PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Memorije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=60)
-   -   DDR 400 dileme oko kupnje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=244309)

karabaja 14.02.2013. 01:07

DDR 400 dileme oko kupnje

Pozdrav,

namjeravam proširiti memorijske resurse na starom kompu i potjerati na njemu Win 7.

U njemu je ova ploča: http://www.asus.com/Motherboard/P5GD1VM/ i 2 x 512 MB DDR400 RAM-a

Proširio bih do najmanje 2 GB, a idealno 4 GB, koliko max. podržava.

Ono što me muči, jest gdje kupiti memoriju. 1 GB u domaćim dućanima, pouzdano nova, s jamstvom (ADM/Links) cca 160-180 kuna. Nažalost, u nas modula od 2 GB nema nigdje.

Za te pare, istodobno na eBayu, SAMSUNG 2GB 2x1GB cca 190 kuna (s poštarinom)
http://www.ebay.com/itm/SAMSUNG-2GB-...item257664df9b

Prodavatelj se, naravno, kune da je doista nova, tj. nekorištena i ispravna. :)

Iili recimo, iz Kanade, 300 kuna, Kingston 2x2GB, novo

Što bi vi uradili? Domaći dućan, duplo skuplji, ali siguran ili eBay, dvostruko jeftiniji, ali upitno sve ostalo? :)
2 GB nove ili 4 GB ?

Je li dva GB dovoljno za Win7 Aero + Photoshop + Firefox + Winamp + Mail + itd.

Thoroughbred B 14.02.2013. 01:10

Rabljeno bez razmišljanja,i uzmi što više možeš za zacrtani iznos koji planiras izdvojiti...memorije nikad dosta.

Neznam jel ima sta u ponudi na trznici,prvu tu baci oko ako nema njuskalo sigurno ima...

karabaja 14.02.2013. 01:16

Pročitao sam gomilu iskustava prevarenih kupaca s tog njušila, tako da bih ga izbjegao pod svaku cijenu. Gledao sam prvo ovdje na našoj tržnici, ali nema. :(

Zašto rabljena? Zar i RAM-i nemaju neki vijek trajanja? ;)

Thoroughbred B 14.02.2013. 02:50

Sve ima svoj vijek trajanja,ali teško da ćeš doćekat "prirodni" kraj radnog vijeka DDR memorija,rade dan danas i puno,puno starije...novo ako si nestrpljiv,korišteno s tržnice :) Na njuškalu ima svega,da...

Kristijan1 14.02.2013. 06:09

Neznam koliko je isplativo stavljati 4 Gb DDR memorije na stari komp .
Mislim da je to nepotrebno i da će 2 Gb biti dostatno i tako taj stari procesor neće moči odraditi neke zahtjevnije programe koji bi i iskoristili tih 4 Gb memorije .
Koji procesor imaš u kompu i što uopče misliš raditi s njim osim pokretati win 7 ?!

Brko 14.02.2013. 07:17

Citiraj:

Autor karabaja (Post 2337285)
Pozdrav,

namjeravam proširiti memorijske resurse na starom kompu i potjerati na njemu Win 7.

U njemu je ova ploča: http://www.asus.com/Motherboard/P5GD1VM/ i 2 x 512 MB DDR400 RAM-a

Proširio bih do najmanje 2 GB, a idealno 4 GB, koliko max. podržava.

Ono što me muči, jest gdje kupiti memoriju. 1 GB u domaćim dućanima, pouzdano nova, s jamstvom (ADM/Links) cca 160-180 kuna. Nažalost, u nas modula od 2 GB nema nigdje.

Za te pare, istodobno na eBayu, SAMSUNG 2GB 2x1GB cca 190 kuna (s poštarinom)
http://www.ebay.com/itm/SAMSUNG-2GB-...item257664df9b

Prodavatelj se, naravno, kune da je doista nova, tj. nekorištena i ispravna. :)

Iili recimo, iz Kanade, 300 kuna, Kingston 2x2GB, novo

Što bi vi uradili? Domaći dućan, duplo skuplji, ali siguran ili eBay, dvostruko jeftiniji, ali upitno sve ostalo? :)
2 GB nove ili 4 GB ?

