![]() |
8x AP na SX763 (pada stalno)
Evo ovako spojio san mrežu na sljedeći način:
SX763 > switch > 8x DLINK DAP-1360. SX763 nema upaljen Wifi, samo jedan kabel ide na switch i sa switcha ide dalje na DAPove. Svaki dap je iskonfiguriran na način da je WPS isključen, mreža je stavljena kao IME_MREŽE (WPA2) i to je to. Kanali su 1, 6, 11. I nije nikakav problem nego sa 4 koja su relativno blizu (prizemlje, 1. 2. 3. kat), ali svi su na odovjenim kanlima. Međutim svako toliko nema interneta (SX radi) ostali APovi radi šta su dalje... I već san lud, je li do konfiguracije ili do tih APova (koji smatran da su generalno loši). http://www.pohrani.com/t/1r/wj/2tIWR1PO/untitled.jpg |
Jesi sigurno ugasio DHCP na svim D-linkovima, i konfigurirao ih sve da ne dolazi do slučajnog klanja adresa?
|
Citiraj:
|
Nek siemens bude dhcp, a ostali neka samo šire mrežu.
|
Pa da, to bi trebao raditi samo jedan uređaj u mreži, u tvojem slučaju SX. I moraš mu ograničiti rang, recimo da je on na 192.168.1.1 onda daj da drugima zadaje od 192.168.1.10 do 250. D-linkove konfiguriraj da imaju statičke adrese 192.168.1.2 - 9, mask 255.255.255.0 i gateway 192.168.1.1 i isključen DHCP
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Ne znam, valjda je. Ne bi trebali biti na istim ili susjednim kanalima, da se ne ubijaju međusobno. Meni je čudno da uopće trebaš 8 AP-ova :D
|
Citiraj:
|
Prije neki dan se netko žalio baš na te ap - ove a drugi kolega je potvrdio da treba ubaciti zadnji fw sa kojim rade relativno ok. Nisam provjeravao, vidi jel ima različiti fw po revizijama ako ih ima.
|
Citiraj:
|
8x AP na SX763 (pada stalno)
Update sve radi osim jednog, a tu na kabel neman interneta ako ne upisen DNS od routera (192.168.1.1) cim to upisen ide na net... Problem je sta na svim drugim kabelima radi bez toga. Anyone?
Fale 2 parice... |
To znaci da mu dhcp nedodjeljuje adresu dobro, na svakom ti rucno narihtaj adrese kako ti je i predlozeno. Dns isto na svakom dlinku rucno upisi, u tvom slucaju je to adresa sx-a
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
1 privitaka
Ne znam točno jer ga više nemam. Ali svaki pošteni AP ima tu mogućnost, evo za primjer TP-link koji je sad u pogonu
|
SX je router i nema tu opciju. AP-i to imaju, da.
|
I TP-link je router/modem/wireless access point, standardni od Optime. A jel nije ovo SX763: http://www.bug.hr/_cache/9b2e02ee360...92790ddf05.jpg ?
30 sekundi guglanja... poznato mi izgleda. |
Da, u pravu si, sorry.. Pristupao sam routeru preko RDP-a i nije mi uopće prikazivao te opcije pod Advanced.
Dakle, tvoj je prijedlog ograničiti mu IP adrese tako da prvih n odgovara broju AP-a? Primjerice, za 6 AP-a postaviti IP od 192.168.1.2-192.168.1.7? A na AP-ima postaviti onda upravo te statičke adrese? |
Ne mora biti baš prvih 8 adresa, ali da, uređajima sa takvom svrhom je najpametnije dati fiksne adrese izvan ranga DHCP-a. Uvijek znaš "gdje" su i nema slučajnih preklapanja adresa
|
Citiraj:
I da majstor koji je radio prije mene iša je na WDS i cili bi SX nakon pola dana zablokira, plus uzeo je još 2 LAN porta. Ja san pogasio sve osim LANa i s tog lana na SWITCH, router puno bolje diše :D |
Sad sam i ja stavio 2-20 van DHCP-a. Sutra moram isključiti DHCP na AP-ima i postaviti default gateway na 192.168.1.1 (router). Brine me jedino što to sve ide preko switcha, pa se bojim da on nije izvor problema.
|
Citiraj:
|
Nikako ne mogu osposobiti AP-ve. Naime, imam HP MSR 920 router koji dodjeljuje IP adrese u rangu 31.147.214.xx i njega sam spojio na D-Link switch i sva računala spojena na switch dobivaju uredno IP preko DHCP-a. No, kad spojim AP TP-Link na switch nijedan uređaj spojen preko njega nema izlaz na net. Isključio sam DHCP u AP-u. Ima tko ideju?
|
A baš si Inovator:
- upadaš kolegi u temu sa kojom i nema neke veze osim šta je ap u pitanju - koji ap (oznaka) nisi naveo - jesi provjerio koja verzija fw - a je u uređaju a koja na supportu - ono najvažnije, kako si ap konfigurirao |
1 privitaka
AP je TL-WA901ND.
FW je zadnji dostupni. Što se konfiguracije tiče, postavljen je u AP mode, sa jednim SSID-om, postavljena je statička IP adresa koja odgovara IP rangeu routera, gateway je od routera...DHCP u AP-u je ugašen. |
Koji genijalac je slagao / konfigurirao tu mrežu ?
Koliko je klijenata u njoj ? Ne možeš koristiti javne ip adrese unutar privatne mreže, možda i možeš ali onda očekuj probleme vezane sa tim. Vidi: http://en.wikipedia.org/wiki/IP_address - private IPv4 network ranges Ako se radi o maloj mreži onda prvo sve prebaci na 192.168.x.x i Subnet 255.255.255.0. |
Carnet je slagao, routeru se pristupa preko konzole, ja nemam pristup.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:01. |