![]() |
Preporuke za početnika
Najprije pozdrav svima! Novi sam ovdje, čitam povremeno forum, ali se nisam uključivao u rasprave.
Želim izraditi svoju web stranicu, u svrhu posla kojim se bavim. To sam mislio "sklepati" u Dreamweraveru, onako u vizualnom modu, no vidio sam da to baš tako i ne ide. Sve me to skupa privuklo i proradila je želja da uđem u ovo kako treba. Ono zašto sam ovdje jest da mi date pokoji savjet, kao početniku koji želi od početka učiti HTML pa CSS itd, sustavno i bez očekivanja da će nešto postići preko noći. Počeo sam osnove u Notepadu pa skinuo Notepad++ i sada tražim tutoriale kojih ima milijun pa bi bilo dobro ako će mi netko do vas iskusnijih preporučiti neki dobar tutorial za početak i da mi date predodžbu kako bi moj razvoj otprilike mogao ići (html pa css pa DW itd). Još me zanima HTML5, koliko shvaćam to je nadogradnja starog HTMLa koja u sebi sadrži i sve ono od starog. Trebam li pronaći tutorial za HTML5 i tako krenuti ili to nije bitno? Hvala za svaku pomoć :) |
Za početak nauči neke osnove (strukturu html-a, tagove, atribute, selektore, ...). Možeš proći W3 'tutorial' za html i css (http://www.w3schools.com/html , http://www.w3schools.com/css). Probaj proći čim više primjera. Samim čitanjem nećeš ništa naučiti. 'Provuci' čim više kôda kroz prste. Dok vidiš da si savladao neke osnove, pokušaj napraviti neku svoju mini-stranicu. Na taj način ćeš najviše naučiti jer ćeš sigurno naletjeti na neki 'problem' i tako ćeš testirati svoje znanje. I obavezno koristi debuger. Srećom pa današnji browseri imaju integrirane developer toolse.
|
Kad savladaš HTML i CSS, vidjeti ćeš da ti DW niti ne treba. Notepad će ti biti sasvim dovoljan.
|
Citiraj:
Evo jedna od (mnogih) stranica koja će ti sigurno pomoći ... http://www.htmldog.com/guides/ |
dreamweaver odmah zaboravi.
Danas uz program tipa Sublime + less ti ne treba nikakav dreamweaver. On je prošlost. Ako se planiraš jednog dana ovime baviti, preporučam ti da kreneš sa knjigom, npr. http://www.amazon.com/HTML-CSS-Desig...words=html+css Isto tako prođi html/css dio na codeacademyu, zatim je tu i odličan tuts.com pa baci i tamo oko, naučit ćeš dosta toga u praksi. https://tutsplus.com/course/30-days-...-html-and-css/ S vremenom ćeš skuziti kakav način učenja tebi najbolje odgovara, netko više voli learn-by-doing stil, netko voli ići u detalje (knjiga), a netko čitati praktične tutorijale tipa tuts.com Uglavnom materijali su ti danas najmanji problem, jednostavno kreni i udaraj. Što se tiče editora, danas je 90% kodera na sublimeu, ali za tebe je notepad++ okej, jer ti ne trebaju nikakvi shortcuti dok ti to sve ne uđe u naviku, pa će ti važnija bit brzina tek kasnije.. onda ćeš razmišljati o editoru, sada ti je stvarno svejedno. Baci oko i na photoshop/gimp/nesto treće jer će ti trebati. Makar danas sa css3 možeš stvarno čuda raditi, photoshop ti i dalje treba.. meni super služi za skicu tj. dizajn. Nakon što savladaš taj dio, vidjet ćeš gdje želiš nastaviti. Da li na web development (back-end) ili striktno dizajn - dakle css, fontovi, boje, ux, ui, ili tko zna.. oboje. Danas je 90% web dizajna typography, fontovi, dakle važan je content. Baci oko na dokumentarac Helvetica. |
Pozdrav, i sam sam u pocetcima pocetaka tog programiranja kako ga mi laici shvacamo, naletio sam slucajno na netu na jednu odlicnu stranicu koja mi je dosta olaksala kvest u kojeg sam se uputio. Imas phyton, php, html sa css-om i jos dosta toga... :)
Evo pa baci oko www.codecademy.com :cheers: |
odlicno... prvo sranje sto dobijem je
Citiraj:
|
Citiraj:
Taj codeacademy je fora stvar za nabrzaka nešto vidjeti/isprobati/naučiti. No daleko od toga da će te naučiti bilo koji jezik, a pogotovo ne kodiranje (html/css) jer su te vjezbe prejednostavne i zapravo ti u svakoj vjezbi doslovno pise sto trebas napraviti.. tu nema nikakvog izazova i vrlo lako prevari polaznika, u vrlo kratkom roku polaznik misli da sve zna a zapravo na kraju nezna ništa. Python sam prolazio i stvarno ima super stvari za vježbu, dobro te izmuče. Codeacademy i slične stranice tipa codeschool (koja je btw dosta detaljnija ali se plaća), su okej, ali samo uz prave materijale, dakle uz knjigu, sluzi ti kao lagana praksa sa strane ali nikako primaran izvor učenja. |
ja sam html/css ucio direkt sa w3c i pregledavajuci druge stranice za neki source ak mi se svidjelo
ovo ostalo je sve... ... samo te nagovore da ti treba :P |
Pitanje
Dobar dan!
