PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Prijenosnici (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=48)
-   -   Dell 5521 drivers (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=250214)

srale7 02.08.2013. 01:04

Dell 5521 drivers

Na moju preporuku, dotična osoba je kupila Dell 15R 5521, prilikom odabira laptopa nisam bio oprezan i tako je taj del dosao bez windowsa i samim tim i drivera za windowse.

Na kraju sam sa instalirao windowse i tu nastaje problem, driveri. Dell ima neobjašnjivo retardiran sistem sa driverima, trazi instalaciju nekog svog softvera za skidanje drivera, u protivnom je brzina downolada 10kbps, ne postoji mogućnost skidanja drivera za druge operativne sisteme (znači imam win7 64 na kompu i hocu na tom kompu skinuti drivere za win7 32, ne mogu), onda najednom mi je cijela dellova stranica prestala radit u firefoxu i uglavnom 100 problema koje nikad ne bi očekivao od jednog Della.

Skidanje drivera je isto muka isusova, po 5-6 verzija istog drivera, različitog naziva, nigdje ne pise u čemu je razlika, uglavnom napatio sam se dok sam instalirao sve drivere, a na kraju vise nisam znao koji sam drivere stavio i koji rade a koji ne:)

Pa me zanima jel ima mozda netko original dvd sa driverima za ovaj(ili sličan) laptop? To mi treba iz razloga sto ta osoba nije u stanju provest cijelo popodne na www.dell.com i traziti odgovarajuce drivere, nego bi volje sve to imat na dvd-u i ako bude potrebe driver jednostavno reinstalirati sam dvd-a.

Nadam se da ovim pitanjem ne kršim neka pravila foruma.

BTW, toliko sam se razočarao u dell, da od njih vise nebi kupio ili nekome preporučio ni jebeni probirštift :)

Hvala i LP:D

nino 02.08.2013. 09:29

Srale, idi nahrani ribice u akvariju, a posao prepusti nekom ko zna drugi put. :D

coconut 02.08.2013. 09:44

Stvarno je bio problem pomoću Hardware ID u Device Managementu naći hardver koji se nalazi u laptopu... Da ne govorim kako na Hiren'su ima nekoliko programa za detekciju hardvera.
Još da to govori neki n00b, sve bi mi bilo jasno, ali član sa toliko staža i postova na ovom forumu... preloše.

MMI 02.08.2013. 11:44

nemojte čojeka zajebavat :D

http://www.dell.com/support/drivers/...iron-15r-5521/

( biraj između win 7 i win 8 64, iako mislim da idu i na 32 bitne )

srale7 02.08.2013. 12:42

Citiraj:

Autor MMI (Post 2438777)
nemojte čojeka zajebavat :D

http://www.dell.com/support/drivers/...iron-15r-5521/

( biraj između win 7 i win 8 64, iako mislim da idu i na 32 bitne )

Za početak, ovaj link mi se otvori ali kao da mi otvori sliku, mogu ga samo gledat :) Ok, otvorim ga preko internet explorera, ali ono koji kurac? Firefox mi otvara sve moguće stranice, ali delovu ne želi.

@ nino & koko

Priznajem, nisam se dobro pripremio, jer sam očekivao otic na službenu stranicu, upisati model laptopa i tamo za 20 min poskidati sve drivere koji mi trebaju.
Prvo me trazi da instaliram neki sugavi dell downloader, gledam koji kurac? ne zelim to instalirat. Bez toga se driveri skidaju po 10 kbps. I da sad opet ne nabrajam, napisao sam u 1. postu, jel normalno da na masini na kojoj je win7 64 ne mogu skinut drivere za win7 32? wtf?

Nedavno slagao neki ultra prastari acer laptop, drivere skinuo za cca 20 min, instalirao, sve radi. Ali ne, Dell to ne može :)

jopis 02.08.2013. 12:56

Citiraj:

Autor srale7 (Post 2438817)
I da sad opet ne nabrajam, napisao sam u 1. postu, jel normalno da na masini na kojoj je win7 64 ne mogu skinut drivere za win7 32? wtf?

