![]() |
Acer 5741g, gasi se neočekivano
Dakle, dragi pc Experti potrbna mi je pomoć!!!
Od kud da krenem!?? Laptop se počeo, od prije godinu i pol, gasit sam od sebe. Otvorio sam ga, očistio, promjenio pastu (Artctic MX-2) i radi perfektno!! No, ja ga moram otvarat i čistit zrnca prašine oko venta skoro svaka dva- tri-četiri tjedna da se on ponovo ne počne gasititi. Poludio sam više od otvaranja i zatvaranja laptopa. Temperature mi nikad nisu ekstremne na HWmonitoru nikad ne prelaze 40 u idle-u. Kada intenzivnije surfam ili igram neke igre (Battlefield3) kreću se oko 45-55 za proc 1,2 core, jedino odskaće malo grafička koja se penje na 60-80 kako kad!!! I tako svaki treči tjedan ja otvaram čistim zrnca iglom oko venta i koncem u rešetke pasivnog coolera!! Kad ga ponovo sklopim radi ko švicarski sat, no to traje samo tri tjedna!! Morao sam sve vijke od laptopa zamjenit jer sam često otvarao za po pi....!!! Vent je spojen na pasivni hladnjak (tvornički) s nekom vrstom platnene izolir trake, mjenjao sam tu traku tj. mislio sam da vent dobro ne sjeda na cooler pa kupio novu termo traku, koja se ne odljepljuje pri večim temperaturama.... Što da radim, u čemu je kvaka????? Ima li tko kakvih prijedloga??? |
Ah, famozna G serija... Cijela serija je imala probelam sa grafom tako da je ona, po meni, glavni izvor problema. Jedini način popravka je bio reball ili zamjena grafe. Ukoliko mijenjaš grafu, OBAVEZNO mora biti od nekog drugog Acera. Acer stavlja svoj firmware u grafe i sve druge (Lenovo, Dell, Toshiba,...) ne rade na njihovim laptopima.
|
Da, tako nešto sam i mislio! No recimo, Ima li smisla kupovat novi vent.?? Isključivo iz razloga normalizacije anomalija.(Možda, ali možda novi vent. s novim lagerima ima pozitivni učinak na hlađenje grafičke). Dali misliš da se gasi zbog visoke temperature grafičke ili zbog nečega drugog???
|
aj mi reci molim te što si stavio na grafički čip? thermalpad ili samo pastu?
|
Ovako, kada sam mjenjao pastu vratio sam tvorničke thermalpadove na zato predviđena mjesta. Dva na nekakve čipove i jedan na grafičku! Ima li kod nas kupit thermalpad??
ps: evo nakon čišćenja koje sam imao prije dva tjedna temperature opet počinju rast... HW-pokazuje Proc: Max C1-64, C2-64, grafička: 65 pri radu na Autocad-u 2014. Bios je sj..... ne mogu pronać na koliko se laptop gasi, |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:35. |