Ja sam također novi na forumu, a registrirao sam se namjerom da dobijem uputstva s čime krenuti u obuci u IT sektoru s obzirom da nemam dovoljno znanja ni u jednom području. Dakle što je trenutno najtraženije na tržištu, domaćem i svjetskom? Više me zanima programiranje, a design ću naučiti usput pa možete preporučiti i najkorisniji alat za design (vidim da se gimp spominje, ili nešto drugo preporučujete). Da li je izrada web stranica najtraženija za desktop računala i mobilne uređaje, ili možda izrada mobilnih aplikacija, ili pak čisto programiranje za neke industrijske procese, programiranje baza podataka za velike sustave, ... Stvarno ne znam što je najperspektivnije i trenutno najprofitabilnije, pa ne znam u kojem pravcu da krenem. Što je sa Freelancer poslovima i sličnim servisima, ima li ih u Hrvatskoj i koji su? Muči me stotinu pitanja, što je najbolje i s čim krenuti. Visual Studio ? HTML ? CSS ? Nešto drugo ? Vidim tu se spominje neki editor, ili note pad, ili nešto treće? Znam da na internetu mogu pronaći sve, ali me to zbunjuje i zato Vas pitam što je najbolje. I još, isplati li se Linux učiti ili je bolje bazirati se na Windovs okruženje, ili da učim oboje paralelno? I što uopće moram znati od starijih programa da bi mogao učiti nove, kao npr. moram li znati c+ da bi mogao raditi u c++ ili c#? Zahvaljujem se unaprijed na odgovorima i ispričavam se na tolikim pitanjima. |
Nema baš aktivnih ovdje.
|
Zato što si postavio užasno široko pitanje na koje baš i nema jedinstvenog odgovora. Tržište lako ispitaš samo bacanjem pogleda na oglasnike, problem IT poslova (barem programerskih) je u oravilu što se uvijek traži neko iskustvo ... tako da će izbor u pravilu ovisiti o tebi pto želiš učit/radit.
Ako si nov u svemu ne znam što bih ti rekao, što se samog programiranja tiče poželjno je prvo naučit paradigmu tj. osnove pa ti onda sam jezik nije toliko bitan jer možeš bilo koji koristit (razlika je samo u sintaksi). |
web dizajn - html/css/photoshop i u zadnje vrijeme i javascript za front-end dio.
web svijet, backend dio - php, ruby, python, i pomalo se uzdize i node.js. Editor - sublime text 3. E sad... da li te zanima izrada web stranica, ili bi radio nekakav software/programe/aplikacije? Što je traženije? Najtraženije ti je danas dobar radnik. Dakle nemoj puno ispitivati nego se uhvati knjiga i tutorijala. Nemozes pogrijesiti koji god smjer da odaberes. A ako te zanima redoslijed kojim bi ucio, kreni sa html/css, photoshop za editing tu i tamo, javascript, pa eventualno php. Knjige. Knjige, knjige, knjige. Za html/css preporucam headfirst html css learning web design - trenutno najprodavanija knjiga za početnike, pokriva dosta toga. baci oko na www.codeacademy.com - neće te ništa pretjerano naučiti ali možeš u kratko vrijeme vidjeti što se može napraviti sa kojim jezikom i tu mozda dobijes odgovor u kojem smjeru krenuti. www.teamtreehouse.com - ovo je po meni odlican resource jer pokrivaju svaki moguci detalj. Pogledas video, rjesis kviz i picis na zadatke. www.codeshcool.com - ovaj je najtezi od navedenih i bilo bi dobro proci prvo codeacademy i treehouse. ------------------------------------------------------------------------------------------------ A ukoliko te zanima programiranje, izrada softwarea, aplikacija, programa, ios/android whatever, ceka te isto tako dosta truda, volje i učenja. 12 tips to master programming faster Tu bi krenuo mozda sa pythonom, ima jednostavnu sintaksu i početnici ga dosta vole, ali stvarno.. skoro da je i nebitno. Tebi je poanta u ovom slučaju savladati jedan kako spada, pa ćeš se lako prebacivati sa jednog na drugi. (nije bas lako.. ali u dosta kratkom vremenu). --------------------------------------------------------------------------------------------------- Ja ne bih birao ono što je isplativije, nego bi izabrao ono što volim i to bi radio, i u takvom slučaju se ne bi sekirao za posao :) Fali dobrih ljudi, svaki dan se zaposljavaju i backendasi i frontasi tako da ono... zagrij stolicu, zaprljaj ruke i rokaj. Za 10000h rada ćeš bit yoda master. Pripremi se na odricanja. |
