PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Softverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=42)
-   -   TeamViewer i VPN način rada ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=257498)

makromedia 06.03.2014. 15:58

TeamViewer i VPN način rada ?

Često koristim TeamViewer s prijateljima, kad kome zatreba neka pomoć. Danas vidim da postoji i nekakav VPN način rada i nije mi jasno koja je razlika između tog načina i onog klasičnog rada.
Može li ko da objasni čemu služi taj VPN

Forace 07.03.2014. 00:43

VPN - virtual private network, u prijevodu virtualna privatna mreža, znači uspostavljaš vezu preko nesigurnog kanala (internet) između dvije točke. naravno veza je osigurana. znači iako je kanal nesigursn imaš sigurnu vezu jer se podaci enkriptiraju i pakiraju u dodatne pakete.

Laički stvaraš lan između tvog kompa i prijateljevog.

Običan team viwer: spajaš se na računalo i prenosi se ekran i input output .... totalno drugačije od VPN.a

makromedia 07.03.2014. 10:18

Ok, ako mi možeš objasniti ova dva pitanja.
1 - Naprimjer trebam nešto napraviti (remote) na sestrinom compu, koja živi u USA, i razmijeniti neke fajlove (file transfer), koja solucija je bolja VPN način ili bez VPN.
2 - Istu stvar napraviti između dva compa koji su u istome stanu, koja solucija je bolja VPN način ili bez VPN.

Sa_Stilom 07.03.2014. 10:32

Bez VPN ako samo prebacuješ podatke.

makromedia 07.03.2014. 11:04

Izvini nisam neki znalac, ali ako sam dobro razumio znači:
-Ako samo prebacujem podatke (u USA ili u drugu sobu) brže če iči bez VPN.
-A ako hoću remote comp (u USA ili u drugu sobu) onda je bolje VPN.
.......Mene samo zanima da li ima razlike u brzini prebacivanja podataka i kvalitete remotinga između ta dva načina (VPN i bez VPN)

Sa_Stilom 07.03.2014. 11:13

VPN služi totalno nečemu drugome, i za ono što si ti naveo ne koristiš VPN.

VPN se koristi u naprednijim sustavima gdje on ima svoju svrhu i to najčešće kod pristupa SERVERu radi raznih servisa koji se koriste na samom serveru, tipa Exchange, Sharepoint (interni), i gro drugih servisa koje koriste jače i veće kompanije)

Forace 07.03.2014. 12:28

Pa možeš ti svim tim servisima pristupit izvana ako je server tako podešen i ako imaš odgovarajuće zaštite na tom serveru.

Glede autora: ajd pokreni vpn na teamviweru pa da vidim kakav ćeš remoting dobiti? I dalje moraš spojiti remote ako misliš ić na komp tj. u sučelje.

Recimo ovako: podesiš sherani folder na kompu u usa ili u sobi. Bez vpn.a file transfer ide na način da se spojiš na komp i kopiraš podatke, u slučaju vpn.a samo sa svog kompa otvoriš sharani folder na tom drugom kompu i s njim normalno radiš.

Vpn ti je stvaranje lokalne mreže preko interneta ajmo tako reć. Znači kad digneš vpn vezu dva kompa se vide kao da su u lokalnoj mreži.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:51.