PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Put u Veliku Britaniju s osobnom iskaznicom (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=250339)

zhecky 07.08.2013. 21:13

Put u Veliku Britaniju s osobnom iskaznicom

Ljudi pomozite ako znate, molim vas!
Lud sam više, do prije par dana je bilo sve u redu, bio sam uvjeren da nije nikakav problem s osobnom ući u Englesku (provjerio na stranicama MVP, u MUP-u, na infodesku aerodroma i ambasadi :D) i sada mi je par ljudi što je bilo u Londonu ubacilo usranu bubu u glavu da obavezno moram imati putovnicu. U tom slučaju morao bi otići u Zagreb izvaditi je u žurnom postupku što mi nekako i nije napeto :fiju:

Ima li među ljudstvom experta netko informiraniji od mene?
Za svaku informaciju bio bih iznimno zahvalan :fala:

rendula 07.08.2013. 21:15

Nisam siguran, ali koliko mi je poznato mozes sa novom osobnom (onom zbog koje se sad ceka po 10 sati u redu na policiji u ZG), sa starom ne mozes.

MAGARAC 07.08.2013. 21:19

Meni su rekli da jos uvijek trebam putovnicu za UK bez obizira na uniju. Ja planiram ic uskoro i s nekim sam razgovaro o tome pa mi je tak receno. Pitaj u nekoj agenciji, turistickoj.

Nemoj ic u Zagreb. Odi u bilo koju PU i bit ce ti gotova za tjedan dana bez zurnog ak ti to nije kasno. Sad mozes izvadit u bilo kojoj PU. U Zg ti je guzvetina stalno. Ja sam svoju izavdil u Donjoj Stubici iako nisam od tam i bila je gotova za manje od tjedan dana.

Ja sam isal sa novom, biometrijskom bez problema na Getwick..

zgmmax 07.08.2013. 21:23

Mislim da za putovanja avionom moras imati putovnicu. ne mozes ici samo sa osobnom.

CatKiller 07.08.2013. 22:22

Najveca prevara su nase "biometrijske" putovnice koje citaci biometrijskih putovnica na Heathrowu uopce ne prepoznaju. Prije dva tjedna sam letio s dvojicom kolega s posla. Svi smo se obrukali zbog nasih kvazi-biometrijskih putovnica. Sigurno ih je izradio King ICT.

Za osobnu ne bi znao, ako pise na UK BA http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/) da se moze, onda da, inace - ponesi putovnicu.

Nasim lopovima ne vjerujem ni kad izdaju sluzbena priopcenja.

Dr.Who 07.08.2013. 23:22

Kako mislis da ih ne prepoznaju? Ove godine sam bio vec 4-5 puta i svaki put sve najnormalnije prodje sa putovnicom?

zhecky 08.08.2013. 00:47

Ma lud sam više, nemam vjere u naše institucije XD, na boarding passu za gatwick mi piše "Photo ID is compulsory on all flights. You will need a valid passport, or where permitted, a national identity card."
A ovo mi je baš upalo sad il nikad i nemam vremena za vaditi putovnicu redovnim postupkom, a o dodatnom trošku od 1000kn ni neću govoriti...

pokušat ću stat na ovome
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/croatia/

hvala ljudi!

morph 08.08.2013. 08:08

U sve zemlje EU može se sa osobnom iskaznicom koja je izdana nakon 01.01.2003.

http://www.mvep.hr/hr/konzularne-inf...ske,283.html#p

panoramix 08.08.2013. 09:51

Treba pažljivo čitati :

citat :

to the European Union on 1 July 2013.

From 1 July 2013 Croatian citizens will become European Economic Area (EEA) nationals. Like all EEA and Swiss nationals from 1 July 2013 you can enter and live in the UK without needing to apply for our permission.

To enter the UK you will not need a visa but must provide evidence of your identity in the form of either your Croatian passport or identity card.

zhecky 08.08.2013. 10:05

da, putovnica ili osobna

CatKiller 08.08.2013. 11:20

Citiraj:

Autor Dr.Who (Post 2440893)
Kako mislis da ih ne prepoznaju? Ove godine sam bio vec 4-5 puta i svaki put sve najnormalnije prodje sa putovnicom?

Postoji posebna linija za biometrijske putovnice na kojoj samo prislonis svoju putovnicu na citac, pogledas u kameru i sustav te automatski pusti.

Nama taj sustav nije funkcionirao iako su nam putovnice biometrijske. Bilo je to prije 3 tjedna.

Morali smo otići do "šaltera" i proći "ručnu" kontrolu.

zhecky 08.08.2013. 12:41

Ma nitko ništa ne zna u ovoj državi XD
Evo poslao upit na Gatwick.
Ako propustim Bloodstock vršim državni udar

Dr.Who 08.08.2013. 13:07

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 2441002)
Postoji posebna linija za biometrijske putovnice na kojoj samo prislonis svoju putovnicu na citac, pogledas u kameru i sustav te automatski pusti.

Nama taj sustav nije funkcionirao iako su nam putovnice biometrijske. Bilo je to prije 3 tjedna.

Morali smo otići do "šaltera" i proći "ručnu" kontrolu.

Ne znam zasto al mislim da je to samo za UK gradjanine :confused:

CatKiller 08.08.2013. 13:12

Citiraj:

Autor Dr.Who (Post 2441067)
Ne znam zasto al mislim da je to samo za UK gradjanine :confused:

Lokalni pakistanac nas je tamo uputio nakon što smo mu pokazali svoje kvazimetrijske putovnice . A bas smo se poveselili :-) .

