![]() |
UDMA/S-ATA/ATA 100/Ultra ATA 100
Evo jednog početničkog pitanja.
Kupujem novi HDD pošto mi je stari crko.I sad mene zanima šta znači ono UDMA,S-ATA,ATA 100, Ultra ATA itd. Zapravo me zanima samo dali ja mogu neki od HDD-a sa prethodno navedenim obilježjima priključiti na stari IDE kabel na kojem je bio prijašnji HDD?:confused: Molim vas pomozite:( |
prvo izbacimo uljeza iz tvog popisa. uljez je UDMA koji nema veze sa vrstom spajanja (da se tako izrazim). :)
drugo, da odgovorim na tvoje pitanje. sve diskove osim S-ATA diskove mozes spojiti na stari kabel i raditi ce ti normalno.. usporeno ali normalno. :) pretpostavljam da imas razloga zasto bi UATA100 disk spajao na stari kabel i staru sabirnicu i nebih ulazio u to :) eto... :gringo: |
Citiraj:
vjerujem da pod starim kabelom misli na onaj koji mu je vec u kompu, ne nuzno na 40 pinski kabel |
Hvala na hardwareskoj poduci:) , ali da razjasnim situaciju:
kao što već rekoh crko mi je stari hard(WD 40 GB ATA 100) i sad, stvar je u tome što sam u HG-Spotu vidio dva HDD-a, Barracudu 40GB i Barracudu 80GB, razlika u cijeni je 50-ak kuna (dakle nije velika), ali ova od 80GB je Ultra ATA 100 pa budući da sam neupućen zanima me dali će, ako kupim ovu od 80GB Ultra ATA 100, sve raditi OK(nisu mi bitne nikakve extra bolje performanse i sl. samo da radi) ili da bi kupio taj HDD moram kupovati i novi kabel, a onda i novu matičnu itd.: hitthewa |
kupi od 80Gb spoji upali komp i vidjet ćeš novi hard koji je spreman da dobije nove podatke!:beer:
|
prva HDD granica sa starim pločama koja je blizu tvog je mislim ona od 40GB je bila ona na 32GB, dakle imao si 40 GB i radilo je ... onda radi 80GB, slijedeća je 137 GB ...
|
Citiraj:
|
Da skratimo muke sa nagadjenjem sta bi moglo, a sta ne reci koji konp imas koja je ploca i koji je OS pa cemo lako utvrdit koji hdd ide unutra.
|
Otiđoh, kupih, stavih.
Sve radi. Ja zadovoljan: goood : No još uvijek sam otvoren za savjete ako ima raspoloženih:beer: MBO GA-7ZXE,OS je bio Win98SE sad je WinXP Pro,AthlonXP 1.4,VGA Nvidia titanium 3,256 SDRAM x2. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:36. |