![]() |
Put u Veliku Britaniju s osobnom iskaznicom
Ljudi pomozite ako znate, molim vas!
Lud sam više, do prije par dana je bilo sve u redu, bio sam uvjeren da nije nikakav problem s osobnom ući u Englesku (provjerio na stranicama MVP, u MUP-u, na infodesku aerodroma i ambasadi :D) i sada mi je par ljudi što je bilo u Londonu ubacilo usranu bubu u glavu da obavezno moram imati putovnicu. U tom slučaju morao bi otići u Zagreb izvaditi je u žurnom postupku što mi nekako i nije napeto :fiju: Ima li među ljudstvom experta netko informiraniji od mene? Za svaku informaciju bio bih iznimno zahvalan :fala: |
Nisam siguran, ali koliko mi je poznato mozes sa novom osobnom (onom zbog koje se sad ceka po 10 sati u redu na policiji u ZG), sa starom ne mozes.
|
Meni su rekli da jos uvijek trebam putovnicu za UK bez obizira na uniju. Ja planiram ic uskoro i s nekim sam razgovaro o tome pa mi je tak receno. Pitaj u nekoj agenciji, turistickoj.
Nemoj ic u Zagreb. Odi u bilo koju PU i bit ce ti gotova za tjedan dana bez zurnog ak ti to nije kasno. Sad mozes izvadit u bilo kojoj PU. U Zg ti je guzvetina stalno. Ja sam svoju izavdil u Donjoj Stubici iako nisam od tam i bila je gotova za manje od tjedan dana. Ja sam isal sa novom, biometrijskom bez problema na Getwick.. |
Mislim da za putovanja avionom moras imati putovnicu. ne mozes ici samo sa osobnom.
|
Najveca prevara su nase "biometrijske" putovnice koje citaci biometrijskih putovnica na Heathrowu uopce ne prepoznaju. Prije dva tjedna sam letio s dvojicom kolega s posla. Svi smo se obrukali zbog nasih kvazi-biometrijskih putovnica. Sigurno ih je izradio King ICT.
Za osobnu ne bi znao, ako pise na UK BA http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/) da se moze, onda da, inace - ponesi putovnicu. Nasim lopovima ne vjerujem ni kad izdaju sluzbena priopcenja. |
Kako mislis da ih ne prepoznaju? Ove godine sam bio vec 4-5 puta i svaki put sve najnormalnije prodje sa putovnicom?
|
Ma lud sam više, nemam vjere u naše institucije XD, na boarding passu za gatwick mi piše "Photo ID is compulsory on all flights. You will need a valid passport, or where permitted, a national identity card."
A ovo mi je baš upalo sad il nikad i nemam vremena za vaditi putovnicu redovnim postupkom, a o dodatnom trošku od 1000kn ni neću govoriti... pokušat ću stat na ovome http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/eucitizens/croatia/ hvala ljudi! |
U sve zemlje EU može se sa osobnom iskaznicom koja je izdana nakon 01.01.2003.
http://www.mvep.hr/hr/konzularne-inf...ske,283.html#p |
Treba pažljivo čitati :
citat : to the European Union on 1 July 2013. From 1 July 2013 Croatian citizens will become European Economic Area (EEA) nationals. Like all EEA and Swiss nationals from 1 July 2013 you can enter and live in the UK without needing to apply for our permission. To enter the UK you will not need a visa but must provide evidence of your identity in the form of either your Croatian passport or identity card. |
da, putovnica ili osobna
|
Citiraj:
Nama taj sustav nije funkcionirao iako su nam putovnice biometrijske. Bilo je to prije 3 tjedna. Morali smo otići do "šaltera" i proći "ručnu" kontrolu. |
Ma nitko ništa ne zna u ovoj državi XD
Evo poslao upit na Gatwick. Ako propustim Bloodstock vršim državni udar |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ako ce netko putovati, neka proba najprije uvaliti osobnu pa nas obavijesti kako je to proslo. |
Citiraj:
Zato se ja uvijek drzim stare provjerene rute :D Jedina razlika od 1.7 je sto vise ne moramo popunjavat onaj usrani imigracijski listic Sto se osobne tice, isao sam autom u cesku samo sa osobnom, bez ikakvih problema. Idem za 10 dana opet, avionom pa probam i tu :) |
Evo čisto informacija ako koga zanima: ušetao sam u Veliku Britaniju bez putovnice. :banana:
|
sad probaj odšetat, ak se ne javljaš, zovemo guantanamo :D
|
Citiraj:
Uglavnom, sretan put nazad, i da makar nečemu služi što smo ušli u EU :) |
jesi iša avionom? Ako jesi, onda lažeš :D
|
Zar ne bi tribalo bit svejedno čime je otiša, ili samo na aerodromima vrše detaljan "prepip"? :D
|
Prijevozno sredstvo je irelevantno. Ideš osobnom i ciao. Kontrole ne vrše aviokompanije nego "lokalna policija"..
Zna se za koje zemlje treba putovnica/viza/pozivno pismo. Ja nisam ni 2007. nikakav papir ispunjavao u UK kad se išlo sa pasošem. Ali savjet. Nosite i putovnicu ako mozete. Onda lijepo dotičnu držite gdje spavate, a po vani idete sa osobnom. Ako vam netko drpi puno cete manje bancije imati ako imate valjani dokument. A i jeftinije proći plus izbjegavanje papirologije u ambasadi (ako nije vikend jeltd) |
Situacija je ponekad zbunjujuća, de facto i de iure možeš putovati s osobnom gdje god želiš unutar EU, no kako nismo u Schengenu, recimo na malograničnim prijelazima i dalje trebaš dobiti dozvolu za prolaz :D najsigurnije je imati i putovnicu sa sobom, zlu ne trebalo :)
|
konstantno udaranje pecata u putovnicu ce ti ju brzo napuniti, a onda moras iskesirat za novu ne malu sumu novaca.
a ako imas valjanu vizu za neku zemlju, onda ces morati nositi staru i novu putovnicu (ili traziti novu vizu - jos veca gnjavaza i trosak). |
Citiraj:
|
Citiraj:
Mislim da za prelaske granice unutar EU vise ne udaraju pecate tj. bar meni nisu nedavno kad sam letio iz ZG-a u Frankfurt i Pariz. Sto se tice prelaska osobnom, kako je vec receno, vrijedi unutar EU i putovnica nije potrebna. |
Ma ne udaraju ni kad ideš u Srbiju ili Bosnu hehe
Sve je oke dok ti ne udare pečat preko US vize pa moraš novu vaditi :) hehe |
Ma doma sam već ( nažalost D: ). Avionom se išlo, nikakve jebade nije bilo. Duže mi je trebalo da uđem ponovo u usranu Hrvatsku u Kaštelima nego da išetam s Gatwicka...
|
Pajdo pa znaš li ti kolika je Hrvatska, tj. kakav bitan svjetski čimbenik u odnosu na neku tamo banana monarhiju zvanu Mala Britanija :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:07. |