![]() |
HD6850 CF pregrijavanje
znaci imam Sapphire HD6850 i sapphire HD6850 Vapor-X. Vapor X mi je glavna, i to je na X8 portu, a stock je na x8 (x2), znaci na x16 portu. tokom 3Dmark11 ili igranja zahtjevnih igara (dirt 3, WRC 2010, sleeping dogs) vapor X ostaje na zdravih 75-80, dok se stock penje i do 105 °C. Rjesenje? mislio sam ici na accelero S1 ili Xtreme plus, ima po 150-200 kn na netu. Eto, hvala.
EDIT: clockovi su nesto cak i underclockani (750/980), vaporica ima 850/1100 default, a stock ima 775/1000. Obicna je iznad vaporice tako da se vaporica zagrijava sa zadnje strane toplinom ove na x16. |
Imaš standardnu Sapphire?
Ak imas nekaj ti se zaštopalo unutra, ne hladi ti kuler kak treba, moja nikad nije išla prek 70-75°Cmax, pogledaj na kolko ti se okreće vent kad je temp na 105°C ? |
Pa ocito gornja (obicna valjda koliko sam skuzio) nema dovoljno airflowa od donje ako su priljubljene skroz. To je i kod mene bio problem pa sam spustio donju jos jedan slot ispod,ali na X4 slot. Zrtvovao 1% performansi, ali grafe su razmaknute i imaju dovoljno airflowa i temp su normalne.
Edit: sad vidim da imamo iste ploce. Probaj ih onda razdvojit i stavit dolje u x4 slot... |
Probaj prvo stavit neki vent na bocnu stranicu neka puse izmedju njih, trebalo bi pomoc. Ja sam imal tak dok zam imal cf, s tim da sam vent stavil na prekidac, pa palio samo u igrama.
Druga stvar mozes ih probati zamjeniti, vapouricu dolje a ovu gore, bit ce ti ista stvar jer u cf-u tak i tak obje rade na frekvenciji slabije (jedino ak se ro nike promijenilo). |
Svakako pregledat coolere, očistit detaljno, eventualno zamjenit pastu i definitvno undervoltat obe grafe jer na stock taktovima 6850 može radit na 1.0v,tu negdje.
Ako su još spušteni taktovi,onda ide i niže sa voltažom. |
Koliko sam ja skužio iz napisanog a i provjerio na netu, tebi su obje kartice u plavim portovima, što znači da obje rade u x8 modu (kada bi imao samo jednu karticu u gornjem slotu, radila bi u x16). Pošto je vaporica bolji primjerak sa boljim hlađenjem, a zbog Xfire-a će još i biti understock-ana, nju stavi gore (onaj port bliži procesoru) gdje će imati slabije hlađenje, i stvar bi kao takva trebala funkcionirati. A ovu "običnu" sapphiricu stavi na stock clock i trebao bi imati i bolje performanse nego sada, sa nižim temperaturama.
Edit:+1 za ovo što je BojanZD napisao, samo undervoltanje pusti za kasnije. Probaj da li će biti dobro nakon ovih drugih naših savjeta, a tek onda se upusti u undervoltanje i traženje min. stabilnog napona. Nakon još jednom pročitanog prvog posta, samo da te ispravim, ne grije se vaporica sa ovom iznad, nego vaporica grije ovu iznad sebe, tako da ova gornja ne samo da dobiva manje zraka, nego još i dobiva topli zrak od pozadine vaporice. Poprilično sam siguran da kad im zamijeniš pozicije (očišćene, propuhane, premazane ako nisu nedavno) i staviš default takt, da nećeš imati problema više. |
Neces osjetiti na performansama (citaj: radi se o par % mozda) ako stavis jednu u skroz dolnji slot (x4) pa da rade u x4 modu.
Imao sam tu maticnu, znam kakav je raspored slotova i dok su ti obje grafe u gornjim slotovima neces imati dobre temperature nema sanse jer gornja nema zraka, zacepljen joj je vent dolnjom grafom i jos ju dolnja grafa grije... stavi ih na stock taktove, jednu u gornji slot, a drugu u skroz dolnji, imat ce izmedju sebe mjesta, na stranicu stavi jedan vent da puse po grafama, dovoljno je i na 800rpm samo da gornja grafa dobiva friski zrak a ne onaj topli od dolnje grafe.... i naravno podrazumijeva se da su grafe ociscene od prasine i da pasta nije okamenila |
Citiraj:
|
znaci, moram kupit neki duzi CF kabel jer ovako ne mogu spojit dvije grafe na x16 i x4 (citaj: probao svakako, skoro pokidao postojeci kabel). Znaci, kupit duzi kabel. to se moze bilo di kupit? Meni je i prije obicna sapphire na x8 portu, (bas zbog boljeg hlađenja) isla na 97-100 °C sa ventovima na 100% naravno kad su pregrijane. Morat cu probat zamijenit i thermalnu pastu. Koje su preporuke? Smatram da silver V, koji je vise vodenast, i nije bas za grafe, aa? bolje ceramique? A pasta nadam se da nije okamenila, ostalo mi od zalman coolera njihove paste pa sam to stavio, dok mi je na procu silver V. To stavljeno na grafu prije nove godine jos.
|
Jup, trebaš dulji mostić, možda da zamoliš nekoga s foruma ako ima, pa da ti za kavu to riješi, jer sa svakom grafom dobiješ mostić a 3% ekipe ima CF, tako da pretpostavljam da mostića ima na bacanje :)
|
ma imam ja mostic kaj sam dobio i sa HD6850 i od susjeda sta je dobio sa sapphire HD7850, ali ku***, kratki. Ako netko ima, jebeno. Samo recite :D
|
bump
ima netko mostic veci neki? |
bump
opet mi se pregrijava sapphirka tokom igranja darksidersa II i Metro Last Light, cak i sa duljim mosticem. Bas mi se crashao skroz PC bez BSOD-a. Morat cu se opredjelit za Accelero twin turbo pro i silver V. Javim rezultate. |
A kakva ti je situacija sa provjetravanjem u kućištu? :)
|
HAF 932 sa rijesenim cable managementom + izbacen prednji hard disk rack za bolji airflow sa prednje strane kucista. prije 2 tjedna ocisceno sve komplet, znaci izvadena maticna, sve ocisceno od prasine, obje grafe ispuhane kompresorom. Jedino bolje sto mogu stavit je aftermarket cooler ili mod za vodeno hlađenje kakvo imaju top gamerska kucista.
|
Pa jesi probao ostavit samo tu Sapphirku koja se pregrijava i solo s njom odvrdit neke stress-testove? Možda zaista nešto nije uredu s hladnjakom, ne sjedi dobro, možda ti je u driverima zbrkano postavljeno vrtnja venta(da se diže rpm sa temperaturom)?
Moje dvije 5850 su max bile do 75 *C pod stressom, a nekih 70-ak pod normalnim igranjem, s time da je ova gornja(kojoj kola zagrijan zrak zbog donje) uvijek bila toplija 1-2 *C. |
Vaporica mi je uvijek nekih 18-20 stupnja hladnija tijekom gaminga, dok je ova na 95, vaporica sjedi na 75-78. I prije kupnje vapor-X mi se događalo da se pregrijava, zato sam ocistio sve i stavio novu pastu, zasarafio => pregrijavanje. Kada igram ukljucim preko CCC i MSI afterburner monitore i sve pratim, nista se ne dize osim venta na 100%. -.-
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:27. |