PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Konfigurabilni laptopi? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=256284)

Filip_zg 30.01.2014. 22:29

Konfigurabilni laptopi?

Vidim da po našim dućanim sve nekakve glupe konfiguracije laptopa sa DVD-romovima i tvrdim hard diskovima, da li bi se takve gluposti mogle odmah otkloniti i zamijeniti jednim 128GB SSD-om, ili se takav laptop mora kupiti, ručno otkloniti te komponente, prodati ih i onda umetnuti SSD?

I nije mi jasno zašto se DVD uređaji uopće stavljaju u računala, ja nisam vidio DVD-a već 4 godine, sve su odavno memorijski štapići i prijenosni diskovi, zar ljudi ne kuže da je to puno jeftinije, trajnije i efikasnije?

wooden 30.01.2014. 22:48

Citiraj:

Autor Filip_zg (Post 2537902)
I nije mi jasno zašto se DVD uređaji uopće stavljaju u računala

A svašta...
Instalacija OS-a, instalacija CD-a od matične, bootanje raznih Live CD-ova, prženje mjuze za auto, to mi je onak, na dnevnoj bazi i ne mogu zamislit komp bez DVD pržilice.
Tako da, ako ti ne koristiš ne znači da nemaju svrhu.
Druga je stvar što se danas dosta toga može s USB stickom, ali neće optika još godinama izumrijeti.

syss 30.01.2014. 22:49

nemam optiku već sada 4-5 godina na main kompu i jedno 2 godine na radnom lapu... nit znam da je nemam iskreno.

FitzTN 30.01.2014. 22:51

Moraš kupiti i ručno otkloniti :).

Što nije neki problem ako sagledaš stvari realnije: Ubaciš SSD umjesto DVD-a, pa imaš SSD kao primarni, a HDD za storage. Ne gubiš previše, a ne moraš ništa ni prodavati. Imaš dosta uređaja danas koji imaju mjesta za 2 diska, od kojih je jedno prazno pa može ostati i DVD.

DVD pogon je nužno zlo. Uz sadašnje brzine uploada je cd/dvd medij nezamjenjiv kad hoćeš nekome nešto dati ili poslati. Nećeš kupovati svaki put novi stick, jel tak? A i neka državna administracija traži da se nešto sprži na cd-u, konkretno meni bliska, pa tako pržim po 200-300 kB (kilobajta!) na cd - jer moram.

Citiraj:

Autor wooden (Post 2537918)
A svašta...
Instalacija OS-a, instalacija CD-a od matične, bootanje raznih Live CD-ova, prženje mjuze za auto, to mi je onak, na dnevnoj bazi i ne mogu zamislit komp bez DVD pržilice.
Tako da, ako ti ne koristiš ne znači da nemaju svrhu.
Druga je stvar što se danas dosta toga može s USB stickom, ali neće optika još godinama izumrijeti.

Uff, preporodio sam se kad sam nabavio autoradio s USB-om + ovaj stick :D Link
A cd od matične po defaultu ima teško outdatane drivere pa ga nije vrijedno ni raspakirat :D.

Filip_zg 30.01.2014. 23:05

Citiraj:

Autor wooden (Post 2537918)
A svašta...

Da, sve preko 16gb USB sticka koji košta 50 kuna, svaki BIOS već odavno ima bootanje preko USB-a, a driveri se najnoviji skinu sa službene stranice na USB prije nego se izvrši nova kupnja hardwara.

Evo isplativosti za sustavne pohrane:

WD Elements™ Desktop 3TB, 3.5˝, 847kn, otprilike stane 690 DVD-a
TRAXDATA OPTIČKI MEDIJ DVD+R 16X CAKE 25, 42kn, znači 690/25=27.6 27.6*42=1158kn

Da ne govorim da ti treba jedan veliki ormar i dobra kategorizacija za skoro 700DVD-a, sve što bi stalo u veličinu jedne male knjigice i sve bi trenutno bilo dostupno, da li sad vidiš kakve gluposti pričaš?
:lol2:

lutherus 31.01.2014. 10:19

Ako trežiš konfigurabilni laptop a lova nije problem pogledaj originpc. http://www.originpc.com/workstation/laptops/

wooden 31.01.2014. 12:13

Citiraj:

Autor Filip_zg (Post 2537942)
Da, sve preko 16gb USB sticka koji košta 50 kuna, svaki BIOS već odavno ima bootanje preko USB-a, a driveri se najnoviji skinu sa službene stranice na USB prije nego se izvrši nova kupnja hardwara.