Citiraj:
Ako se odlučim za backend dio, jel isto da prvo učim ovo što si predložio pa pyhton? Nekako mi se čini da je frontend dio dosta lakši i da ih ima više na tržištu, a da je nedostatak backendaša. Nego još samo nešto, što se više traži i plaća na Freelanceru i slično, frontend ili backend dio (web ili android)? |
Mozda si me krivo razumio. Web stranica se sastoji od frontend i backend dijela. Frontend je ajmo reći ono što vidiš i sa čime imaš interakciju (html/css + javascript), a backend je sve ono ispod ( funkcionalni, serverski i komunikacijski dio ). Isto tako neka aplikacija na iosu ili androidu ima svoj frontend i backend dio.
Ili, da ti to prikazem nekako u praksi, da lakse razumijes: frontend - grafički dio projekta(html/css), sva ona dinamična interakcija(javascript, jquery, css) na stranici izmedu tebe i projekta(aplikacije, web stranice). Sve što se vrti na client-sideu, dakle na tvom kompu. backend - dio gdje se zapravo obavlja sav posao a da ti nisi toga svjestan kao korisnik. Sve ono što se odvija preko servera.. baze podataka, slanje formi, razno-razni servisi koji komuniciraju preko servera, vade iz baze podatke i šalju korisniku i obrnuto. Ili, kad pogledaš običan auto: vidiš dizajn auta(css), dijelove auta(html), nekakvi fensi gadgeti(javascript,jquery) i sve ono što je ispod haube(programiranje, tj. jedno od ili mix PHP-a/ruby on railsa/django-a/node.js-a i baza podataka tipa mysql). ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Po meni, uvijek treba krenuti od frontenda i osnova (makar proci osnove, jer svaki backendaš mora znati veliki dio frontenda:) ), dakle ako se zelis kretati u web svijetu ili u svijetu aplikacija opet ti je najbolja opcija da krenes sa kodiranjem (html/css), i sukladno tome ucis i osnove programiranja. Javascript npr. za front end dinamiku(client-side), i php/mysql za ono ispod, komunikaciju servera i klijenta. Mogu ti ja sad pisati do sutra, ali vjeruj mi.. sve ce ti se to poslozit nakon nekog vremena, sve ce ti biti jasno.. samo se treba uhvatiti posla :) Ponavljam, registriraj se na codeacademy, prodi osnove htmla, cssa, javascripta i kupi si jednu od dvije knjige za html/css što sam ti linkao.. mozda bolje ovu drugu jer sadrzi i osnove javascripta a dosta je glomazna. U knjizi ce ti ipak sve bit jasnije, jer ne ucis samo fraze, nego ti se slazu i kockice u glavi pa ti nece sve biti jedan veliki upitnik kao što je sada. Citiraj:
Što se više traži i plaća? Napisao sam ti, dobar radnik koji zna znanje i koji zna dovršit projekt. I jedni i drugi. U prosjeku se bolje plaća programer, ali oni uglavnom znaju oba svijeta, tako da sa dobrim razlogom je to tako. |
Na Freelanceru se sve dobro placa pogotovo ukoliko se probijes s reputacijom kao ja. Samo pripazi uvijek da ostavis nesto love na racunu a ne da ga ispraznis na 0 stalno.
Problem je u tome sto su me 3 lika odabrala da im odradim posao kad na kraju .!. svi napustili projekte a meni Freelancer uzeo svoj postotak i otisao u minus i eto ga racun blokiran nista nemogu, pisao suppportu nejebu zivu silu kao da i nisam. A da bi ga osposobio trebam uplatit nekih 50USD ali necu jer nemam toliko ni vremena za webdesign i programiranje u zadnje vrijeme. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:54. |