![]() |
Aktivne i neaktivne particije
Molio bi da mi netko objasni slijedeću situaciju.
Koliko znam disk u mom slučaju ssd na kojem je sistem bi trebao biti aktivna particija ostali u mom slučaju dva hdd-a neaktivna. Kod mene je stanje ovakvo na ssd-u mala particija je aktivna nazvana H a ostatak ssd-a je sistem c nije aktivna. drugi disk nazvan d je aktivan a treći nazvan e je neaktivna particija i u tom rasporedu radi normalno jedino je odziv softvera sa c kada klikneš na film na nekom drugom hdd-u je sporiji. E sad kroz dos sam stavio d particiju kao neaktivnu no tada se winsi ne žele dić kažu da fali bootmgr no kad vratim d particiju u aktivnu sve je ok. Malo u nedostatku znanja sam zbunjen, pa tko zna više a ima volje molio bih neko prosvijetljenje. Hvala |
To "stanje" je posljedica krive / loše migracije na ssd.
U Biosu namještaš raspored / red po kojem će "tražiti" boot (aktivnu) particiju, nakon toga boot sektor (kod starih os - eva) "vodi" prema slijedećim koracima i dizanja sistema, kod novih os-eva sa boot sektora ide na bootmgr koji dalje vodi u dizanje sistema. Najpametnije bi bilo da u Biosu postaviti da prvi po redu bude ssd, a potom odraditi repair koji bi trebao postaviti bootmgr na ssd i sistem će se dizati i bez "D" diska / particije. |
rado ali on i je prvi po rasporedu u biosu, dakle nije to problem...nešto se drugo dešava.
|
Ištekaj sve hdd - ove (sata kabel) osim ssd - a i napravi recovery.
|
pokušati ću pa javim...hvala
|
Eto pokušao sam, no kad pokrenem boot s cd-a pokaže mi da mi je win na D particiji a ne na c: kako stoji u winsima i ne želi popravljat jer ne nalazi d particiju. Malo zbunjujuće bar za mene.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:26. |