Je li dva GB dovoljno za Win7 Aero + Photoshop + Firefox + Winamp + Mail + itd.

Jesi vidio na MemoryC sajtu?

evo ti LINK. Te bi te koštale 300kn sa poštarinom, i znaš da su nove. A ako i riknu, sa njima se RMA odvija bez greške. Ja sam kupovao od njih nekoliko puta i 2 puta imao RMA. prošlo bez greške. A na lageru imaju još dosta komada.

a 2x2GB kit za 300kn... a čuj, kingston ti daje tvorničku Lifetime garanciju. Pitaj tog prodavača da neka provjeri sa Kingstonom o eventualnom RMA. Al opet, ako ti i rikne, pitanje je hoćeš li dobiti DDR-400. Ja sam reklamirao 2x2GB 1066 HyperX, a oni su mi preko MSAN-a poslali DDR3-1600 HyperX 2x2GB uz ispriku kako DDR2 memorije više nemaju.

karabaja 14.02.2013. 17:33

Citiraj:

Autor Kristijan1 (Post 2337307)
Koji procesor imaš u kompu i što uopče misliš raditi s njim osim pokretati win 7 ?!

Intel Pentium 4 630 (Prescott-2M), 3000 MHz

Recimo na jačem novom stroju (Intel i5, 8 GB RAMa-a) istodobno mi je otvoren Photoshop, Corel, Indesign, play lista na Jubitou, TheBat, 40tude, Office, ponekad video player...

Na starom mi fali RAM-a za ugodan rad u PS-u s imalo većim rezolucijama... Proc ima sasvim dovoljno maha. :)

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2337316)
Jesi vidio na MemoryC sajtu?

evo ti LINK. Te bi te koštale 300kn sa poštarinom, i znaš da su nove. A ako i riknu, sa njima se RMA odvija bez greške. Ja sam kupovao od njih nekoliko puta i 2 puta imao RMA. prošlo bez greške. A na lageru imaju još dosta komada.

a 2x2GB kit za 300kn... a čuj, kingston ti daje tvorničku Lifetime garanciju. Pitaj tog prodavača da neka provjeri sa Kingstonom o eventualnom RMA. Al opet, ako ti i rikne, pitanje je hoćeš li dobiti DDR-400. Ja sam reklamirao 2x2GB 1066 HyperX, a oni su mi preko MSAN-a poslali DDR3-1600 HyperX 2x2GB uz ispriku kako DDR2 memorije više nemaju.

Budem. Nekako najviše naginjem tom novom 2x2GB Kingstonu za 300 kuna. Prodavatelj mi je poslao fotografije i nalazi se u plastičnoj kutiji zapečačenoj originalnom naljepnicom na kojoj se ne vide tragovi da je otvarana. :D

P.S. Nisam znao za liftime garanciju. Svakako ću pitati. ;)

ShanTech 14.02.2013. 18:33

:)
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=244128

Edit:
Bila je memorija, Kingmax 2x1GB DDR400, 70 kn po keksu, no to je očigledno prodano. Usput je izbrisano iz oglasa, mada je brisanje zabranjeno.
http://forum.pcekspert.com/faq.php?f...foruma_trznica

karabaja 14.02.2013. 19:17

Smatraš da mi treba i grafička?

Brko 15.02.2013. 08:28

Citiraj:

Autor karabaja (Post 2337697)
Intel Pentium 4 630 (Prescott-2M), 3000 MHz

Recimo na jačem novom stroju (Intel i5, 8 GB RAMa-a) istodobno mi je otvoren Photoshop, Corel, Indesign, play lista na Jubitou, TheBat, 40tude, Office, ponekad video player...

Na starom mi fali RAM-a za ugodan rad u PS-u s imalo većim rezolucijama... Proc ima sasvim dovoljno maha. :)

Ako ti je 2x2GB samo 300 kn skupa sa poštarinom, i recimo da te ne ogule na carini, onda ajde de. Sve više je previše, budući možeš uzeti neku mATX ploču s1155, neki Celeron/Pentium jeftilen i 8GB DDR3 za debelo manje od 1000kn ;) a da ne pričamo koliko bi taj novi setup manje trošio i manje se grijao.

