![]() |
HIRENS boot CD pitanjce
Imam jedan HDD kojeg želim totalno obrisati (wipe data) i kako je to najbolje iz DOS-a, koristiti ću HIRENS boot CD, e sad - već sam probavao i problem je što ima jako puno programa za HDD, jednostavno ne znam koji koristiti za formatiranje u nule (da HDD bude kao tvornički), +dotični hard ima ''reallocated sector count'', a kako sam već jedan hardić uspio riješiti na taj način (ali iz Windowsa sa programčićem MiniTool Partition Wizard Professional Edition) a ovaj hard mi je bitniji pa bih ga ipak htio riješiti iz DOS-a, so pliz help me :kafa:
|
dariks boot and nuke
iako, i drugi alati za wipanje, na hirensu, ce odradit posao |
Citiraj:
|
da da, dariks boot and nuke je na hirensu
samo sam dodao da ni sa ostalim alatima neces pogrijesiti (koji se takodjer nalaze na hirensu) |
Inače, ja nekako to najviše volim odraditi s alatom od proizvođača dotičnog diska, ako takav alat postoji i ima opciju za popunjavanje s nulama. Recimo wd diagnostics data lifeguard, s njim sam uredno filao i WD diskove i diskove drugih proizvođača.
|
mi smo imali sada masovku vajpanja i darik je radio piydarije sa nekim dell-ovima tipa baci van grešku čim uletiš u program da imaš bad sektore i da nemre nikaj.
inače ga i ja koristim... autonuke i prst u dupe. međutim reko sam malom od vajpanja da proba neki drugi alat i naravno je proradilo... ono što je zanimljivo da je darik 80gb vajpao oko 3h, a ovaj drugi alat pol sata, pa eto samo info ako ti je vremenski bitno i imaš veći disk. inače je darik i na hirensu i na ubcd, a tor nema pojma :D |
daj si autoban na min 7 dana :D
Ma loše je to što nema nijedan alat koji će raditi kako treba u 100% slučajeva, tak da uvijek moraš kombinirati. |
ma dobro mogu ti odmah statistiku roknut - blizu 200 piceka, hp i dell oko 10 različitih modela i tih nekompatibilnih je bilo 15ak, tak da nije strašno... štoviše ovo je prvi put da sam na to naletio, a navajpali smo se tih govana i prije gro.
|
Citiraj:
Gledam da mi bude što jednostavnije, a pošto HIRENS već imam, onda bi s njime. Inače moram tražiti/proučavati/skidati taj drugi program (Seagate/WD tools)... |
Citiraj:
Pa moglo bi se reći da mi je vrijeme bitno, a hardić je 500GB, kak se zove taj drugi program koji ti je radio bez greške i bio brži? By the way - kolega kaže da je te stvari bolje raditi iz DOS-a jer Windowsi koriste cache memoriju od diska dok radi, pa kao zbog toga nije najbolje takve poslove obavljati sa programima iz Windowsa? True? |
Na Hirensu imaš službene programe svih proizvođača HDD-a, ja bi s njima brisao disk.
|
Citiraj:
ma gle, dovoljno je kad naletiš na prvi *ebiga. |
Citiraj:
Vrijeme trajanja ce ovisiti o metodama i prijelazima, moze duze ali i krace, pa tako i u boot and nukeu moze brze zavrsit, i to tako da izaberes quick metodu, to ti je onda samo 1 prijelaz |
da, ne sjećam se koji je taj drugi, ali mi je ostalo u sjećanju da je free samo jedan pass.
|
Nije uspio 'low level format' (pisanje u nule) s ovim Seagate-om 500GB kao u slučaju pretprošlog harda (neki stari WD 320GB)... To sam radio sa HIRENS-om i sa originalnim Seagate-ovih alatom (powered by Acronis)... no to je sad manje bitno, hard će i tako raditi vjerojatno još nekoliko godina...
-također mi nije uspjelo vraćanje podataka (Acronis). Znači, prije silnog formatiranja i brisanja, napravio sam BACKUP cijelog harda iz drugih W7 (oko 39GB) sa Acronisom i zatim sinoć napravio RECOVER no sustav se neće podić, samo čeka u DOS-u. -stvarno mi se ne da iz početka stavljati neke nove Windowse... Molim savjete, hvala. Saznah zašto ne radi, trebao sam raditi CLONE, a ne backup... kraj priče :( Sad mi slijedi stavljanje novih Windowsa, uf... |
Jedno pitanje vezano za wipe, koliko obicno traje 3 ili 7 passova? Hdd 250gb, nisan to nikako radio ali bi mi okvirno znacilo da znan koliko mi vrimena triba.
|
kako koji program, ali 3 pasova na 250gb će ti potrajat fino... 1 ti je dosta.
|
Citiraj:
|
mogu ti puknut ovak napamet da će ti 3 passa na tom disku trajati 8-10h... a mogo si to već odraditi od jučer :D
|
Citiraj:
|
Zašto bi naplatio više ako wipe traje duže? Tebi je svejedno, trajalo to sat ili dan, uzet će ti jednako vremena. Ubaci disk u komp, pokreni program, odaberi koliko pasova želiš i kraj priče. Proces je automatiziran, ne moraš stajati kraj kompa dok to radi.
Ma zapravo, ako je netko spreman platiti za "posao" od 3 klika mišem i to za disk koji rabljen ne vrijedi više od 100kn, možda ga i treba oderat :D |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:37. |