![]() |
Posjet Dell tvornici u Poljskoj
Posjetili smo Dellovu tvornicu u Poljskoj.
|
Zanimljiv teaser insider iako škrt informacijama. No niti očekivao nisam da će sad biti sto fotki i detaljno razglabanje o detaljima :)
Citiraj:
Citiraj:
|
Ispravljeno :)
|
Kul. Jesu pričali štogod, kad će kod nas otvoriti tako nešto :D
|
Citiraj:
|
taman da mi unuci imaju perspektivu :D
|
mi čekali 50 godina, djeca 50 i unuci 25... trista godina smo čekali! :D
trebali smo mi implementirati ovo podno hladženje, ali eto stalo jer treba platiti isto :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Bome dečki lijep posjet :) Nadam se da ćete još koju tvornicu posjetit. Dobro štivo, dobre fotke sve 5 :)
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Jer stihovi kažu:
Kako je dobro biti na Vlasti Jer Vlasta je bogata I Vlasta te casti :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Pa napisao si u prvom licu :D
Ako ovisi o našim političarima, nemamo se čemu nadati, na žalost |
Ako zanemarimo birokraciju i 100 raznih poreza i davanja, još uvijek ostaje glavni problem: naša radna snaga je preskupa za Dell i slične potencijalne ulagače.
Nikakva veća tvornica elektronike, automobila ili bilo čega drugoga se neće ovdje praviti, to je činjenica. Htjeli bi nova radna mjesta ali i veće plaće, e ne može i jedno i drugo. |
Koliko znam, u WV-u imaju dobre plaće. A sumnjam da su plaće u Opelu, BMWu, Mercedesu, Seatu, Audiu, Fordu, Fiat Italija, Škodi i Kia-i manje od minimalca u 'rvatskoj.
U Zastavu i Dačiju ne ulazim. i još manje u to da moji prijatelji "magistri" i prvostupnici rade za 1600kn |
Citiraj:
A političari jedini mogu riješiti te gluposti. Nažalost. Citiraj:
|
Citiraj:
Kad govoris o placama, onda nemoj uspredjivat one u njemackoj i nase, jer nije dvojba hoce li se otvoriti neka tvornica tamo ili kod nas, nego je uvijek dvojba hoce li se otvoriti u slovackoj, poljskoj, ceskoj ili kod nas, a mi smo skuplji od njih svih. Gledaj malo di ti isti proizvodjaci otvaraju svoje druge tvornice, traze se zemlje sa sto jeftinijom radnom snagom, a mi tu ne spadamo, sva filozofija. http://www.jutarnji.hr/hrvatska-bi-b...vesti/1096645/ Normalno da ima jos masa stvari koje koce ovakve projekte, ali cim jedan Dell/BMW vidi koja je prosjecna placa u HR i koji je minimalac, odma se okrenu jeftinijma. |
Pa ako oni u matičnim zemljama mogu sa svojim plaćama proizvoditi konkurentne proizvode, kako ne mogu u hrvatskoj? Mogu, ali ne žele jer je poanta ovog prokletog društva profit. Poljska, Slovačka i Češka su izbor jer su u EU. Rumunjska i Bugarska su tu daaaaleko jeftinije što se radne snage tiče. To sam htio reći svojim primjerima.
Druga stvar je što je to sve i dovelo do ovoga, a davno je Marx govorio o ovome što nam se događa. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Naravno da ima proizvodnje u matičnim zemljama, ali su i cijene "originalne", a razlika je nerijetko čak i daleko veća od 50%.
Npr. nedavno sam nabavljao dio testne opreme za testiranje napajanja (osciloskop i mjerač el. snage), te su bile ponuđene dvije opcije porijekla - Kina ili Japan. Solidne kineske verzije se uglavnom kreću od 500-1000€, pa rekoh, ne može onda niti japanac biti predaleko :/ A onda je stigla japanska ponuda: http://img842.imageshack.us/img842/4916/racunj.jpg Da ne shvatite krivo, cijenim ja japansku tehnologiju - ali ne toliko :D |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:09. |