:roller:
AFAIK, za taj laptop uopće ne postoje 32bitni driveri, budući da tvornički dolazi sa 4 ili 6gb memorije, pa je suludo stavljati 32bitni os na njega, što je proizvođač predvidio, pa omogućio samo drivere za 64bitnu 7icu i 8icu.

A to što tebi ff ne otvara stranicu normalno, ili ne radi download sa dellovog weba, to je lokalni problem, tj do tebe je.

srale7 02.08.2013. 13:09

Naravno, stavio sam win7 64bit na laptop, ali kako nije odmah prepoznao mrežnu karticu morao sam skinut driver za nju da se mogu spojit na net i skinut ostale drivere. Komp u neposrednoj blizi je imao win7 32 i sa njim nisam mogao skinut mrežni driver za win7 64. Čemu takve komplikacije?

I molim gospodu koja govori da sam laik/noob neka pogleda listu network drivera
Postoje vise verzija (dell 1703/1705 wifi+bt, intel wifi driver, dell wifi+bt, intel bt itd..) a u "opisu" sve copy/paste uglavnom ja nisam uspio skuzit koji meni driver treba :)

jopis 02.08.2013. 13:41

Citiraj:

Autor srale7 (Post 2438831)
Naravno, stavio sam win7 64bit na laptop, ali kako nije odmah prepoznao mrežnu karticu morao sam skinut driver za nju da se mogu spojit na net i skinut ostale drivere. Komp u neposrednoj blizi je imao win7 32 i sa njim nisam mogao skinut mrežni driver za win7 64. Čemu takve komplikacije?

Kako ne bi mogao skinuti!??! Rekoh ti da je do tebe, ja sam sad na poslu na 32bit 7ici i mogu normalno skinuti koji god driver, bilo za 7icu ili 8icu.

Citiraj:

Autor srale7 (Post 2438831)
I molim gospodu koja govori da sam laik/noob neka pogleda listu network drivera
Postoje vise verzija (dell 1703/1705 wifi+bt, intel wifi driver, dell wifi+bt, intel bt itd..) a u "opisu" sve copy/paste uglavnom ja nisam uspio skuzit koji meni driver treba :)

Pa provjeriš po hardware id-u u device manageru koja je mrežna unutra i taj driver skineš, pa to su osnove.... (a koliko vidim, mrežna je jedna jedina, dakle žično si se mogao odmah spojit na net, a bežičnih imaju 3 varijante, što rekoh već, vidiš po hw id-u za 15 sec posla, to ti je netko već i napisao btw).

srale7 02.08.2013. 14:52

Citiraj:

Autor jopis (Post 2438848)
Kako ne bi mogao skinuti!??! Rekoh ti da je do tebe, ja sam sad na poslu na 32bit 7ici i mogu normalno skinuti koji god driver, bilo za 7icu ili 8icu.

Na dva kompa i na svakom probao sa po dva preglednika, ako je komp win7 32, onda mi nudi samo win7 i win8 32. Analogno tome ako je komp 64bit, onda nudi samo 64bit drivere.
Zasto je to tako stvarno ne znam.

Citiraj:

Pa provjeriš po hardware id-u u device manageru koja je mrežna unutra i taj driver skineš, pa to su osnove.... (a koliko vidim, mrežna je jedna jedina, dakle žično si se mogao odmah spojit na net, a bežičnih imaju 3 varijante, što rekoh već, vidiš po hw id-u za 15 sec posla, to ti je netko već i napisao btw).
Nije problem mrežna, problem je zbrka sam wifi driverima.

Nikky 02.08.2013. 21:05

Za žičnu mrežu stvar je razjašnjena, a za wireless je manje - više isti igrokaz kod svih proizvođača jer zbog veliko serijskog štancanja igraš na kukalo koju si dobio od x opcija.
Pa kod eMasines jeftinjaka se dešavalo da na dl. ni nema na support stranici.
Za žuntu, već x puta dokumentirani igrokaz, deal proizvođača i Mirkosheeta sa "sakrivanjem" drajvera (prvo za XP, a sada skoro za sve osim W8).

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:03.