Jel ti OS kojeg kupiš dolazi na usb sticku od 16GB ili na DVD-u?
Mali milijun biosa NEMA butanje sa usb-a, to bi znao da se baviš servisiranjem PC-a, pa ti ljudi donose i starije PC-eve, znaš, i to postoji, stariji PC-evi.
I normalno da se driveri mogu skinuti s neta, ali to je alternativa za koju često nemam vremena i ne želim raditi.

Citiraj:

Evo isplativosti za sustavne pohrane:

WD Elements™ Desktop 3TB, 3.5˝, 847kn, otprilike stane 690 DVD-a
TRAXDATA OPTIČKI MEDIJ DVD+R 16X CAKE 25, 42kn, znači 690/25=27.6 27.6*42=1158kn
A ko ovdje priča o pohrani podataka na DVD-ove i kakve pobogu veze imaju externi diskovi s namjenom DVD/Blu-ray optike?
Izgubio si se.

Citiraj:

Da ne govorim da ti treba jedan veliki ormar i dobra kategorizacija za skoro 700DVD-a, sve što bi stalo u veličinu jedne male knjigice i sve bi trenutno bilo dostupno, da li sad vidiš kakve gluposti pričaš?
:lol2:
Meni se čini da ti ne znaš točno šta pričaš i misliš da proizvođači stavljaju optičke čitače u laptope i PC-eve radi pohrane podataka :facepalm:

Ono, ako su ti višak i ne koristiš ih onda ih fino izbaciš ko i drugi ljudi, ali se nemoj čuditi ako ih netko drugi koristi, da nemaju svrhu ne bi se ne proizvodili.

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 2537925)
Uff, preporodio sam se kad sam nabavio autoradio s USB-om + ovaj stick :D Link
A cd od matične po defaultu ima teško outdatane drivere pa ga nije vrijedno ni raspakirat :D.

Ma šteta prodat odličan radio kojeg sam i masno platio, samo eto, nema usb pa fino pržim na CD-RW koji mi dođe ko usb.

nino 31.01.2014. 12:50

I ja sam jedan od onih koji nose 5-6-7 usb stickova u djepu. :D

Dvd drive osobno nemam na pc-u niti na lapu (ubacen hdd caddy), a kad se pokaze potreba, imam externi usb zamzung dvd drive koji mi odlicno sluzi vec godinama.

Nemorate zatrolat temu, jer ko smo mi da odlucujemo sta ce biti u konfiguracijama laptopa, a krenula je tema u smjeru "ja ovo, ja ono".

Vecina ljudi trazi jeftinije laptope, pa shodno tome nece unutra nac ssd od 120gb + hdd 1tb vec ce nac hdd 320-500gb i opticki drive.

Di ste bili sa raspravom 1997. god.? pa da vas vidim sta bi napravili sa usb stickom. :D

http://www.pohrani.com/t/17/k2/3kmaw...rst-laptop.jpg

wooden 31.01.2014. 12:59

Citiraj:

Autor nino (Post 2538220)
I ja sam jedan od onih koji nose 5-6-7 usb stickova u djepu. :D

Ako su to stickovi za bootanje, onda ti treba ovo: http://www.zalman.co.kr/eng/product/...ad.php?Idx=674
http://www.youtube.com/watch?v=zKSFDXOlEww

nino 31.01.2014. 13:16

Ma ne, ovdje ako rikne jedan, nije steta. Nevolim stvari drzati samo na jednom mjestu. ;)

tomek@vz 31.01.2014. 13:17

Citiraj:

Autor wooden (Post 2538228)

Ili jednostavno složiš sve preko Grub/syslinux ili neke slične softwerske solucije...sa običnim diskom :lol2:

No da se vratim na temu - da to bi bila inače zgodna opcija al hebiga - nije to PC :)

Filip_zg 31.01.2014. 13:58

A koje su veličine ti HDD u laptopima?
Evo što su mi javili iz mikronisa za ovaj laptop:

Citiraj:

Poštovani, Nažalost nije moguće ubaciti ssd.
na pitanje da li oni mogu izvaditi DVDRW i HDD i umjesto toga staviti samsung evo 128GB SSD..

nino 31.01.2014. 14:51

Ja sam sebi na sličnom Acer-u, skinuo optiku, ubacio njegov hdd 500gb u caddy, ubacio ssd 120gb kao primary i sve rabota. :)

Vjerojatno misle na gubitak garancije zbog takvog zahvata.

daxxx88 31.01.2014. 16:24

Treba provjeriti gubi li se garancija samo na komponentu koju izvadiš (primjerice DVD-drive) ili na čitav laptop; u slučaju da ubacuješ svoj SSD

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:45.