Ako ce netko putovati, neka proba najprije uvaliti osobnu pa nas obavijesti kako je to proslo.

Dr.Who 08.08.2013. 13:40

Citiraj:

Autor CatKiller (Post 2441069)
Lokalni pakistanac nas je tamo uputio nakon što smo mu pokazali svoje kvazimetrijske putovnice . A bas smo se poveselili :-) .

Ako ce netko putovati, neka proba najprije uvaliti osobnu pa nas obavijesti kako je to proslo.

Zato se ja uvijek drzim stare provjerene rute :D Jedina razlika od 1.7 je sto vise ne moramo popunjavat onaj usrani imigracijski listic

Sto se osobne tice, isao sam autom u cesku samo sa osobnom, bez ikakvih problema. Idem za 10 dana opet, avionom pa probam i tu :)

zhecky 20.08.2013. 12:29

Evo čisto informacija ako koga zanima: ušetao sam u Veliku Britaniju bez putovnice. :banana:

syss 20.08.2013. 12:35

sad probaj odšetat, ak se ne javljaš, zovemo guantanamo :D

Pupo 20.08.2013. 12:44

Citiraj:

Autor zhecky (Post 2446055)
Evo čisto informacija ako koga zanima: ušetao sam u Veliku Britaniju bez putovnice. :banana:

Teoretski se to moglo i prije neg što smo ušli u eu, sam je stvar hoće te uhvatit il neće :D

Uglavnom, sretan put nazad, i da makar nečemu služi što smo ušli u EU :)

Ivo_Strojnica 20.08.2013. 12:45

jesi iša avionom? Ako jesi, onda lažeš :D

Drvoje 20.08.2013. 13:22

Zar ne bi tribalo bit svejedno čime je otiša, ili samo na aerodromima vrše detaljan "prepip"? :D

Mad_Duke 20.08.2013. 14:47

Prijevozno sredstvo je irelevantno. Ideš osobnom i ciao. Kontrole ne vrše aviokompanije nego "lokalna policija"..

Zna se za koje zemlje treba putovnica/viza/pozivno pismo. Ja nisam ni 2007. nikakav papir ispunjavao u UK kad se išlo sa pasošem.

Ali savjet. Nosite i putovnicu ako mozete. Onda lijepo dotičnu držite gdje spavate, a po vani idete sa osobnom. Ako vam netko drpi puno cete manje bancije imati ako imate valjani dokument. A i jeftinije proći plus izbjegavanje papirologije u ambasadi (ako nije vikend jeltd)

Swarm dude 20.08.2013. 16:19

Situacija je ponekad zbunjujuća, de facto i de iure možeš putovati s osobnom gdje god želiš unutar EU, no kako nismo u Schengenu, recimo na malograničnim prijelazima i dalje trebaš dobiti dozvolu za prolaz :D najsigurnije je imati i putovnicu sa sobom, zlu ne trebalo :)

ivo_k 20.08.2013. 17:18

konstantno udaranje pecata u putovnicu ce ti ju brzo napuniti, a onda moras iskesirat za novu ne malu sumu novaca.
a ako imas valjanu vizu za neku zemlju, onda ces morati nositi staru i novu putovnicu (ili traziti novu vizu - jos veca gnjavaza i trosak).

Mad_Duke 20.08.2013. 17:44

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 2446163)
Situacija je ponekad zbunjujuća, de facto i de iure možeš putovati s osobnom gdje god želiš unutar EU, no kako nismo u Schengenu, recimo na malograničnim prijelazima i dalje trebaš dobiti dozvolu za prolaz :D najsigurnije je imati i putovnicu sa sobom, zlu ne trebalo :)

Schengen nema nikakve veze. Schengen ima drugu svrhu, tako da samo moraš pokazati valjani dokument (u našem slučaju osobna/putovnica) i to je to. Da smo u Schengenu opet bi morao imati putovnicu/osobnu sa sobom ako te netko halta u nekoj zemlji, samo ne bi morao pokazati dotičnu dok putuješ kopnom jer nema granica između država.

[Psyho]Cox 20.08.2013. 22:07

Citiraj:

Autor ivo_k (Post 2446186)
konstantno udaranje pecata u putovnicu ce ti ju brzo napuniti, a onda moras iskesirat za novu ne malu sumu novaca.
a ako imas valjanu vizu za neku zemlju, onda ces morati nositi staru i novu putovnicu (ili traziti novu vizu - jos veca gnjavaza i trosak).

Mislim da za prelaske granice unutar EU vise ne udaraju pecate tj. bar meni nisu nedavno kad sam letio iz ZG-a u Frankfurt i Pariz. Sto se tice prelaska osobnom, kako je vec receno, vrijedi unutar EU i putovnica nije potrebna.

Mad_Duke 20.08.2013. 22:34

Ma ne udaraju ni kad ideš u Srbiju ili Bosnu hehe

Sve je oke dok ti ne udare pečat preko US vize pa moraš novu vaditi :) hehe

zhecky 21.08.2013. 21:25

Ma doma sam već ( nažalost D: ). Avionom se išlo, nikakve jebade nije bilo. Duže mi je trebalo da uđem ponovo u usranu Hrvatsku u Kaštelima nego da išetam s Gatwicka...

Drvoje 23.08.2013. 08:45

Pajdo pa znaš li ti kolika je Hrvatska, tj. kakav bitan svjetski čimbenik u odnosu na neku tamo banana monarhiju zvanu Mala Britanija :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:07.