bonom dok ne potrošim, jel bi to tako išlo?

Ne baš... Prvo bi trebao istražiti nudi li to neki operater.

Juice 17.03.2015. 16:18

Stvar je da su svi operateri (i vani) uveli tu mogucnost, da se kao moze koristiti net od drugog operatera, ali nijedan nije dao mogucnost i dopustio koristenje svojih usliga tako.
Tak da imas uslugu koju ne mozes koristit.

Kruno M 19.03.2015. 13:36

Da i ja sam to primjetio :(

Malo sam istraživao i nisam našao u mađarskoj da to netko nudi.

A kod nas nudi jedino bonbon, koliko vidim.

Juice 19.03.2015. 14:08

Bonbon nudi u vidu samo da se koristi u inozemstvu. Ne nudi da stranci mogu koristit kod nas bonbon net na svojoj sim kartici.
Tako i svi operateri vani. Samo su ponudili mogućnost korištenja u inozemstvu, ali istu ne nude na svojem tržištu za strane korisnike.

I to nude i ostali, ne samo bonbon.

Kruno M 19.03.2015. 14:15

http://www.bonbon.hr/podrska/pitanja...tplati/roaming

stavka 5.

Uglavnom svi nude nitko ne prima :D

Juice 19.03.2015. 14:31

Pa o tome pričamo cijelo vrijeme, čemu link? :D

I da, nitko ne prima :D

Kruno M 19.03.2015. 14:34

Citiraj:

Autor Juice (Post 2752702)
Pa o tome pričamo cijelo vrijeme, čemu link? :D