PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Kava prolivena po laptopu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=255996)

Buger 23.01.2014. 12:26

Kava prolivena po laptopu

Pozdrav,

šalica kave je bila prolivena po tipkovnici laptopa, laptop je zapištao, ekran je izgubio sliku i laptop se ugasio.

Radi se o nekom Dellu kupljenom prije godinu i pol dana...

Ima li kakve nade za spas laptopa?

n E v E n 23.01.2014. 13:26

naravno da ima nade, uvijek ima. ALI, nije jednostavno i ne mora znaciti da ce svi djelovi (u ovom slucaju mislim na tipkovnicu) raditi poslije čišćenja.

Osobno sam imao na "servisu" par laptop koji su bili zaliveni sa kavom/sokom i vodom i svi laptopi opet rade, ali na tri laptopa sam morao zamjeniti tipkovnicu jer joj nije bilo spasa.

Buger 23.01.2014. 15:07

Što da radim s tim lapom, ima još godinu i pol garancije, da ga nosim u ovlašteni servis ili da ga sušim par dana?

n E v E n 23.01.2014. 15:26

garanciju zaboravi!

nadji nekoga ko se bavi servisiranjem, ali pravim servisiranjem laptopa pa nek ti pogleda.
Sušenje laptopa neće imati neke velike koristi ako su se kontakti u laptopu spojili.

dadosbcro 23.01.2014. 15:54

u najboljem slučaju je otišla samo tipkovnica...
već sam rastavio par laptopa i ovisi kako su riješene tipkovnice na laptopu, neke tipkovnice ispod tipki su potpuno prekrivene limom ili plastikom, a neke su djelomično i imaju rupe ispod tipki...na asusu K73SV kojeg imam teško da će bilo koja tekučina proći do ploče, jer je tipkovnica s donje strane potpuno prekrivena limom, pa tekućina može proći iza tipki, ali neće procuriti po ploči...dok neke, ispod tipki imaju rupe, pa tekućina lako zađe ispod tipki i procuri na ploču...slična stvar se dogodila bratovoj curi, samo je ona prosula čaj po toshibi i na svu sreću otišla joj je samo tipkovnica i touch pad...kada sam rastavljao laptop, vidio sam da je par kapi otišlo na konektor tipkovnice i on je izgorio, i otišlo je par kapi po sredini ploče, i vidi se kako se osušilo i ostalo ljepljivo, vjerovatno od šećera :)...ali na svu sreću nije komplet ploča izgorila, sve normalno radi, ali sa combom od logitecha (miš+tipkovnica)

čudi me što ti je komp pištao i što se odmah ugasio, bojim se da ti nije nešto drugo otišlo, jer ona kada je prosula čaj, čak nije niti gasila laptop, samo joj tipkovnica i touch pad više nisu radili, onda sam joj rekao da ga izgasi, izvuće utičnicu iz struje, izvadi bateriju i ostavi da se osuši...

moj ti je savjet, da probaš lagano maknuti tipkovnicu, obično se jednostavno skida, možda na youtubeu imaš dissasembly navedenog laptopa, i nekako očistiti da se ne vidi da se napio kave i reklamiraj ga, jer ako vide da je bilo kave po njemu, mislim da se možeš pozdraviti s jamstvom

Buger 23.01.2014. 16:55

U biti, osoba je osušila fenom tipkovnicu, obrisala kavu i onda kasnije upalila laptop koji je radio par minuta i onda se dogodila havarija...

dadosbcro 23.01.2014. 17:27

mislim da je nešto drugo otišlo u aus vinkl, pretpostavljam da je ploča, a ako je otišla ploča, onda nije dobro...kao što neven kaže, ako znaš nekoga tko se bavi servisiranjem da rastavi laptop i proba očistiti tragove od kave, onda ga sklopiti i probati reklamirati...samo mora paziti da se na vijcima ne vidi da je laptop rastavljan, jer su vijci obično crni i na njima ostaju tragovi od šarafcigera...

Buger 23.01.2014. 17:28

Ima li tko u Osijeku preporuku kakvog dobrog servisa?

chief_wolfinjo 23.01.2014. 18:15

samo nemoj sušiti sa fenom jer možeš pogoršati situaciju

tor 23.01.2014. 18:28

pa mislim da je napravio već sve, odnosno frend, najgore što je mogao. "Osušio" fenom, pa ponovno upalio. Još ga je jedino mogao zaliti dodatno vodom, jedino to je moglo pogoršati situaciju :D
To se trebalo prvo skinuti baterija, rastaviti cijeli lap, pregledati, osušiti pa tek onda dalje.

chief_wolfinjo 23.01.2014. 18:33

:D a onda banana nek ga proba rastaviti i dobro ga posušiti sa rižom ili silika gelom. pa onda detaljno provjerit da nema negdje još vlage, korozije i sl.

Buger 27.01.2014. 19:47

Može li preporuka nekog dobrog servisa u Osijeku?

The AC 27.01.2014. 19:58

Ali bilo kakvim sušenjem će ostati mrlje od kave po matičnoj ako je ista došla do nje. Uzeti iz ljekarne bočicu etilnog alkohola (98%), štapiće za uho i puno strpljenja. U moralnost guranja ovoga na reklamaciju i pozivanje na garanciju neću ulaziti.

Buger 27.01.2014. 22:16

Treba mi servis koji će samo pregledati lap i utvrditi problem te izvršiti popravak ako je to moguće...

dadosbcro 31.01.2014. 11:33

Citiraj:

Autor The AC (Post 2535872)
U moralnost guranja ovoga na reklamaciju i pozivanje na garanciju neću ulaziti.

slažem se u potpunosti, samo u ovoj državi najbolje prolaze oni bez morala...pretpostavljam da je pločca, ali bojim se da možda nije velik problem, a da bi ga servis mogao izuti iz cipelica:chears:

domis 31.01.2014. 11:49

kako mrzim dok ljudi glume nekakvu moralnu vertikalu :kafa:
ako hoće, neka nosi reklamirat pod garancijom i ako mu prođe, super, ako ne, platil bude...gdi je problem?

A i već je u prvom odgovoru ovog posta spomenuto da tako većinom samo tipkovnice odlaze u lovišta

Buger 31.01.2014. 20:47

Ne bih ga htio poslati u ovlašteni servis da me ne ogule, ako je cijena previsoka, ne bih niti pristao na popravak...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:14.