Citiraj:

Budem. Nekako najviše naginjem tom novom 2x2GB Kingstonu za 300 kuna. Prodavatelj mi je poslao fotografije i nalazi se u plastičnoj kutiji zapečačenoj originalnom naljepnicom na kojoj se ne vide tragovi da je otvarana. :D

P.S. Nisam znao za liftime garanciju. Svakako ću pitati. ;)
Više manje svi RAM proizvođači nude lifetime warranty. A kad uđemo u EU, bit će to još bolje i lakše, jer više manje svi oni imaju office negdje u EU. Meni je Kingston došao iz, čini mi se, nizozemske ili belgije... sad se ne sjećam više točno.

Citiraj:

Autor karabaja (Post 2337758)
Smatraš da mi treba i grafička?

Što misliš da ti neće to biti oveći trošak za to staro andrlje?

karabaja 28.02.2013. 01:25

Stigla memorija. Nova zapakirana 2x2 GB. Ugradim je: bip-bip, bip-bip, biiip (...) bip-bip, bip-bip, biiip... Vadim, provjeravam i uspoređujem broj pinova, sve odgovara. Stavim natrag, opet isto.
Slučajno nalazim na tavanu uputstva od matične gdje uredno piše RAM DDR: Max 4 GB.
Okrenem iduću stranicu gdje piše Max. Memory Per Slot 1024MB (1GB) :(

Znači, popušio sam debelo tih 320 kuna.

Brko 28.02.2013. 11:12

Citiraj:

Autor karabaja (Post 2347945)
Stigla memorija. Nova zapakirana 2x2 GB. Ugradim je: bip-bip, bip-bip, biiip (...) bip-bip, bip-bip, biiip... Vadim, provjeravam i uspoređujem broj pinova, sve odgovara. Stavim natrag, opet isto.
Slučajno nalazim na tavanu uputstva od matične gdje uredno piše RAM DDR: Max 4 GB.
Okrenem iduću stranicu gdje piše Max. Memory Per Slot 1024MB (1GB) :(

Znači, popušio sam debelo tih 320 kuna.

Upravo tako. Nisi poslušao savjete o neisplativosti, išao si bacati pare na prastari DDR RAM, nisi pročitao manual... :rtfm:
sorry, ja te ne mogu žaliti :D ja ne znam je li ima koja ploča koja podržava 2GB po slotu.

tigo95 28.02.2013. 11:29

Viš vraga, to mi nebi palo na pamet. Razmišljao sam o tome da i ja dodam malo RAMa ali mi ovo nije palo na pamet. Imam 4 utora za RAM i u uputama mi piše "Max capacity: 4 GB"
Nisi popušio, možeš taj RAM prodati, samo si imao gnjavažu sa nabavkom istog i čekanjem...

karabaja 28.02.2013. 15:58

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2348103)
Upravo tako. Nisi poslušao savjete o neisplativosti, išao si bacati pare na prastari DDR RAM, nisi pročitao manual... :rtfm:
sorry, ja te ne mogu žaliti :D ja ne znam je li ima koja ploča koja podržava 2GB po slotu.

;)
Moja je krivica apsolutno. Malo sam googlao u nadi da se možda to nadogradnjom BIOS-a može riješiti... Ma, kakavi.
Eventualno druga ploča.

Citiraj:

Autor tigo95 (Post 2348112)
Viš vraga, to mi nebi palo na pamet. Razmišljao sam o tome da i ja dodam malo RAMa ali mi ovo nije palo na pamet. Imam 4 utora za RAM i u uputama mi piše "Max capacity: 4 GB"
Nisi popušio, možeš taj RAM prodati, samo si imao gnjavažu sa nabavkom istog i čekanjem...

Jest, nisam popušio dokraja. Još stignem. :) Sumnjam da još ima luđaka koji trguju sa prastarim DDR-om. :) Stavit ću ga natrag na eBay.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:44.